SiolNET. Trendi Kultura
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Mali Drami drevi premierno Angel pozabe

2

termometer

V Mali Drami bo drevi ob 20. uri premiera predstave Angel pozabe. Za priredbo istoimenskega romana Maje Haderlap je poskrbel Igor Pison, ki je predstavo tudi režiral.

V predstavi, ki po besedah dramaturginje Eve Kraševec svoje osišče išče v prenašanju avtoričinega literarnega postopka v gledališki medij, igrajo Barbara Cerar, Saša Pavček in Janez Škof.

Angel pozabe je po besedah dramaturginje Eve Kraševec roman o delovanju spomina - individualnega, kolektivnega, kulturnega. Idej, kako roman postaviti na oder, je bilo po Pisonovih besedah več, saj ob branju romana dobi vsak svojo idejo, kako to narediti. Sami so se odločili, da bodo šli čez zgodbo kronološko.

V romanu Haderlapove se zrcali življenje več generacij avtoričine družine na avstrijskem Koroškem. Zgodba obsega časovno obdobje od druge svetovne vojne pa vse do danes. Iz avtoričinega spomina se rojevajo otroške podobe idiličnega življenja v Železni Kapli, ki se prepletajo s trpkimi babičinimi zgodbami o grozotah vojne, o življenju v koncentracijskih taboriščih in o partizanskem gibanju na Koroškem.

Skozi tesen in tenkočutno izpisan odnos vnukinje in babice bralec dobi vpogled v življenje generacij pred in po vojni, so vsebino romana povzeli v SNG Drama Ljubljana. V predstavo so vpeljali tudi zvočne posnetke štirih govorcev lepenskega dialekta. Kot je na novinarski konferenci pred drevišnjo premiero povedala lektorica Tatjana Stanič, avtentični lepenski govor na posnetku v predstavi deluje kot odmev spomina.

Scenografka je Petra Veber, kostumografinja Belinda Radulović, glasbo je napisal Laren Polič Zdravič.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin