SiolNET. Trendi Kultura
2,80

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Zagrebu našli do zdaj neznan Prešernov portret

2,80

termometer

Prešeren akvarel
Foto: arhiv MUO Zagreb

Med pregledovanjem arhiva enega od zagrebških muzejev je slovenski umetnostni zgodovinar naletel na sliko, ki prikazuje našega največjega pesnika. Da to delo sploh obstaja, do zdaj ni bilo znano.

Umetnostni zgodovinar Ferdinand Šerbelj je med pregledovanjem slik v digitalnem arhivu zagrebškega Muzeja za umetnost in obrt naletel na neprecenljivo najdbo, do zdaj neznan portret pesnika Franceta Prešerna, poroča Družina.

Svetlolas, kot ga je opisovala sestra

Slika je označena z opisom "Portret plavokosog muškarca" (portret svetlolasega moškega), datirana je v sredino 19. stoletja, kot kraj nastanka pa muzej navaja Zagreb. Umetnostni zgodovinar je prepričan, da gre za Prešerna. "Z najdbo smo se približali avtentični podobi Prešerna," je izjavil za Družino, "ujema se z opisi, ki nam jih je zapustila pesnikova sestra: da je imel sive oči, svetlejše lase ..."

Akvarel, ki je v arhivu zagrebškega muzeja označen z imenom "Portret plavokosog muškarca" (portret svetlolasega moškega). Akvarel, ki je v arhivu zagrebškega muzeja označen z imenom "Portret plavokosog muškarca" (portret svetlolasega moškega). Foto: arhiv MUO Zagreb

Kako je bil Prešeren v resnici videti, je sicer polemika, ki traja že vse, odkar je umrl, dodajajo v Družini. Večina nas si je predstavo o njem ustvarila po njegovem najbolj znanem portretu, ki ga je naslikal v Nemčiji rojeni slikar Goldenstein, toda ta slika je nastala leto po pesnikovi smrti in slikar jo je ustvaril po svojem spominu, potem ko Prešerna že nekaj let ni videl.

Korak bližje k Prešernovi resnični podobi

Tudi mali akvarel – njegove stranice merijo 8,2 in sedem centimetrov – naj bi naslikal Goldenstein kot predlogo za večjo, zdaj splošno znano oljno sliko, je rekel Šerbelj. "S to najdbo smo se za korak približali Prešernovi resnični podobi v njegovih najbolj ustvarjalnih letih," je za Družino še dejal Šerbelj. 

Preberite še:

France Prešeren Sveti Senanus Trendi V NUK prispel prvi Prešernov rokopis pesmi

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin