Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 2. 2013,
13.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

lasje prhljaj nega

Četrtek, 28. 2. 2013, 13.44

8 let

Ko vam lasje povzročajo sive lase

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Dolgi, kratki, rjavi, sivi, skodrani ali ravni lasje so le del fizičnih lastnosti, ki nas razlikujejo od drugih, z različnimi lasišči pa pridejo tudi različne težave.

Pogosto se nam sosedove stvari zdijo boljše kot naše – tisti skodranih las si želijo ravnih in obratno, ljudje z redkimi lasmi si želijo bujno pričesko, tisti z gostimi pa ne vedo, kam bi z vsemi temi lasmi. Z njimi pa imamo lahko tudi resnejše težave. Prhljaj Nadloga, ki nastane, ko se odluščene plasti lasišča ujamejo med lase, spremljajo pa jih bele luskaste obloge in velikokrat tudi neprijetno srbenje. To težavo naj bi imel kar vsak drugi moški, precej preglavic pa povzroča tudi nežnejšemu spolu. Glivica, ki povzroča prhljaj, se začne prekomerno množiti, kadar so za to ustvarjeni ustrezni pogoji. Običajno so to stres, hormonske motnje ali težave s ščitnico. Prhljaj zahteva pogostejše umivanje lasišča s šamponom proti prhljaju, če so lasje mastni. Če je prhljaj posledica vnetega lasišča, pogosto zdravljenje predpiše dermatolog. Proti prhljaju lahko pomaga tudi jabolčni kis, ki si ga vtrete v lasišče in ga pustite delovati čez noč. Podobno deluje tudi olivno olje, aloja, kamilica, materina dušica ali limonin sok. Izpadanje las Izpadanje las je sicer nekaj popolnoma običajnega, saj gre prav vsak las na naši glavi skozi tri faze rasti. V zadnji fazi preprosto odmre in odpade, nadomesti pa ga nov las. Težava pa nastane, ko je izpadanje pospešeno in nenadno ter ravno nasprotno s hitrostjo rasti. Nekateri ljudje so na izpadanje las obsojeni že ob rojstvu, saj podedujejo problematičen gen, to težavo pa lahko povzročijo tudi hud stres, hormonske spremembe, na primer po porodu ali jemanju nekaterih zdravil, slabokrvnost in slaba prehrana. Lasem lahko škodujejo tudi motnje v delovanju ščitnice, izpadanje las je lahko tudi eden od simptomov lupusa. Za to so lahko krivi tudi prepogosto umivanje in sušenje, uporaba preveč agresivnih preparatov, prevroč zrak pri sušenju, ravnalci in agresivne barve za lase.

Mastni lasje Žleze lojnice na lasišču služijo temu, da ga ustrezno mastijo, njihovo prekomerno delovanje pa povzroči mastne lase, ki na žalost dajejo vtis zanemarjenosti. Tudi to lahko povzročata stres in uživanje mastne hrane, prav tako hormonske spremembe. Balzame za lase nanašajte samo na konice in ne na lasišče, las pa se skušajte čim manj dotikati, saj praskanje lasišča le še spodbudi žleze lojnice. Uporabljajte šampone za mastne lase, pazite pa, da ga med umivanjem v celoti sperete.

Izsušeni lasje Nasprotno od ljudi, ki jim težave povzroča prekomerno delovanje lojnic, pa se z izsušenim lasiščem spopadajo tisti z ''lenimi'' žlezami lojnicami. Pogosta težava je tudi kombinacija mastnega lasišča in izsušenih konic. Suhi lasje so lomljivi in imajo slamnat videz, česanje je težko, pa tudi brez leska so. Lahko se izsušijo tudi zaradi prekomernega barvanja. Suhe lase zato umivajte čim manj pogosto, uporabljajte pa izdelke, ki so zasnovani za določen tip las, ne pozabite na balzam. Poškodovanim lasem privoščite hranilno masko, izogibajte pa se sušilcu in ravnalniku. Pomaga lahko tudi masaža lasišča, ki spodbudi žleze.

Razcepljene konice Za zdrave konice naj bi si lase strigli na od šest do osem tednov, saj se takrat običajno konice začnejo cepiti. Proti cepljenju si lahko pomagate tudi s preparati, vendar so ti uporabni le v prvi fazi cepljenja, sicer pa je edina rešitev redno striženje.

Ne spreglejte