SiolNET. Trendi Kultura
0,62

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Veličastna skulptura ženske glave gleda v morje #foto

0,62

termometer

Water soul
Foto: Reuters

Velika skulptura ženske glave, ki s prstom pokriva ustnice, vabi prebivalce Manhattna, da se ustavijo in poslušajo.

Avtor 24-metrov velike bele skulpture je Jaume Plensa iz Barcelone. Naslov dela je Duša vode. Največje delo španskega umetnika ima pomembno sporočilo. "Ko se voda premika, vedno sproža določene zvoke. Moje delo nagovarja k tišini. Torej, da bi se slišal le osnovni zvok vode, ki nas nagovarja."

Ogromna snežno bela skulptura stoji pred visokimi stavbami na obali Newporta v Jersey Cityju in gleda na reko ter je le šest kilometrov oddaljena od Kipa svobode.

1 / 7
2 / 7
3 / 7
4 / 7
5 / 7
6 / 7
7 / 7

Na dan, ko je umetnik postavil svoje delo, je njegov poziv k tišini tekmoval z brnenjem dizelskih motorjev z bližnje železniške postaje Hoboken, ropotom helikopterjev nad glavo ter jokom in smehom otrok, ki so se vozili v vozičkih.

Ampak to niso zvoki, ki jih Plensa naslavlja. "Govorim o informacijskih šumih in sporočilih, ki jih dobimo."

Skulptura je narejena iz poliestrske smole, steklenih vlaken in marmornega prahu ter je nastala v kiparjevem studiu v Barceloni. V ZDA je bila prepeljana v 23 posodah, dolžine 12 metrov.

 

Umetniško delo, ki številnim ni všeč, si je dobro ogledati od daleč. Plensa, ki razstavlja svoja dela po vsem svetu, je dodal, da je potreben čas, da prebivalci mesta sprejmejo določeno delo.

"V številnih svojih delih pozivam gledalce, da zaprejo oči in se zazrejo vase, kajti tam se skriva resnična lepota."

Številne njegove skulpture predstavljajo obraze žensk. Zakaj?  Avtor odgovarja: "Življenje in svet vidim kot žensko, medtem ko so fantje le nesreča − zelo lepa nesreča, a nesreča."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin