Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 3. 2014,
18.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ZDUS nagrade

Torek, 25. 3. 2014, 18.27

8 let

Ob svetovnem dnevu gledališča Teden slovenske drame

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na svetovni dan gledališča, v četrtek, 27. marca, se bo začel 44. teden slovenske drame.

Festival, ki bo v 11 dneh v Kranju in deloma tudi v Ljubljani ponudil 17 predstav, bo odprla premiera predstave Svetlane Makarovič Mrtvec pride po ljubico v režiji Jerneja Lorencija. Na odprtju bodo podelili tudi nagrade Združenja dramskih umetnikov Slovenije.

V tekmovalnem programu se bo predstavilo osem predstav: avtorski projekt Oliverja Frljića 25.671, ki je nastal v produkciji Prešernovega gledališča Kranj, Svatba Rudija Šeliga v režiji Jerneja Lorencija in izvedbi SNG Drama Ljubljana ter predstava slednje v režiji Dušana Jovanovića z naslovom Boris, Milena, Radko.

Lutkovno gledališče Ljubljana se bo predstavilo z avtorskim projektom Robinson v režiji Jake Andreja Vojevca, za Šeligovo nagrado pa se bodo potegovale še predstava Dobrodošli v duhovnem živalskem kraljestvu Slavoja Žižka v režiji Matjaža Bergerja in izvedbi Anton Podbevšek Teatra, predstava Sokol Iztoka Kovača in Janeza Janše v produkciji zavodov En-Knap in Maska, predstava Nejca Gazvode in Mini teatra Ljubljana ter Mestnega gledališča Ptuj Divjad ter predstava Pavla nad prepadom Andreja E. Skubica v režiji Matjaža Pograjca in izvedbi Slovenskega mladinskega gledališča.

V spremljevalnem programu se bodo predstavile gledališke skupine iz Izraela, Slovaške, Srbije ter Bosne in Hercegovine. Selektor festivala je Gregor Butala.

Letošnji festivalski prizorišči bosta Prešernovo gledališče in Stolp Škrlovec Kranj, nekaj predstav pa bo na ogled v Ljubljani. Delavnice dramskega pisanja, ki bodo od 25. do 29. marca, bo letos vodil priznani dramatik Goran Stefanovski, so sporočili iz gledališča.

Po besedah direktorice Prešernovega gledališča Kranj Mirjam Drnovšček predstave, ki se bodo zvrstile na festivalu, odražajo duh časa, v katerem živimo. Veliko je krstnih uprizoritev in avtorskih projektov, k sodelovanju pa so povabili tudi Forum slovanskih kultur, ki bo finančno podprl dogodek Dramatične vizije – predstavitev dram, nagrajenih na različnih natečajih.

Teden slovenske drame bo po napovedih organizatorjev odprl minister za kulturo Uroš Grilc, Združenje dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS) pa bo podelilo priznanja.

Festival predstavlja velik finančni zalogaj. Ministrstvo za kulturo je zanj prispevalo 53 tisoč evrov, Mestna občina Kranj pa 57 tisoč evrov, so še sporočili iz kranjskega gledališča.

Letošnja prejemnika priznanj ZDUS za življenjsko delo Evgen Car in Barbara Pavlin

Združenje dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS) bo že tradicionalno razglasilo dobitnike stanovskih priznanj. Odličje Marija Vera za življenjsko delo bo letos prejel igralec Evgen Car, veliki bršljanov venec za življenjsko delo pa Barbara Pavlin za delo in dosežke na področju gledališke maske.

Kot so v ZDSU zapisali v obrazložitvi nagrade, je Car v zavest slovenske gledališke javnosti zapisan predvsem kot igralec, ki zna neverjetno dobro oblikovati komične vloge, kar je dokazal v štiri desetletja in pol dolgi igralski poti.

Večina njegovih vlog se je že od začetka gibala po robu smešnega, tragičnega in absurdnega. Bil je Gospod v Giraudouxjevi Za Lukrecijo, Nikolaj v Anouilhovi Adeli ali Marjetici, Novinar v Arrabalovi Guernici, Zlodej v Cankarjevem Pohujšanju in Violinist v Mrožkovi Klavnici. Za vlogi Brezdomca v Čufarjevih Ščurkih in Don Juana v Grabbejevem Don Juanu in Faustu je leta 1980 dobil nagrado Prešernovega sklada in s tem uspešno okronal svoje delo v Drami SNG Maribor.

Tudi v Mestnem gledališču ljubljanskem, kamor se je preselil iz Maribora in kjer je ostal 28 let, vse do upokojitve, je negoval in razvijal svoj dar za komično. Celo v tragedijah je pogosto nastopil v komičnih vlogah. Bil je tudi Žužek v Linhartovem Matičku, Kleant v Molierovem Tartuffu, Škodlarič v Zupančičevem Golem pianistu. Za vlogo Zlatka Lasbacherja v Partljičevi komediji Štajerc v Ljubljani si je prislužil naziv žlahtnega komedijanta na celjskih Dnevih komedije.

Prepričljiv pa je bil tudi v resnejših vlogah, kot Thomas Putnam v Millerjevem Lovu na čarovnice, Charley v njegovi Smrti trgovskega potnika in Alfieri v Pogledu z mostu in stari Ekdal v Ibsnovi Divji rački. Oblikoval je tudi vloge v tekstih slovenskih sodobnih avtorjev.

Pavlinovo bodo medtem nagradili za dolgoletno ustvarjalno in inovativno delo na področju gledališke maske, s katerimi je sooblikovala številne predstave Slovenskega mladinskega gledališča. Njeno delo pri predstavah po prepričanju združenja pušča pečat. Na platno, ki je v tem primeru igralčev obraz, prenaša svoje razumevanje predstave. Med temi v ZDUS omenjajo Šeherezado, Alico v čudežni deželi ali predstavo Silence silence silence.

V neštetih predstavah je viden razpon, ki ga Pavlinova obvlada pri svojem delu: od subtilnih, komaj opaznih sprememb do radikalnih posegov, od realistične, skoraj filmske maske do fantastičnih kreacij v predstavah za otroke in odrasle. Smisel za likovnost, posluh za sozvočje predstave, občutek za igralca, razumevanje predlog in konceptov, drznost in inovativnost, poglobljeno profesionalno znanje in izpiljena tehnika jo zagotovo uvrščajo med nepogrešljive ustvarjalce slovenskega gledališča, so prepričani v ZDUS.

Poleg omenjenih priznanj za življenjsko delo bodo podelili še bršljanov venec, priznanje ZDUS za umetniške dosežke za leto 2013, ki ga bo prejela Vasilija Fišer za oblikovanje scenografij in kostumografij v operi Tomaža Sveteta Granatno jabolko režiserke Yulie Roschina, ki je nastala v izvedbi SNG Opera in balet Maribor, in v predstavi Kraja Erica Chapella v režiji Jaše Jamnika in v izvedbi SNG Nova Gorica.

Igralki Nina Ivanišin in Mateja Pucko pa bosta nagrajeni s priznanji ZDUS za umetniške dosežke v letu 2013.

Ne spreglejte