SiolNET. Trendi Kultura
2,58

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Očitki o spolnem nadlegovanju: prestavili premiero Lorencijeve predstave

2,58

termometer

Jernej Lorenci
Režiser Jernej Lorenci se spopada z očitki o spolnem nadlegovanju. Foto: STA

Producenti Homerjeve Odiseje so se po tem, ko se je njen režiser Jernej Lorenci kot profesor na AGRFT soočil z anonimno prijavo o spolnem nadlegovanju, odločili, da premiero prestavijo na termin, ko bodo okoliščine razjasnjene. Koprodukcijo med SNG Drama Ljubljana, MGL in Festivalom Ljubljana so nameravali uprizoriti septembra v Križankah.

AGRFT Novice Še ena prijava spolnega nadlegovanja na AGRFT

Odločitev, da premiero prestavijo, so sprejeli po tem, ko je v medije prišla korespondenca med strokovnim svetom SNG Drama Ljubljana in ravnateljem Drame Igorjem Samoborjem. Strokovni svet, ki mu predseduje Iva Babić, je v začetku meseca sprejel sklep, da izražajo ničelno toleranco do vsakršnega fizičnega in psihičnega nadlegovanja ter da bo Drama podala jasno izjavo in na svoji spletni strani objavila, da tega ne tolerira. Strokovni svet in ravnatelj so se strinjali, da Drama ne bo sodelovala z osebami, ki so osumljene spolnega ali kakršnega koli drugega nadlegovanja, dokler se sum ne razišče in ovrže.

Lorenci se za komentar ni odzval

Kot je za STA povedala Iva Babić, si želijo ohraniti dobro ime Drame ter varno delovno okolje za zaposlene in zunanje sodelavce. Ravnatelj Samobor pa je za STA zapisal: "V dneh, ko je naša, upal sem, da zaupna, korespondenca potovala v medije, smo se producenti projekta Odiseja odločili, da premiero uprizoritve prestavimo v termin, ko bodo vse okoliščine razčiščene in pogoji igranja tudi s poslovnega vidika primernejši."

"Usoda projekta Odiseja je torej odslej povezana tudi s potekom razreševanja problematike anonimnih prijav na AGRFT, ki jo obravnavajo tisti, ki so na univerzi za to pristojni. Sam zagovarjam ničelno toleranco glede zlorab in nasilja, kar sem medijem pojasnil že ob pojavu prve od prijav," je dodal Samobor.

Lorenci se za komentar na odpovedano premiero za STA ni odzval, prav tako se na telefonski klic STA, ki je želela pridobiti potrditev, da je bila podana anonimna ovadba zoper Lorencija, ni oglasil dekan Akademije za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) Univerze v Ljubljani Tomaž Gubenšek.

AGRFT se je namreč v zadnjem obdobju spopadla s prijavami o neprimernem vedenju profesorjev, ki so jih na akademiji predali v reševanje etični komisiji Univerze v Ljubljani. Te so se začele vrstiti po tem, ko je v začetku leta igralka Mia Skrbinac razkrila, da jo je spolno nadlegoval igralec in profesor igre Matjaž Tribušon, piše STA.

Mia Skrbinac Novice AGRFT: Igralka še ni oddala prijave, a jo pripravlja

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin