Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 3. 2014,
11.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

meditacija možgani

Ponedeljek, 10. 3. 2014, 11.02

8 let

Kako lahko meditacija izboljša kreativno pisanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Meditacija zahteva potrpežljivost in vzdržljivost, a ko enkrat osvojite osnove, vam bo lahko v neizmerno pomoč pri ustvarjalnih aktivnostih, kot je pisanje.

Naš vsakdan je pogosto sestavljen iz strahov in odzivov nanje, naša dejanja pa v veliki meri sooblikujejo ljudje okoli nas. Meditacija nam omogoča, da se umaknemo iz tovrstnega vsakdana in občutimo vsa svoja čustva ter se zavemo, da se bodo spremenila.

Tako meditacijo opisuje pisateljica Mary-Lou Stephens, avtorica knjige Sex, Drugs and Meditation, ki govori o tem, kako je s pomočjo meditacije spremenila svoje življenje. "Sedim v tišini in občutim vsa čustva in občutja, vsa stanja. In medtem vem, da se bodo spremenila, kot se vedno. Tudi bolečina," opisuje pisateljica. Ko z meditacijo pustimo mislim prosto pot, jim odpremo možnost, da se izvijejo iz pasti vsakdana.

Meditacija očisti nepotrebne misli in spodbuja ustvarjalnost Ko z meditacijo razrešimo vsa banalna vprašanja vsakdana, odpremo prostor domišljiji. To pogosto zavirajo majhni, nepomembni dogodki, ki so se nam zgodili čez dan in o katerih po nepotrebnem razmišljamo še dneve zatem. S tem naše vedenje postane zgolj serija odzivov na te dogodke, naša sposobnost širšega razmišljanja pa je okrnjena. Meditacija nam pomaga preseči te dogodke in se posvetiti večjim in pomembnejšim vprašanjem v našem življenju in ustvarjanju.

Meditacija omogoča distanco, ki jo potrebujemo med pisanjem S tem ko presežemo vsakdanje skrbi, lažje tudi razločimo, katere stvari se bodo rešile brez našega posredovanja ter pri katerih moramo zavihati rokave in se jih lotiti premišljeno. Distanca ne pomeni, da smo sebični, temveč da znamo izbirati svoje bitke in ne zapravljati časa za stvari, ki so nepomembne.

Meditacija nam omogoča, da pišemo pogumno in odkrito Z distanco, ki jo prinaša meditacija, se lahko osvobodimo tudi predsodkov in naše želje po tem, da bi se prikazali v čim boljši luči. Predsodki in želja po dokazovanju pred drugimi otežujejo naše življenje in tudi ustvarjalnost, saj se pogosto lahko zlomimo pod visokimi pričakovanji, tako nas kot drugih. Meditacija nas lahko nauči, da četudi bodo drugi ocenjevali ali celo obsojali naše delo, nas to ne zadeva.

Ne spreglejte