Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 9. 2016,
8.00

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Kino Šiška

Foto: Jože Svetičič, Urška Boljkovac, Claudi Sovre Mikelj

Natisni članek

Kino Šiška advertorial

Sobota, 17. 9. 2016, 8.00

2 meseca, 2 tedna

To je prostor, kjer Ljubljana vsakič znova oživi

Vsebino omogoča Kino Šiška

Foto: Jože Svetičič, Urška Boljkovac, Claudi Sovre Mikelj

Glasba, razstave, film, gledališče, ples in številni kulturni festivali pišejo uspešno zgodbo Kina Šiška, ki je hitro postal središče urbane kulture Ljubljane. Navdušuje s celovitostjo ponudbe, kjer nekaj zase najde prav vsak. Kaj pa za nas pripravljajo letos?

Vsi odtenki kulture na enem mestu

Kino Šiška je od svojega začetka v letu 2009 hitro postal glavno središče urbane kulture v Ljubljani, kakršnega potrebuje vsaka moderna prestolnica. Sem rade zahajajo vse generacije, ki rade popestrijo življenje z vsebinami, ki dodajo piko na i vsakdanu. Zasvojil je tako ljubitelje glasbe kot navdušence nad vizualno in plesno umetnostjo, vsako leto znova pa navdušuje tudi z raznoliko ponudbo festivalov in drugih dogodkov, ki poskrbijo, da se v soustvarjanje urbane kulture lahko vključi čisto vsak.

Kino Šiška tako ostaja osrednja institucija za sodobno, urbano koncertno, pa tudi vizualno in uprizoritveno kulturo ne samo v Ljubljani, ampak tudi drugod po Sloveniji. S svojim programom predstavlja in združuje mestno življenje, multikulturnost, politično neobremenjenost, tehnološko naprednost ter je hkrati z arhitektonskimi rešitvami eno najprijaznejših prizorišč za gibalno in senzorno ovirane osebe v Sloveniji.

Kino Šiška v številkah

Na leto se v Kinu Šiška zvrsti prek 270 dogodkov, ki jih obišče prek 90 tisoč obiskovalcev.

Na skupni površini kar 2.468 m2 v Kinu Šiška najdete veliko dvorano Katedralo s kapaciteto 932 stojišč oziroma 450 sedišč, malo dvorano Komuno z 200 stojišči oziroma 120 sedišči, pa razstavni prostor Kamero ter kavarno z letnim vrtom. V Kinu Šiška dela devet redno zaposlenih in več kot 40 zunanjih sodelavcev.

Letos dokazali, da se tudi v prihodnje lahko zanesemo na njihovo skrb za našo kulturno plat

Ne, Kino Šiška ni eden tistih prostorov, kjer se po uspešnem začetku zgodi, da zaspijo na svojih lovorikah. Zato se vsako leto trudijo pisati uspešne zgodbe in tudi leto 2016 je bilo izredno plodno. Poglejmo si nekaj najbolj odmevnih dogodkov.

Gramatik. Foto: Urška Boljkovac. | Foto: Gramatik. Foto: Urška Boljkovac.

Druga uspešna izvedba mednarodnega festivala MENT
Letošnji MENT – multikulturni glasbeni festival – je obiskalo več kot tri tisoč gostov, zadnji dan festivala pa je bil popolnoma razprodan. Na festivalu se sicer predstavlja predvsem sveža evropska aktualna glasba, medtem ko je konferenčni poudarek na regionalni in vzhodnoevropski sceni. V različnih klubih so nastopili glasbeniki iz 27 držav, tuji glasbeniki pa so izpostavili predvsem kakovost in profesionalnost dogodka ter odličen glasbeni izbor. MENT se spogleduje tudi s prihodnostjo, saj se bo naslednje leto odvil med 1. in 3. februarjem na različnih lokacijah po Ljubljani.

