Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Četrtek,
9. 2. 2017,
16.59

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

1

Natisni članek

Univerzalni atelje uličnih umetnosti MotA LAB Galerija Vodnikova domačija Šiška Kino Šiška Galerija Kino Šiška Galerija Photon GalerijaGallery Galerijska četrt Šiška

Četrtek, 9. 2. 2017, 16.59

6 let, 6 mesecev

Šiška, osrednja ljubljanska galerijska četrt?

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

1

Foto: Arhiv Galerijska četrt Šiška

Ideja o povezovanju, dialogu in druženju skozi sočasno spremljanje aktualnih razstav v vseh šišenskih galerijah bo ta konec tedna zaživela v obliki prvega skupnega vodstva. Od galerije do galerije bodo organizirali brezplačni prevoz z avtobusom, ko bo topleje, pa bo premikanje lahko še bolj zabavno. Še več bo tudi dogodkov, napovedujejo.

Ni še minilo leto, odkar so v okviru projekta Made in China, v katerem gre med drugim tudi za iskanje načinov vzpostavitve živega stika sodobne umetnosti z občinstvom, v Šiški odprli galerijo GalerijaGallery. Ta se osredotoča na umetnost skozi njene družbene potenciale ter s ciljem, da ob razstavah slovenskih in tujih sodobnih umetnikov v njej oblikujejo živ družaben in družbeni prostor.

Ob iskanju novih modelov delovanja galerije, iskanju občinstva in premišljevanjih o načinih njegovega nagovarjanja ter z ambicijami po intervencijah v javnem prostoru se je nato izoblikovala še ideja o vzpostavitvi Galerijske četrti Šiška, širše ozadje sobotnega vodenega ogleda prikaže Viktor Bernik, umetnik in vodja galerije GalerijaGallery, kjer je pobuda tudi nastala.

Pogled v GalerijoGallery, kjer je ob razmišljanjih o novih modelih razstavljanja, iskanja občinstva in vstopanja v javni prostor nastala pobuda za Galerijsko četrt Šiška. | Foto: Arhiv GalerijaGallery Pogled v GalerijoGallery, kjer je ob razmišljanjih o novih modelih razstavljanja, iskanja občinstva in vstopanja v javni prostor nastala pobuda za Galerijsko četrt Šiška. Foto: Arhiv GalerijaGallery

Odskočna deska za nastanek skupnosti

Ne gre za prvo povezovanje, ki ga je spodbudila fizična bližina umetnostnih prostorov v tem delu Ljubljane, vsekakor pa gre za prvo galerijsko ekskurzijo, ki bo ob skupnem ogledu razstav ponudila tudi dobro priložnost za dialog, spodbujen z umetnostjo, pa tudi odskočno desko za to, da galerijska četrt iz koncepta nastane dejanska izkušnja, skupnost. Dogodek se bo pod imenom Magical misery tour bus začel to soboto ob 11. uri, trajal pa bo predvidoma dve uri.

Galerija Kina Šiška je del Galerijske četrti Šiška.
 | Foto: Arhiv Kino Šiška Galerija Kina Šiška je del Galerijske četrti Šiška. Foto: Arhiv Kino Šiška

Brezplačni vstop na Magical misery tour bus

Zbirno mesto je pri Univerzalnem ateljeju uličnih umetnosti na Gosposvetski cesti 7, kjer bo to soboto ob 11. uri čakal avtobus, ki bo brezplačno vozil od ene do druge šišenske galerije: Univerzalni atelje uličnih umetnosti, MoTA LAB, Galerija Photon, GalerijaGallery, Galerija Kina Šiška in Galerija Vodnikove domačije Šiška.

Skupinski ogledi, kot napovedujejo v Galerijski četrti Šiška, bodo ob še drugih dogodkih od zdaj potekali redno. Ko skopni sneg, bodo ti organizirani na segwayih, kolesih in, kot upajo, tudi na konjih. Humor je namreč eno od vodil zastavljenih akcij te pobude.


Z avtobusom na umetnostno ekskurzijo

GalerijaGallery ima svoje prostore v 6. nadstropju v stavbi na Trgu prekomorskih brigad 1, tam, kjer je tudi galerija Photon (tu je še P74, ki je del iniciative, čeprav tokrat ne sodeluje), ki je tudi vključena v galerijsko četrt. Čez ploščad je Kino Šiška, ki ima prav tako svoj razstavni prostor. Na Celovški je še MoTA LAB, na Vodnikovi cesti 65 pa Galerija Vodnikova domačija Šiška. Vse to so ob Univerzalnem ateljeju uličnih umetnosti sobotne postojanke.


Pot skupinskega obhoda šišenskih galerij:

-       Maksim Azarkevič: Wild Ride (Univerzalni atelje uličnih umetnosti)

 | Foto:

-       MoTA kolekcija + Moonolith 2.0 Surround Sound (MoTA LAB)

-       Jaka Babnik: Holy Land (Galerija Photon)

 | Foto:

-       Made in China: Prospektiva (GalerijaGallery)

 | Foto: Arhiv GalerijaGallery Foto: Arhiv GalerijaGallery

-       Tadej Vindiš: Rekonfigurirano (Galerija Kina Šiška)

-       Tanja Komadina & Piermario Ciani: Živel strip! Živela animacija! (Galerija Vodnikove domačije Šiška)


Duhovito, pa tudi provokativno v javni prostor

S sodelovanjem v okviru različnih dogodkov, projektov in intervencij želijo pobudniki Galerijske četrti Šiška vzpostaviti skupno identiteto fizičnega in kulturnega prostora tega dela mesta, ki ima z delovanjem umetnostnih prostorov dodatne vsebine. Tega se lotevajo kreativno in s ciljem oblikovanja platforme, ki bo spodbudila dialog, ponudila svojevrstne izkušnje ogledov razstav in uporabe javnega prostora, s svojim delovanjem pa tako prestopila prag "bele kocke" (galerije). Z različnim gestami se želijo razširiti v urbani prostor in vanj zarezati - duhovito, pa tudi provokativno.

Eden od postankov sobotnega ogleda razstav bo tudi v Vodnikovi domačiji. | Foto: Arhiv Vodnikova domačija Eden od postankov sobotnega ogleda razstav bo tudi v Vodnikovi domačiji. Foto: Arhiv Vodnikova domačija

Ne spreglejte