Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 11. 2015,
15.48

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

lepotni posegi

Sreda, 11. 11. 2015, 15.48

7 let, 12 mesecev

Bistvo plastične kirurgije ni, da bi po cesti hodile idealne osebe iz TV-oglasov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Bistvo lepotne kirurgije ni, da prodaja dele telesa kot v samopostrežni trgovini, temveč da razgrne tisto pravo lepoto, meni Franc Planinšek, avtor knjige o lepoti.

V Narodni galeriji so predstavili knjigo Lepo – o lepoti, staranju in estetski kirurgiji, ki je izšla pri založbi eBesede. V njej se različni avtorji, od plastičnih kirurgov do filozofov, sprašujejo, kaj lepota je in h kakšnim lepotnim idealom težimo. Pogovor s Francem Planinškom, Marijo Pfeifer, Edvardom Kovačem, Neviom Medvedom in Igorjem Višnjarjem je vodila publicistka Vesna Milek, ki je v knjigi predstavila tudi svoj pogled na estetsko kirurgijo.

Na vprašanje Vesne Milek, ali se njeni sogovorniki počutijo lepi in kdaj se počutijo lepi, je dobila za plastične kirurge filozofsko obarvane odgovore.

Ko se ujameta zunanja in notranja lepota Eden od najbolj znanih slovenskih lepotnih kirurgov Franc Planinšek se počuti lepega, ko zvečer zapre oči in je pomirjen sam s seboj, ko ne hrepeni več po tem, da bi na sebi karkoli spreminjal.

Lepotni kirurg Nevio Medved meni, da je lepota opis stanja. Sam se počuti lepega, ko je zadovoljen s svojim življenjem. Lepotni kirurg Igor Višnjar meni, da se notranjo ali zunanjo lepoto lahko doseže takrat, ko se stvari v življenju ujamejo.

Bistvo plastične kirurgije? "Bistvo plastične kirurgije ni, da bi kot v supermarketu prodajali velike prsi, našobljene ustnice, lep nos, raven trebuh, ampak da spoznaš, kaj bo človeka, ki je prišel k nam, osrečilo, kaj mu bo prineslo mir. Poudariti moram, da šablonskih operacij ni, vsaka operacija je individualna. Bistvo plastičnih operacij ni, da bi se po cestah sprehajale idealne osebe iz oglasov," razmišlja Planinšek.

Število plastičnih operacij narašča, tudi pri moških V zadnjih letih je mogoče opaziti naraščanje števila plastičnih operacij. Na eni strani je to posledica večje ozaveščenosti ljudi, saj so vse manj pripravljeni prenašati določeno prirojeno nepravilnost, po drugi strani pa hitrega razvoj in novih tehnik na področju plastične kirurgije. Statistično gledano se za estetsko kirurgijo odloči več žensk kot moških, a v zadnjih letih tudi vse več moških izraža željo po spremembi.

"Pri moških se najpogosteje operira nos. V zadnjem času je pogosteje izražena želja po preoblikovanju telesa in pogosteje se presaja lase. Ženske se najpogosteje odločijo za posege po porodu, da bi telo spet vrnile v dobro formo," pravi Nevio Medved.

Zakaj so v Sloveniji lepotni posegi tabu tema? "To je nekaj specifičnega za naš prostor. Mislim, da smo Slovenci po naravi veliko bolj zadržani in se ne hvalimo radi, tudi z lepotnimi operacijami ne. Pri sosedih, recimo na Hrvaškem in v Srbiji, je poseg nekaj, s čimer se ljudje hvalijo. Poleg tega so tudi želje Slovencev veliko bolj zmerne kot želje naših sosedov," dodaja Nevio Medved.

Način staranja je določen z genetiko Endokrinologinja, zdravnica, ki se ukvarja z zdravljenjem hormonov in presnovnega sistema, Marija Pfeifer je v knjigi poskusila razložiti procese staranja. Razkrila je, kaj lahko sami storimo, da se jim čim bolje zoperstavimo. "Notranja lepota se vedno pokaže tudi na zunaj, zato je pomembno, da počneš stvari, ki te zadovoljujejo. Predvsem pa moramo vedeti, da je naš način staranja določen z genskimi predispozicijami. Staranju se ne moramo izogniti, z zdravim življenjskim slogom pa lahko dosežemo, da bomo tudi v starejših letih ohranili vitalnost, dobro počutje in veselje do življenja."

Estetski kirurg mora biti dober psiholog V knjigi je svoj del prispeval tudi teolog in filozof Edvard Kovač, ki je poudaril, da je estetski kirurg poklican, da prisluhne notranjemu glasu vsake osebe in poskuša izraziti njeno hrepenenje po lepoti. "Zato menim, da mora biti dober plastični kirurg tudi dober psiholog, saj s pomočjo pogovora pri osebi prepozna njene želje in hrepenenja." Po njegovem mnenju estetska ustvarjalnost prek kirurgije vzpostavlja naravno stanje ravnovesja telesa in duha ter "omogoča, da sijaj svetlobe duha zasije na obličju človeka".

Ni vsak plastični kirurg dober kirurg Vesna Milek je spomnila tudi na slabo stran lepotne industrije. Sodoben svet šovbiznisa je krut do igralk, saj zahteva, da so kljub letom še vedno videti mladostno. Po drugi strani jim mediji očitajo lepotne posege, češ da z njimi slabo vplivajo na mlade igralke. Na koncu po številnih operacijah postanejo spake.

Planinšek je poudaril, da so bizarne podobe ustvarili slabi plastični kirurgi, ki niso pomislili na to, kaj je dobro za njihove stranke. Odziv Milekove: "Škoda, da se Meg Ryan pred operacijo ni srečala z vami."

Zakaj je na naslovnici Franc Planinšek? "To, kdo bo na naslovnici knjige, sploh ni bilo vprašanje. Jasno je bilo, da bo na njej glavni pobudnik knjige," je v smehu sklenila Marija Pfeifer.

Ne spreglejte