MENT Ljubljana je prinesel pravo prevetritev. Pozna se, da pravi ljudje počnejo stvari iz pravih razlogov in imajo pri tem potrebne veščine, znanje in dober okus. Kakovost glasbe je bila izjemno impresivna! Imam občutek, da lahko zelo kmalu iz Slovenije pričakujemo veliko dobrih stvari!
– Helen Sildna, Tallinn Music Week

To je najboljši rokerski predstavitveni festival, na katerem sem bil. Zaslužite si visoke ocene za kakovost in raznolikost (zelo pomembno!) nastopov ter dinamično kvaliteto konferenčnega programa.
Nick Hobbs, Charmenko

Odprtje nove galerije DobraVaga v središču mesta
DobraVaga je razstavni in projektni prostor, prodajna galerija in odprti atelje različnih likovnih vsebin. Programska vsebina v ospredje postavlja estetske premisleke mlade generacije ustvarjalcev. Poslanstvo je spodbujanje ustvarjalnosti, ki ne pristaja na ustaljeno definicijo, da je svet umetnosti odvisen samo od klasičnega umetniškega trga. Zato se DobraVaga osredotoča na nove, angažirane in inovativne formate, s katerimi aktivno spodbuja sveže izdaje likovnih zgodb ter izvirnih umetniških praks.

Super Šiška Week
Letos so v Kinu Šiška izpeljali tudi Šiška Super Week z mednarodnimi glasbenimi izvajalci, med drugim Garbage, Biffy Clyro, Battles … Ker je junij pri glasbenikih tako priljubljen za križarjenje po Evropi in ker jih je letos pri nas pristalo kar šest, so se pri Kinu Šiška odločili, da bo ta teden postal Super Šiška Week, in ponudili pakete ter popuste za več koncertov. Pet krasnih junijskih dni in šest zanimivih koncertov v Šiški je najboljši opis tega dogodka.

Imate glasbeni talent ali poznate koga takšnega? Špil liga je pravi naslov!

Špil liga je prva liga dijaških bendov v Kinu Šiška in letos začenja že četrto sezono. Osnovno vodilo projekta je mladim glasbenim ustvarjalcem ponuditi priložnost, da se predstavijo širši javnosti. Do letošnje sezone se je v sklopu ligaških večerov predstavilo že več kot 200 mladih glasbenikov iz vse Slovenije. Ekipa Kina Šiška bo tako tudi letos 20 izbranih izvajalcev vodila skozi proces priprave na nastop, prve intervjuje, kako se na nastop pripraviti s tehničnega vidika in si s pridobiti čim več dragocenih odrskih izkušenj.

K prijavi v novo sezono Špil lige vabljeini rokerji, metalci, hip hoperji, žanrsko neopredeljeni, solo ali v skupini. Prijave zbirajo do 18. septembra na www.spilliga.si.

Študentje pa vabljeni na malce drugačna predavanja

Kino Šiška napoveduje: starega študijskega programa je konec, čas je za novo serijo Indekš lekcij! Obljubljajo novo sezono, hude bende in še boljši "folk".

Veliko odprtje sezone je bilo v sredo, 14. septembra, a nič za to, če ste ga zamudili, saj se obeta še veliko zabavnih dogodkov. Z novim programom Indekša namreč mislijo vsaj tako resno kot na faksih. Zato uvajajo jesenski in spomladanski semester, vsem Indekšarjem pa podeljujejo nove članske izkaznice za zbiranje "inskripcij" in nove Indekš ugodnosti. Preverite program.

Praznovanje obletnice kot se za stičišče kulturnih dogodkov spodobi

Kino Šiška bo 23. septembra čas namenil praznovanju obletnice, v znamenju te pa pripravlja tudi bogat program za obiskovalce, med drugim:

Koala Voice - zmagovalci Špil lige. Foto: Claudi Sovre Mikelj. | Foto: Koala Voice - zmagovalci Špil lige. Foto: Claudi Sovre Mikelj.

Intermedijski projekt Olje Grubić: Psihološki kanibali
Projekt bo trajal vse do 6. oktobra. Za kaj gre? Psihološki kanibali je intermedijski projekt oziroma predstavlja aktivistično umetnost in nudi necenzurirane komentarje na stanje v družbi, "vladavino psihopatov in njihovo izkoriščanje". Cenzura zato v projektu postane medij izražanja, komentar in umetniški odziv na svet, v katerem živimo, obiskovalcem pa dopušča svobodno interpretacijo življenja v modernem svetu.

Nastop zmagovalnega benda Špil lige – Koala Voice
Po seriji uspešnih nastopov na domačih in mednarodnih odrih se v Katedralo Kina Šiška vračajo Koala Voice. S Kinom Šiška se tako in drugače povezujejo že od leta 2014, ko so Manca Trampuš, Miha Prašnikar, Tilen Prašnikar in Domen Don Holc postali zmagovalci prve sezone Špil lige – prve lige dijaških bendov. Nastop ob sedmi obletnici Kina Šiška pa bo njihov prvi večji slovenski koncert po poletni turneji v Litvi in festivalu Exit.

 

Ne spreglejte