Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Ponedeljek,
5. 12. 2016,
4.06

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

1

Natisni članek

modni agent trend ulična moda moda ulični stil Erik Ferfolja

Ponedeljek, 5. 12. 2016, 4.06

6 let, 6 mesecev

Ulični stil

Erik Ferfolja: modni agent, ki kroji uspeh bodočim slovenskim manekenom

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

1

Erik Ferfolja | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Morda vam je od nekje znan, pa ne veste, od kod. Erik Ferfolja se namreč redno pojavlja v medijih, ponavadi ob boku manekenov in znanih lepotic. Predvsem zato, ker ima občutek za lepo, prepozna potencialne modele in jih zna usmerjati, da si ustvarijo uspešno kariero.

Tokrat smo v objektiv ujeli ulični stil Erika Ferfolje, modnega agenta, lastnika modne agencije Mister Model Management in organizatorja projekta Mister Slovenia.

Erikov stil na lep, a hladen dan v prestolnici:

Fotogalerija
1 / 11

Erik je v svet mode vpet že od svojega 20. leta. Začel je kot maneken, hodil je po modnih brveh in poziral pred fotografskim objektivom, leta 2009 pa je delo pred kamero zamenjal za delo za njo.

"Odločil sem se stopiti v čevlje organizatorja in agenta. Takrat smo razglasili prvega mistra. Leta 2012 sem projekt Mister Slovenia širil na modno agencijo Mister Model Management. Zdaj vzporedno deluje tako lepotno tekmovanje, ki je neke vrste 'scouting' projekt za modno agencijo. Modna agencija Mister Model Management modele trži v Sloveniji in po svetu."

Mistri že nekaj let zelo uspešni

Lepotno tekmovanje Mister Slovenia poteka enkrat na leto, a Eriku organizacija, delo in iskanje novih modelov vzamejo vse leto. Sezona 2017 bo še obsežnejša, dodaja.

"Zaradi dobrega dela v preteklih letih smo pridobili nove vlagatelje ter pokrovitelje in temu primerno bo tudi dogajanje. S soorganizatorko Nino Uršič sva aktivna vse leto. Od avgusta do januarja tržimo in skupaj s pokrovitelji oblikujemo projekt. Od februarja do druge polovice junija je čas za realizacijo lepotnega tekmovanja."

Modeli, ki jih ima pod okriljem Erikova agencija, delajo za modne znamke, ki so uspešne v svetu. Njihov uspeh je tolikšen, da si vsega niti ne zapomni, pravi.

"Mitja Nadižar je bil lani obraz svetovne kampanje Armani Jeans, in sicer kolekcije jesen/zima 2015/2016. Ravnokar je v Londonu, kjer snema promocijski material za priljubljenega britanskega trgovca ASOS. Fantje delali za Dolce & Gabbana, Etro, John Galliano, Moschino, Colmar, Adidas, Just Cavalli in druge odmevne blagovne znamke oblačil. Posneli so tudi številne televizijske reklame za avtomobilske znamke, kot so Peugeot, Toyota in Land Rover.

"Prepričali so predstavnike bele tehnike, kot je Samsung, pa tudi prehransko industrijo, verigo McDonald's. Postali so obraz blagovnih znamk iz kozmetične industrije, kot sta Nivea in Loreal.

Erik Ferfolja | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Upa na višjo raven miselnosti Slovencev o modi

V času, ko je naziv misic izgubil vrednost in utonil v pozabo, je naziv mister rastel in pridobival zaupanje ljudi. Erik pravi, da so slovenski fantje zelo perspektivni, a da je miselnost družbe tista, ki predstavlja največji izziv in včasih oviro pri uspehu. "Če se bo zavest Slovencev o umetnosti in modi dvignila na višjo raven, bomo imeli res veliko potencialnih top modelov."

Uspešnost lepotnega tekmovanja Mister Slovenia pripisuje stalnemu razvoju projekta, za katerega si ves čas prizadevajo, ob tem pa ne spijo na lovorikah. "Bolj odmevno in kakovostno je tekmovanje, bolj so ljudje ozaveščeni in več je zanimanja za sodelovanje."

Družbena omrežja igrajo veliko vlogo

Erik potencialnih modelov ne išče na ulici, kot je to praksa v tujini. Modeli namreč najdejo njega, saj fante, ki jih zanima svet mode, doseže prek družbenih omrežij.

"Moška moda je zelo napredovala in postala bolj ljudska, za širšo populacijo. Družbena omrežja so naredila svoje in moški so v modnem smislu postali bolj drzni in sproščeni. Fantje, ki se navdušujejo za modo, brez strahu, da bi jih označili za posebneže, to pokažejo."

Modni in lepotni svet sta moje življenje. V tem neizmerno uživam in se zabavam. Veseli me, ko navdihujem mlade in ko posledično dosegajo vrhunske rezultate na tem področju. Moj posel je moja strast in hvaležen sem, da lahko v profesionalnem smislu počnem točno to, kar sem.

Erik Ferfolja | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Sledi učenje in urjenje

Če v njih prepozna potencial, se začnejo prvi koraki v svet mode. Z ekipo se jim čim bolj posvetijo in jih pripravijo na delo. Kaj to pomeni? "Ponudimo jim številne delavnice, kjer jih seznanimo z informacijami, kako deluje svet mode. Organiziramo profesionalna fotografiranja in predavanja o poziranju z eno najboljših fotografinj pri nas Ano Gregorič. Sodelujemo s priznano stilistko Majo Lazar, ki kandidatom predstavi najsodobnejše moške trende in praktične nasvete, kako se urediti na preprost način."

Erik poskrbi, da fantje dobijo tudi zlata vredna navodila priznanih koreografov, kako se predstaviti na odru in hoditi po modni brvi. "To pomeni, da so fantje ob koncu tekmovanja pripravljeni na resno manekensko delo."

Erik na hitro o ...

... naj modnem kosu:
Sem zelo športen tip človeka, zato bi izbral kakšno modno trenirko. Pred kratkim mi je unikatno izdelala modna oblikovalka Jasmina Gregurič.

... dodatku, ki ga spremlja vsak dan:
Imam dve športni zapestnici v rožnati in črni barvi.

... kosu, ki ga ne bi nikoli oblekel:
Pravijo, da znam nositi vse, kar dajo name. Če gre za primerno priložnost, praktično ni kosa, ki ga ne bi nosil.

... tem, česa v modi ni nikoli preveč:
Moda je umetnost. Torej nikoli ni preveč drznosti - pokazati je treba kaj novega, drugačnega.

... izbiri med čevlji ali supergami:
Superge, od nekdaj prisegam na Nike.

... svoji modni ikoni:
Težko se je odločiti za eno, glede na to, da sem intenzivno vpet v modni svet. Morda bi izpostavil Coco Chanel. Večkrat sem si pogledal njeno življenjsko zgodbo.


Vsak ponedeljek vam predstavljamo ulični stil znanih Slovencev in blogerjev. Spremljajte Trende in sledite uličnim trendom.


Ne spreglejte