Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 7. 2014,
8.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Festival Ljubljana Rekviem

Ponedeljek, 7. 7. 2014, 8.58

8 let

Na Kongresnem trgu maestro Riccardo Muti in Verdijev Rekviem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na Kongresnem trgu bo nocoj ob 21. uri gostoval sloviti italijanski maestro Riccardo Muti.

Eden največjih dirigentov na svetu bo v okviru 62. festivala Ljubljana z glasbeniki, združenimi iz različnih orkestrov in zborov, poustvaril eno najlepših del glasbene literature – Rekviem italijanskega skladatelja Giuseppeja Verdija.

Muti je za izvedbo Verdijevega dela poleg Mladinskega orkestra Luigi Cherubini, ki ga je ustanovil leta 2004 in v katerem igrajo mladi glasbeniki iz vseh italijanskih regij, združil Orkester Slovenske filharmonije, Slovenski komorni zbor, zbor ljubljanske Akademije za glasbo, zbor Furlanije-Julijske krajine in zbor Fundacije Opere Giuseppe Verdi iz Trsta.

Na Kongresnem trgu člani orkestrov z vsega sveta Pridružili se jim bodo glasbeniki iz Berlinske filharmonije, Chicaškega simfoničnega orkestra, Orkestra Fundacije Opere Giuseppe Verdi iz Trsta, Filharmoničnega orkestra iz Sankt Peterburga, Francoskega nacionalnega orkestra, Simfoničnega orkestra Gledališča Theatre Royal de la Monnaie, Filharmoničnega orkestra iz Londona in Dunajske filharmonije, so sporočili s Festivala Ljubljana.

Solisti bodo sopranistka Tatiana Serjan, mezzosopranistka Daniela Barcellona, tenorist Saimir Pirgu in basist Riccardo Zanellato. Koncert je posvetil spominu na deseto obletnico smrti svojega prijatelja, dirigenta Carlosa Kleiberja, ki je bil tesno povezan s Slovenijo, in v počastitev italijanskega predsedovanja Evropski uniji.

Rekviem prvič izvedli leta 1874 v Milanu Verdi je liturgično besedilo maše zadušnice uglasbil za štiri soliste, dvojni zbor in orkester. Napisal jo je v spomin na italijanskega pesnika in romanopisca Alessandra Manzonija, krstno so jo izvedli leta 1874 v cerkvi sv. Marka v Milanu. Čeprav je bila uglasbitev prvotno namenjena liturgiji, jo danes pogosteje izvajajo v koncertni obliki.

V glasbenem svetu Verdijev Rekviem velja za eno največjih umetnin in eno najbolj prepričljivih, globoko religioznih del. Pod Mutijevo taktirko so skladbo v nedeljo izvedli v italijanskem Sredipolju ob začetku obeleževanj stote obletnice prve svetovne vojne.

Ne spreglejte