Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Petek,
8. 1. 2016,
15.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Jordanija

Petek, 8. 1. 2016, 15.32

8 let

Od nekdaj znamenitega mestnega hotela je ostalo le še ime, streha se je že porušila

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Hotel duhov, kot ljubljanskemu hotelu Bellevue rečejo nekateri. S čimer pa opisujejo njegovo že večletno resničnost, ujeto me neuspešno prodajo in zato toliko bolj "uspešno" njegovo propadanje.

Od nekdanjega (blišča) ljubljanskega Bellevue ni ostalo več veliko. Že leta namreč na Šišenskem hribu propada nekdanji mestni hotel, ki je v svoji več kot stoletni zgodovini zamenjal že več lastnikov. Svoje pa je v zapuščeni stavbi, ki jo je zajelo že več požarov, zadnji pred dvema letoma, zadal tudi ogenj. Od elitnega hotela do prodaje Nekdanji hotel je pred leti prišel v roke jordanske državne agencije, ki ga je prek podjetja Mawared International, s slovensko podružnico Mawared Ljubljana, od Študentskega servisa Maribor za 7, 5 milijona evrov kupila leta 2009. Z Bellevuejem je imel lastnik velikopotezne načrte: prenovo hotela in njegovo širitev, s čimer naj bi Ljubljana že v letu 2012 pridobila elitni butični hotel z 90 sobami in apartmaji ter petimi zvezdicami, vsaj takšen je bil cilj projekta.

A kot pojasnjuje častni generalni konzul Hašemitske kraljevine Jordanije Samir Amarin, so se zaradi drugačnih poslovnih okoliščin spremenili tudi načrti lastnika objekta. Zato so se leta 2013 odločili za njegovo prodajo, ki pa še ni uresničena. Doda tudi, da se lastnik sicer nikoli ni ukvarjal s hotelirstvom in.

"Škoda je, da Ljubljana nima elitnega hotela" Na nepremičninskem trgu je tako hotel Bellevue neuspešno že slaba tri leta, še pove Samir Amarin, zastopnik lastnika propadajočega objekta, ki je v zemljiški knjigi zapisan pod imenom Bellevue Investment, podjetje za razvoj in upravljanje, z naslovom na Zaloški 159, kjer je sicer tudi sedež jordanskega konzulata. Lastnik podjetja Bellevue pa je družba Kingdom Investment Group iz Jordanije.

"Prodajamo ga na vse mogoče načine. Ponujam ga v Sloveniji, v arabskem svetu in drugod po tujini, a se resen interesent še ni našel." Vsake toliko časa se kdo oglasi s ponudbo, ki pa ni resna, doda jordanski častni konzul. Do uradnega povpraševanja pa tako v zadnjih letih še ni prišlo.

"Zelo radi bi objekt prodali. Ne postavljamo cene, sprejemamo pa sprejemljivo kupnino. Pozivamo slovenske organe, da pri tem pomagajo oz. da se angažirajo vsi, ki imajo moč, da se objekt proda. Da ga bo mogoče obnoviti in da bo tako hotel lahko spet pokazal šarm, ki ga je nekoč imel," je jasen Amarin. "Škoda je, da stavba propada in da Ljubljana nima elitnega hotela, ki bi ga potrebovala."

Na občini so zainteresirani za prenovo objekta V tem času pa se nekdanji hotel, ki ima od leta 2007 tudi status kulturnega spomenika lokalnega pomena, bolj ali manj sesuva. Na ljubljanski občini pravijo, da so vsekakor zainteresirani za ohranitev in prenovo objekta Bellevue.

Ali kot navedejo lokalno voljo za ureditev stanja: "Zato smo že v letu 2009 s takratnimi lastniki ZVKDS sodelovali pri pripravi idejnih zasnov za prenovo obstoječega hotela in prizidka. Da bi omogočili čimprejšnjo realizacijo takrat načrtovanega objekta (prenove in prizidka), je MOL, glede na to, da obstoječi urbanistični dokument tega ni dopuščal, pristopila k pripravi novega izvedbenega akta (OPPN), pozneje pa merila in pogoje za prenovo in novogradnje opredelila v OPN-IF in s tem zagotovila možnosti za hitrejšo prenovo."

Mogoče je še doseči njegov nekdanji videz Da je stanje stavbe iz leta v leto slabše, se zavedajo in opozarjajo tudi na Zavodu za kulturno dediščino Republike Slovenije (ZVDKS). Minimalne posege za zaščito pred vandalizmom, kot na primer ključavnice in zaščitno ograjo, so namreč izvedli v letu 2012. "Odtlej lastnik ni pokazal nikakršnega interesa za sanacijo objekta," pravi vodja OE Ljubljana pri ZVDKS Boris Vičić. Ne glede na to, da gre za zaščiteno stavbo, posebnih omejitev ni, saj je večina spomeniške substance uničena, še pojasni Vičić. "Na osnovi obstoječe dokumentacije je mogoče izvesti rekonstrukcijo objekta v njegovih originalnih gabaritih in z uporabo nekaterih še ohranjenih originalnih arhitekturnih elementov in rekonstrukcijo okrasa doseči njegovo nekdanjo pojavnost.

"Kdorkoli pa lahko na podlagi veljavne zakonodaje poda prijavo na Inšpektorat RS za kulturo in medije pri ministrstvu za kulturo z zahtevo po sanaciji poškodb in preprečitvi nadaljnjega propadanja. To smo v preteklosti že storili," Vičić odgovarja na vprašanje, kaj lahko naredijo v imenu zaščite propadajočega kulturnega spomenika, glede na to, da gre za zasebnega lastnika.

Nekoč kavarna, pozneje hotel

Preden so na Šišenskem hribu leta 1909 zgradili hotel Bellevue, je tu stala lesena kavarna, ki jo je kupil šišenski vinski trgovec Alojzij Zajec.

Kavarno je porušil in nastal je namestitveni secesijski objekt, ki ga je sprva imel namen poimenovati K razgledu na šišenskem griču, vendar je nato prevladalo ime Bellevue (v francoščini lep razgled). Na tak način je tako že v prvem zamahu pozornost usmerjena k lokaciji objekta, ki stoji na pobočju mestnega hriba in na njem zavzema dominantno pozicijo.

Status spomenika je zgradba, ki po slogu iz leta 1909 spada v srednjeevropski arhitekturni prostor, dobila zaradi umetnostnih, arhitekturnih in kulturnih vrednosti. Objekt je bil zgrajen v razgibanih stavbnih delih – osrednjo, ki je po višini izstopala in prečno postavljenima stranskim traktoma, poudarjena s strešnima okenskima stolpičema.

Od denacionalizacije do Jordanije Hotel je od leta 1912 najemal Johan Friedel, lastnik pa ga je nato leta 1928 prodal družini Šterk, ki ga je imela v lasti do nacionalizacije leta 1953. V lasti ga je nato imelo Gostinsko podjetje Vič, ki pa ga je po osamosvojitvi z denacionalizacijo izgubilo. Dediči so stavbo leta 2008 prodali mariborskemu študentskemu servisu, nato je šel v jordanske roke.

Pretekle podobe nekdanjega hotela Bellevue

Ne spreglejte