Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 7. 2023,
12.17

Osveženo pred

9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,59

Natisni članek

Divji kostanj prenova sečnja Drama kostanj

Četrtek, 27. 7. 2023, 12.17

9 mesecev

Mogočnega kostanja pred ljubljansko Dramo ni več

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,59
Sekanje dreves pred ljubljansko Dramo. Drama. | V peticiji Kostanja pred Dramo ne damo!, pod katero se je nabralo več kot 1.800 podpisov, poudarjajo, da so drevesa in zelenje v mestih "naše skupno, javno dobro" ter da je treba zaustaviti "vsako ogrožanje skupnosti in njenega dobra, ki vodi v opustošenje okolja in nepopravljivo škodo". | Foto Bojan Puhek

V peticiji Kostanja pred Dramo ne damo!, pod katero se je nabralo več kot 1.800 podpisov, poudarjajo, da so drevesa in zelenje v mestih "naše skupno, javno dobro" ter da je treba zaustaviti "vsako ogrožanje skupnosti in njenega dobra, ki vodi v opustošenje okolja in nepopravljivo škodo".

Foto: Bojan Puhek

Po presoji ministrstva za kulturo, da divjega kostanja pred ljubljansko Dramo ni mogoče ohraniti niti na trenutni niti na drugi lokaciji, je bila načrtovana sečnja zjutraj tudi izpeljana. Mogočnega drevesa pred gledališko stavbo ni več, saj so v jutranjih urah delavci posekali in odstranili dele velikega divjega kostanja, odstranjeno je bilo tudi nekoliko manjše drevo, ki je stalo ob strani stavbe.

Na mestu, kjer je stal kostanj, je namreč predviden nov vhod v prenovljeno gledališče. Ta bi, kot piše v peticiji Kostanja pred Dramo ne damo!, "lahko stal kjerkoli drugje, ne ravno tam, kjer raste mogočno drevo". V peticiji, pod katero se je nabralo več kot 1.800 podpisov, sicer poudarjajo, da so drevesa in zelenje v mestih "naše skupno, javno dobro" ter da je treba zaustaviti "vsako ogrožanje skupnosti in njenega dobra, ki vodi v opustošenje okolja in nepopravljivo škodo".

Sekanje dreves pred ljubljansko Dramo. Drama. | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek Državni sekretar na ministrstvu za kulturo Matevž Čelik Vidmar je sicer na nedavni novinarski konferenci pojasnil, da so na ministrstvu izvedli več preveritev, med drugim tudi glede zelenja. Da bi ohranili divji kostanj, so v delovni skupini za prenovo gledališča, ki deluje pod njegovim vodstvom, zahtevali strokovno preveritev vseh možnosti njegove ohranitve.

Arboristi: Drevo je bolno in poškodovano 

Arboristi so opravili pregled drevesa s tal in meritve z rezistografom. Iz opravljene študije je razvidno, da je bilo v preteklosti več posegov v tla, ki so poškodovali koreninski sistem kostanja. Na deblu so prisotne tudi mehanske poškodbe, poleg tega pa je preiskava potrdila duplino in že deloma razkrojen les. Presaditev kostanja bi bila zaradi vseh poškodb in šoka zaradi selitve najverjetneje neuspešna, je pojasnil državni sekretar.

Sekanje dreves pred ljubljansko Dramo. Drama. | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek Pred prenovo še arheološka izkopavanja

Pred prenovo območje okoli ljubljanske Drame čakajo arheološka izkopavanja, ki jih bodo začeli še v tem mesecu. V sredini leta 2024 je predviden začetek gradbenih del, končanje 58,5 milijona evrov vrednega projekta pa je načrtovano do konca leta 2026.

divji kostanj, Drama | Foto: Matic Prevc/STA Foto: Matic Prevc/STA Ravnateljica Vesna Jurca Tadel je na nedavni novinarski konferenci poudarila, da je več kot sto let star objekt potreben obnove, enako tudi prizidka, ki sta bila zgrajena v 60. letih preteklega stoletja. Zaradi funkcionalnosti bo preurejena tudi okolica gledališča.

Na mestu, kjer je stal mogočni divji kostanj, bo po prenovi vhod v gledališče.  | Foto: Bevk Perović arhitekti Na mestu, kjer je stal mogočni divji kostanj, bo po prenovi vhod v gledališče. Foto: Bevk Perović arhitekti

Ljubljansko Dramo bodo prenavljali po načrtih arhitekturnega biroja Bevk Perović, ki je bil izbran na javnem natečaju.

Prenova ljubljanske drame
Trendi Obeta se prenova ene od ljubljanskih znamenitosti, a ne brez zapletov #video
Zoran Janković
Novice Janković o neurjih: Za občinska drevesa bomo poskrbeli, to naj storijo tudi zasebniki
Neurje v Topolščici
Novice Šokantni podatki: v gozdovih že več kot 350 tisoč kubičnih metrov podrtega drevja
Zoran Janković
Novice Inšpektorica ustavila posek dreves na Rožniku. Janković: Na odločbo smo se pritožili.
Ne spreglejte