Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 1. 2019,
13.13

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,91

Natisni članek

pisanje z roko pisava znani obrazi

Sreda, 23. 1. 2019, 13.13

5 let, 2 meseca

Teden pisanja z roko

Tako pišejo znani televizijski obrazi #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,91

Ta teden po vsej državi poteka teden osveščanja o pomembnosti pisanja z roko. Različnim akcijam se je pridružilo več kot sto osnovnih in srednjih šol, knjižnic, medgeneracijskih centrov in drugih ustanov. Tudi poslanke in poslanci v državnem zboru. Mi pa smo preverili, kako gre pisanje z roko znanim obrazom Planeta ter ali danes, v digitalni dobi, sploh še kaj pišejo na papir.

Jure Godler

Pisava Jureta Godlerja. | Foto: Siol.net/ A. P. K. Pisava Jureta Godlerja. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Televizijski voditelj, ki je znan po tem, da nima dlake na jeziku, pravi, da se je pravzaprav pred kratkim odločil, da računalnika, tablic in telefonov ne bo uporabljal več, kot je nujno potrebno. "Računalnik uporabljam samo še za pisanje službenih elektronskih sporočil, profilov na družbenih omrežjih nimam. Kar imam za napisati, napišem na pisalni stroj ali na roke," je z razkritjem presenetil Jure Godler. Ki mu je torej pisana beseda, čeprav dela v svetu medijev, kjer je digitalizacija še posebej očitna, še vedno zelo blizu in se zaveda, da jo je dandanes bolj kot kadarkoli treba negovati.

Mirko Mayer

Tako piše Mirko Mayer. | Foto: Siol.net/ A. P. K. Tako piše Mirko Mayer. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Ravno obratno pa voditelj nove polemične oddaje Argument Mirko Mayer pravi, da je nazadnje res veliko pisal na roko med študijem. Takrat namreč še ni bilo navade, da bi študenti zapiske delali na računalnike, temveč so večinoma besede profesorjev zapisovali na roko. "Danes pa skorajda ne pišem več z roko, večinoma na računalnik ali v telefon. Edino kakšne zapiske tekom dneva, kaj vse še moram narediti, katere goste poklicati, si zapišem na roko. Ali pa kakšne opombe pri že stiskanih napovedih oziroma vprašanjih za oddajo," odkrito priznava. Kaj pa rojstnodnevne voščilnice ali praznične čestitke? "To pa prepuščam svoji boljši polovici Kaji, ki veliko lepše piše kot jaz."

Sanja Hrgota

Sporočilo voditeljice Sanje Hrgota. | Foto: Siol.net/ A. P. K. Sporočilo voditeljice Sanje Hrgota. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Kreativne zapiske si tekom delavnega dneva dela na liste tudi voditeljica informativne oddaje Danes na Planetu Sanja Hrgota. Tudi rojstnodnevna, božična in druga voščila vedno sama napiše z roko – da bi ob teh dogodkih tipkala in tiskala lepe besede ali jih celo pošiljala prek elektronske pošte, se ji ne zdi primerno.

Novice Pisava o nas pove več kot napisane besede #video

Pisanje je imela rada že kot mala deklica. "Spomnim se, da sem se, še preden sem zares znala kaj napisati, rada igrala, da sem zdravnica. Ampak zato, ker sem rada risala čičke čačke na papir, za katerega sem rekla, da je napotnica. Saj veste, zdravniki večinoma pišejo hitro in težko bereš za njimi, kar se mi je takrat kot mali deklici zdelo fascinantno," je razkrila in z nami delila še eno anekdoto iz otroških dni: "Ko sem pisala Božičku, sem si vzela čas in mu vsako črko pobarvala v drugo barvo."

Nataša Gorenc

To vam sporoča osebna trenerka Nataša Gorenc. | Foto: Siol.net/ A. P. K. To vam sporoča osebna trenerka Nataša Gorenc. Foto: Siol.net/ A. P. K.

"Še vedno sem stara šola, tako da veliko pišem. Zapomnila sem si rek, da pametni pišejo (smeh, op. p.). Imam dnevni planer, v katerega si zapisujem obveznosti, ki me čakajo. Drugače pozabim, ker je vsega preveč," pa pravi osebna trenerka Nataša Gorenc, ki jo boste lahko kmalu spremljali v novi sezoni resničnostnega šova The Biggest Loser Slovenija na Planetu.

Prav tako si pogosto zapiše določene misli, občutke in zamisli, ki se ji utrnejo čez dan, sicer bi šli v pozabo, pravi. "Zelo rada pišem bloge, razmišljanja iz svojega življenja, izkušnje, in to delim z ljudmi na svojih družbenih omrežjih. Velikokrat to prepišem iz zapiska, ki sem ga prej zapisala na papir." Že kot mlado dekle je veliko brala in pisala, dnevnik iz najstniških let ima še zdaj spravljen in zanimivo je videti, kako je razmišljala in pisala takrat, pove.

