SiolNET. Trendi Kultura
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Italiji pomotoma počistili umetniško delo

2

termometer

Čistilke in čistilci v muzeju moderne umetnosti v Bolzanu so bili nekoliko preveč zagreti pri čiščenju prostorov, saj so med drugim počistili umetniško inštalacijo z naslovom Kje bomo nocoj plesali?

Inštalacija milanskega umetniškega dvojca Goldschmied & Chiari z naslovom Kje bomo nocoj plesali? je satirično delo, ki predstavlja ekscesnost italijanskega političnega razreda v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Inštalacija je sestavljena iz številnih praznih steklenic alkoholnih pijač, cigaretnih ogorkov, konfetov, disko krogle in oblačil ter daje videz končane razvratne zabave, poroča Newsweek.

A inštalacija je bila očitno tako prepričljiva, da so jo za ostanke zabave zamenjali tudi čistilci in čistilke v galeriji, ki so inštalacijo dan po zabavi v preddverju muzeja vestno pospravili in počistili.

Kuratorka muzeja Letizia Regaglia je za italijanske medije povedala, da so osebje seveda opozorili, naj ne pospravljajo in čistijo umetniških del, a očitno je prišlo do nesporazuma pri tem, ostanke katere zabave je treba počistiti.

K sreči je osebje pri čiščenju vestno recikliralo, zato so vsi predmeti z inštalacije sortirani po vrečah glede na material, prav tako jih še niso vrgli v smeti. Muzejski kuratorji in kuratorke bodo zdaj poskusili inštalacijo ponovno postaviti v prvotno stanje.

Umetniška dela so bila že večkrat zamenjana za smeti, leta 2001 je Damien Hirst v londonski galeriji razstavil inštalacijo iz pivskih steklenic, kavnih lončkov in pepelnikov, ki so jo nato pomotoma pospravili, tri leta pozneje pa so v londonski galeriji Tate Modern čistilci in čistilke stran vrgli vrečo papirja in kartona, ki jo je kot umetniško delo razstavil Gustav Metzger. Lani je neko italijansko čistilno podjetje moralo plačati deset tisoč evrov, potem ko so prav tako pomotoma v smeti vrgli umetniško delo, ki je bilo sestavljeno iz drobtin.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin