SiolNET. Trendi Kultura
1,37

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Novo ljubljansko darilo velikemu slovenskemu pisatelju #foto

1,37

termometer

grafit DIC
Foto: Ana Kovač

Letošnjemu jubilejnemu letu, 100. obletnici smrti pisatelja Ivana Cankarja, so se z veliko stensko poslikavo poklonili tudi v Dijaškem domu Ivana Cankarja (DIC).

grafit DIC Foto: Ana Kovač

"To je naše darilo ob letošnjem Cankarjevem jubileju," ob poklonu slovenskemu pisatelju Ivanu Cankarju pravijo v ljubljanskem dijaškem domu, ki nosi ime prav po njem in kjer ima ustvarjalnost kot del odraščanja pomembno vlogo.

DIC namreč ni samo pedagoška ustanova, temveč živ prostor, ki že desetletja mlade prek umetnosti aktivno postavlja v svet. Je platforma za ustvarjanje, ozaveščanje in participacijo.

grafit DIC Foto: Ana Kovač

Kot del ustvarjalnosti, ki ima svojo mesto in vlogo v DIC, pa je na njegovi fasadi nastala tudi najnovejša stenska poslikava. Avtorji grafita so Matej Markovič, Radovan Jaušovec, Blaž Bačar in Aleš Potočnik iz KUD Pozitiv, ki so bili tudi mentorji delavnice o ulični umetnosti (street art) in grafitih. Ta je potekala v okviru letošnje avgustovske mednarodne izmenjave platforme BITI, ki je v premišljevanju, razpravljanju in ustvarjanju povezala 60 mladih iz Ljubljane, Mostarja, Novega Sada in Sarajeva.

DIC Trendi Najprej je bila ljubljanska sirotišnica, danes pa je dom za 600 dijakov

grafit DIC Foto: Ana Kovač

Dijaki in dijakinje zaradi zahtevnosti in varnosti, saj je šlo za višinsko delo, pri izvedbi grafita Cankarja niso sodelovali.

grafit DIC Foto: Ana Kovač

Ivan Cankar Rožnik Trendi Danes bi Cankar praznoval rojstni dan: 7 dejstev, ki jih morda še ne poznate #video Trendi Na ljubljanskem Rožniku se je Ivan Cankar počutil kot doma (foto in video)

grafit DIC Foto: Ana Kovač

Komentarji

2

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • mismas101 / 13.09.2018. ob 09:21 +1 - 1

  Očitno samo KATRARINA ne loči med terminom "kreirati" in terminom "kremirati"! Biti nor ali kdo je sedaj nor, to sedaj res ni več vprašanje! :)

  +1 - 1
 • Katrarina / 12.09.2018. ob 19:28 +1 - 3

  Kreatorij - ali to ime zaradi podobnosti s krematorijem res nikogar ne zmoti? Kdo je tu nor?

  +1 - 3
delitve: 83
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin