Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Četrtek,
6. 11. 2014,
18.29

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sebastijan Horvat gledališče kritika Radio Študent

Četrtek, 6. 11. 2014, 18.29

4 leta, 11 mesecev

Sebastijan Horvat gledališki kritičarki grozil s fizičnim nasiljem

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Režiser in soavtor predstave Igra o antikristu je gledališki kritičarki Zali Dobovšek zaradi njene recenzije predstave prepovedal ogled vseh svojih predstav in ji zagrozil s klofutami.

Radio Študent se je z javnim pismom obrnil na režiserja Sebastijana Horvata, ta je njihovi sodelavki in gledališki kritičarki Zali Dobovšek na elektronski naslov poslal grožnje s fizičnim nasiljem in prepoved nadaljnjega obiskovanja predstav.

Kot so zapisali v javnem pismu, se ne Zala Dobovšek ne "katerikoli drugi sodelavec Uredništva RŠ ne zdaj in ne v prihodnje ne bo ustrašil prepovedi obiskovanja predstav in pisanja o njih ter celo groženj s fizičnim nasiljem – v katerih lahko zaznamo elemente kaznivega dejanja – kot jih je v elektronskem sporočilu avtorici recenzije poslal Sebastijan Horvat".

V pismu so navedli odlomek iz elektronskega pisma, ki ga je Horvat, sicer izredni profesor za področje gledališke in radijske režije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo na Univerzi v Ljubljani poslal Zali Dobovšek:

"Dajva rečt zelo preprosto: nočem te več videt na svojih predstavah in prepovedujem ti, da še kadarkoli pišeš o mojih predstavah. Ne razumem, zakaj imajo ljudje takšno slast pisat o stvareh, ki jih ne marajo? Namreč, tako kot si ti oklofutala našo predstavo, tako se lahko zgodi, da te oklofutam jaz, če mi še kdaj prideš preblizu."

V pismu so se pridružili ugotovitvam Društva novinarjev Slovenije, da je pri nas "svobode javne besede in avtonomije novinarskega poklica na Slovenskem vsak dan manj", zaradi česar je po njihovem mnenju treba zavzeti odločno stališče zoper vsake najmanjše poskuse pritiskov in groženj z nasiljem.

Od Horvata pričakujejo javno opravičilo sodelavki Redakcije za kulturo in humanistične vede ter recenzentki gledališke predstave Igra o antikristu Zali Dobovšek, od producentov in koproducentov predstave pa distanciranje od Horvatovih izjav, ustrezni izjavi "v bran novinarske neodvisnosti in svobode javne besede" pričakujejo tudi od obeh stanovskih organizacij, Društva novinarjev Slovenije in Društva gledaliških kritikov Slovenije.

Ne spreglejte