Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 1. 2024,
12.15

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

Natisni članek

ZRC SAZU Beseda leta

Torek, 9. 1. 2024, 12.15

3 mesece, 2 tedna

Beseda leta 2023 je ujma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43
stavba SAZU | Zmagovalko so razglasili v Atriju ZRC, kjer so poleg kretnje leta razglasili še morebitno najboljšo pesem, sestavljeno iz vseh 11 kandidatk za besedo leta. | Foto Ana Kovač

Zmagovalko so razglasili v Atriju ZRC, kjer so poleg kretnje leta razglasili še morebitno najboljšo pesem, sestavljeno iz vseh 11 kandidatk za besedo leta.

Foto: Ana Kovač

V akciji Beseda leta, ki jo že nekaj let pripravljajo na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU, so danes razglasili zmagovalno besedo, ki je po oceni glasovalcev najbolj zaznamovala preteklo leto. Izbirali so lahko med 11 besedami. Beseda leta 2023 je postala ujma. Ob tem so razglasili še kretnjo leta, ki jo izbira Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije. To je postala beseda solidarnost.

Letošnje finalistke za besedo leta, med katerimi je tudi Delova beseda leta, so bile bralna pismenost, draginja, gentrifikacija, nevihtna celica, nutrija, osebni zdravnik, štempljanje, ujma, UI kot kratica za umetno inteligenco, vojna in zal – poizvedba z največjim prirastom v tem letu na portalu Fran.

Lani je beseda leta postala gasilec

Glasovanje za besedo leta je potekalo od 21. decembra lani do danes. Zmagovalko so razglasili v Atriju ZRC, kjer so poleg kretnje leta razglasili še morebitno najboljšo pesem, sestavljeno iz vseh 11 kandidatk za besedo leta.

Kandidatke za besedo leta je izbrala komisija, v kateri so predstavniki ZRC SAZU Simona Klemenčič, Kozma Ahačič, Petra Svoljšak, Marijan Dović, Gregor Pobežin in Agata Tomažič, Slavko Jerič z MMC RTV Slovenija in Valerija Škof z Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije.

"Beseda leta je akcija, ki je demokratizirala prizadevanja za živ slovenski jezik in občo zavest o njegovi dolgoživosti, obenem pa tudi njegovi energiji in svežini. Morda le malokaj more ljudem na tako učinkovit način sporočiti, da je jezik zares – njihov," o akciji pravi Pobežin.

Lani je beseda leta v tej akciji postala gasilec. Navezuje se na požar na Krasu julija 2022, ki je bil največji požar v zgodovini samostojne Slovenije.

Preberite tudi:

Roza Krapeš
Trendi Ljubljanska galerija išče gradivo o fotografinjah iz obdobja 1850–1950
muzej d'Orsay
Trendi Pariška muzeja leta 2023 zabeležila rekorden obisk
Nejč Slapar
Trendi Umrl likovni umetnik Nejč Slapar
Ne spreglejte