SiolNET. Trendi Kultura
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V mestnem parku v Budimpešti načrtujejo muzejsko četrt

1

termometer

Mestni svet v Budimpešti je v ponedeljek odobril urbanistični načrt za mestni park, ki vključuje projekt Liget Budapest, po katerem bo zrasla muzejska četrt.

Projekt temelji na vladnem programu in predvideva vzpostavitev muzejev lepih umetnosti, arhitekture, glasbe in fotografije ter etnografski muzej. Za muzejski kompleks bodo uporabili že obstoječe muzejske stavbe na tem območju ter zgradili pet novih, park pa bodo preuredili. Glede na načrtovano finančno shemo bo Liget Budapest največji muzejski razvojno-investicijski projekt v Evropi.

Novi muzeji bodo prispevali k arhitekturni podobi mesta v 21. stoletju, obenem pa bodo ohranili spoštovanje do zgodovinske mestne dediščine. Muzejska četrt bo obsegala novo Narodno galerijo, Muzej sodobne umetnosti Ludwig, Etnografski muzej, Hišo madžarske glasbe ter Muzej arhitekture in fotografije.

Za projekt so konec februarja letos razpisali dvostopenjski mednarodni natečaj, na katerega so prejeli dobrih 470 prijav. Mednarodna žirija bo rezultate razglasila decembra, muzejski kompleks, ki bo stal 75 milijard forintov (240 milijonov evrov), pa naj bi dokončali do leta 2018. V Budimpešti si želijo, da bo mestni park, v laterega se lahko vstopa tudi čez Trg herojev, z izgradnjo novih ter prenovo že obstoječih stavb in zelenic postal eden najbolj znanih turističnih in kulturnih destinacij madžarske prestolnice.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin