Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Sreda,
8. 6. 2011,
8.33

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

šejk pravljica

Sreda, 8. 6. 2011, 8.33

1 leto, 1 mesec

PRELISTANO: Pravljica o črnem šejku z rdečo rožo

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pravljico o črnem šejku z rdečo rožo naj bi Vitomil Zupan napisal leta 1938 kot božično darilo Nikolaji Dolenc, svoji takratni ljubezni, s katero se je po drugi svetovni vojni tudi poročil.

Avtor: Vitomil Zupan Ilustrator: Damijan Stepančič Založba: Miš, 2011 Cena: 23,95 €

Avtor: Vitomil Zupan Ilustrator: Damijan Stepančič Založba: MIŠ, 2011 Cena: 23,95 €

Vezano z zlato vrvico jo je po vojni v partizanski torbi pustil pri prijatelju, ki jo je do svoje smrti pridno hranil, nato pa jo je njegova žena leta 1980 podarila igralcu Metodu Pevcu, ravno v času, ko je ta igral v filmu Nasvidenje v naslednji vojni; filmu, posnetem po Zupanovem romanu Menuet za kitaro. Pevec je leta 2007 vse skupaj podaril Ifigeniji Simonović, ki je poskrbela, da je pravljica danes, 73 let potem, ko jo je Zupan napisal, objavljena tudi v knjižni obliki z ilustracijami Damijana Stepančiča.

Pravljico so zagotovo zaznamovala desetletja, ki so minila od njenega nastanka. Jezik je na trenutke arhaičen in za današnjega bralca relativno težko razumljiv, zato si težko predstavljamo, da bi po pravljici posegali otroci ali da bi jim jo prebirali starši. Pravljica je namreč vsebinsko veličastna, skoraj epska, a slogovno izjemno strnjena.

Pri vsebini je verjetno treba omeniti, da je pravljica nastala istega leta, kot je izšel Alamut Vladimirja Bartola. Vplivi arabskega sveta so namreč bistveni, od puščavskih jezdecev, šejkov in mnogo žena do ljubezenskih rubinov iz sedmih kapljic krvi. Naš junak Samum Al Arida, ki ga spremljamo od rojstva do njegovega srhljivega konca, mora kot kraljev sin prestati mnogo preizkušenj pri iskanju idealne ljubezni, se naučiti številnih veščin, a na koncu je kaznovan, ko vanjo podvomi.

Pravljico poleg lepih ilustracij tako spremlja tudi skoraj filmska zgodba o njenih lastnikih in načinu, kako je prišlo do objave, seveda pa je dragocena tudi zaradi avtorja samega, saj predstavlja zgodnje delo pisatelja, ki se je v slovensko literarno zgodovino zapisal kot izjemen pisatelj, Prešernov nagrajenec in osebnost, ki jo slovesu primerno spremlja tudi ogromno zgodb.

Ne spreglejte