Sportal S pisanjem dnevnika do motivacije in povratne informacije

Na učenje pisanja jo sicer veže tudi zelo zanimiv spomin. Nataša je bila namreč zelo pridna učenka, perfekcionista. "Oziroma, kot pravijo moji otroci, bila sem prava 'piflarka'. Vedno sem hotela učiteljici oddati popoln izdelek, spomnim se, kako sem se veselila šole, branja in knjig. A v prvem razredu, ko smo vadili črke, se mi je zgodil malce neprijeten dogodek. Ker pač nisem bila zadovoljna z napisanim, sem vajo iztrgala iz zvezka, zmečkala in dala pod rit. A ravno v tistem trenutku me je učiteljica poklicala pred tablo in zmečkan papir je padel na tla pred razredom. Spomnim se sramu in kako sem zakuhala, ko so vsi sošolci in učiteljica zrli v zmečkano nalogo na tleh. Potem sem mogla pobrati papir, ga poravnati in se zagovarjati, zakaj sem to naredila. Papirji iz zvezka se namreč niso trgali! Takrat sem si prislužila prvo, mislim da verjetno celo edino črno piko," se Nataša spominja z nasmeškom.

Jasna Kuljaj

Razmišljanje Jasne Kuljaj. | Foto: Siol.net/ A. P. K. Razmišljanje Jasne Kuljaj. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Tudi televizijska in radijska voditeljica Jasna Kuljaj je v najstniških letih pisala dnevnik ter si pisala z različnimi dopisovalci, kar je bilo takrat med najstniki zelo priljubljeno. Tako je svojo pisavo veliko zlivala na papir.

Še danes si vse obveznosti, opombe, asociacije in pojme, ki jih želi kasneje podrobneje predelati, piše na papir. "Sem ena tistih, ki si obveznosti in opravkov ne vnašam v pametni telefon, ampak imam vedno s seboj svoj rokovnik z debelimi platnicami, kamor vse vpišem. Kar ni vpisano, se enostavno ne bo zgodilo. Ko iz torbice povlečem to buklo, se marsikdo nasmeji, češ, kako sem za časom, ampak navajena sem stvari videti zapisane v rokovniku," pojasni in doda, da si tudi doma pri brskanju po računalniku pomaga s prav posebnimi zapiski.

Trendi Kako lahko meditacija izboljša kreativno pisanje

"Včasih sem vse čečkala po tistih majhnih listkih, a sem jih potem izgubljala, ko se jih je nabralo veliko. Zato sem si zdaj omislila tisto 'vintage' papirnato podlogo, na kateri je koledar in veliko prostora za zapiske, ki se jih v enem mesecu nabere veliko. Ko jih je preveč, enostavno obrnem nov list in na enem mestu imam vse, kar sem si zabeležila v minulem mesecu, kar olajša iskanje. Na papir zapišem različne asociacije oziroma pojme, ki jih nameravam dodatno raziskati. Če torej na stacionarnem računalniku berem kakšen intervju in preberem kakšno novo ime ali zame neznan pojem, si ga obvezno izpišem. In ko imam čas, potem brskam po spletu do nezavesti. Če si nekih pojmov še pravi čas ne zapišem, gredo mimo in jih nikoli ne raziščem."

Nekaj znanih obrazov Planeta je z nami delilo spomine na začetke pisanja. Pokazali so tudi, kako jim gre pisanje z roko. | Foto: Planet TV Nekaj znanih obrazov Planeta je z nami delilo spomine na začetke pisanja. Pokazali so tudi, kako jim gre pisanje z roko. Foto: Planet TV

Teden Pisanja z roko od 21. do 25. januarja

Pisava je sicer tako kot prstni odtis – edinstvena, unikatna. Je naša izvirna finomotorična spretnost, za katero bi bilo vsekakor škoda, če bi jo zanemarili in je ne bi negovali. Poleg tega ima prav pisanje z roko tudi z nevrološkega vidika nekaj pomembnih funkcij.

Trendi Ko sneži, je popoln dan za pisanje ljubezenskih zgodb

"Nevrologi poudarjajo, da je za možgane pomembno negovati spretnost pisanja z roko. Če poenostavimo, v možganih imamo del za pisanje z roko in del za pisanje s tipkovnico; kar je pomembno, je to, da sta oba dela dobro, enakovredno razvita," pove predsednica Društva Radi pišemo z roko Marijana Jazbec.

A ker v dobi digitalizacije vse bolj prevladuje predvsem tipkanje in že otroci veliko manj pišejo z roko, kot so nekoč, recimo pred 30, 40 leti, si tako društvo v okviru Tedna pisanja z roko vsako leto prizadeva osveščati ljudi, kako pomemben je še vedno tovrsten način pisanja. "Ne nazadnje je pisanje z roko povezano tudi z našim spominom, dolgotrajno pozornostjo, pri pisanju z roko se utrne več zamisli, pomembno je povezano tudi z branjem in tako naprej."

Ne spreglejte