Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Torek,
12. 1. 2016,
13.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Ivana Kobilca Narodna galerija

Torek, 12. 1. 2016, 13.15

8 let

Razkrili sliko Ivane Kobilce, ki je v Sloveniji še nismo videli

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Slika Parižanka iz leta 1891 slovenske slikarke Ivane Kobilce, za katero je umetnica presodila, da je njeno najboljše delo, je prvič razstavljena pri nas.

Narodna galerija bo po štirih letih prenove konec januarja odprla svoj prenovljeni in najstarejši del, Narodni dom. Ob tej priložnosti bo na ogled nova stalna zbirka, ki jo sestavlja več kot 600 umetnin od srednjega veka do konca 20. stoletja.

Nekatera dela med njimi so povsem nova, nekaj jih do zdaj še ni bilo razstavljanih, veliko jih je na novo restavriranih. Med umetninami, ki jih do zdaj pri nas še nismo videli, je tudi slika Ivane Kobilice z naslovom Parižanka.

Najboljša slika po mnenju avtorice Delo, za katero je v svojih spominih umetnica napisala, da je to po njeni presoji njena najboljša slika, si je Narodna galerija ob novi postavitvi stalne zbirke za leto dni sposodila od umetnostnozgodovinskega muzeja v Budimpešti.

Na vprašanje, zakaj je do te izmenjave med institucijama prišlo šele zdaj, kustos Ferdinand Šerbelj iz Narodne galerija odgovarja, da do pred dveh let za to umetnino slikarke niti niso točno vedeli, kje je. "Tekom raziskav v zadnjih letih, v katerih smo raziskovali, kje so posamezne dela, smo prišli do podatka, da se slika nahaja v depoju muzeja v Budimpešti."

Prvič pred tukajšnjo javnostjo Pri nas slike Parižanke tako do zdaj še nismo imeli možnosti videti. V živo je vse do danes, ko so odprli zaboj, v katerem je umetnina pripotovala iz Budimpešte, niso videli niti kustosi iz Narodne galerije.

"Slika je v Ljubljano pripotovala v klimatiziranem, po meri narejenem izoliranem zaboju, v katerem je nameščena klimatska naprava. Ta 48 ur vzdržuje primerno temperaturo, kar je 21 stopinj Celzija, in 55 odstotkov vlage," je mednarodne standarde prevoza slik predstavila Alenka Simončič iz registrature v Narodni galeriji.

Potem ko je včeraj prišla v galerijske prostore, kjer je morala počakati en dan, so jo danes pazljivo odprli, nato pa obesili na izbrano mesto na razstavi.

Slike ni želela prodati cesarju Portret, ki je leta 1891 nastal v Parizu, je slikarka leta 1895 ob svojem mladostnem avtoportretu razstavila v Budimpešti, kjer si je postavitev ogledal tudi cesar Franc Jožef.

Vladar se je na razstavi zagledal v umetničin portret in želel sliko tudi kupiti. Vendar pa je Kobilca ni hotela prodati, zato so kupili portret mlade Parižanke. In tako je slika še danes v lasti budimpeške umetnostne institucije.

Ne spreglejte