Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 1. 2024,
22.21

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59

Natisni članek

lepotna operacija lepotna kirurgija

Sreda, 31. 1. 2024, 22.21

3 mesece

Bizaren trend lepotnih operacij: smejalne jamice v licih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59
smejalne jamice | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Vse več Američanov, ki jih narava ni obdarila s smejalnimi jamicami v licih, si jih da narediti s kirurškim posegom.

Kot toliko sodobnih trendov se je tudi ta začel na TikToku, ki so ga lani preplavili posnetki "izdelovalcev jamic", cenenih pripomočkov, ki naj bi na obrazu začasno ustvarili tako imenovane smejalne jamice.

@xpreetyy Wanna get dimples too? Buy your own dimple makers on www.toopreety.com or take a look on my Etsy shop “Too Preety” #fy #fyp #fypシ #viral #viraal #toopreety #dimplemaker #dimplemakers #dimples #pourtoi #furdich #voorjou #doityourself #howto #howtogetdimples #dimplers #dimple ♬ White Tee Sped - tezkko

A to mnogim očitno ni bilo dovolj. Po poročanju revije Allure lepotni kirurgi v ZDA opažajo vse večje povpraševanje po posegih, s katerimi jamice na licih postanejo trajne.

Smejalne jamice so pravzaprav deformacija, nastanejo zaradi napake mišice, ki pri nasmehu zategne kožo na licih. Pri umetnih jamicah kirurg pravzaprav ustvari to napako in kožo "pripne" na mišico, je za Allure pojasnila plastična kirurginja Kimberly Lee, ki se ukvarja tudi s tovrstnimi posegi. Zanje je treba odšteti okoli 1500 dolarjev in poseg traja le kakšnih 15 minut, okrevanje pa je hitro in precej neboleče, je dodala.

smejalne jamice | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Po poročanju revije Allure so lepotni kirurgi po svetu leta 2022 z ustvarjanjem smejalnih jamic zaslužili več kot 300 milijonov dolarjev, v naslednjih nekaj letih pa naj bi povpraševanje po licih, kakršna imata manekenka Miranda Kerr in pevka Ariana Grande, še raslo.

Razlog za priljubljenost oziroma zaželenost takšnega videza je kot običajno vtis mladosti. Kot je za Allure pojasnil psiholog Don Grant, jamice na licih veljajo za simbol mladosti, ta pa že od nekdaj velja za ideal, h kateremu je treba stremeti. Obenem je opozoril, da so lepotni trendi zelo muhasti in minljivi, zato lahko smejalne jamice v prihodnosti postanejo tudi manj zaželene. Kirurški posegi pa so vendarle trajni.

Preberite še:

Gen Y Gen Z
Trendi Zakaj se zdi, da se generacija Z stara hitreje od milenijcev?
Uroš Ahčan Skalpel
Trendi "Lepotna kirurgija lahko izboljša življenje, imamo pa tudi kirurge psihopate"
Ne spreglejte