Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 5. 2014,
13.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

soline Unesco svetovna naravna in kulturna dediščina

Petek, 30. 5. 2014, 13.18

8 let

Ministrstvo: Priprave za uvrstitev solin na Unescov seznam potekajo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ministrstvo za kulturo je lani skupaj s partnerji začelo pripravljati izhodišča za nominacijo kulturne krajine piranskih solin na seznam svetovne dediščine Unesca.

Pripravljajo besedilo za poskusni seznam in dogovor o imenovanju delovne skupine za projekt, so za STA pojasnili na ministrstvu.

V zadnjih tednih je veliko prahu dvignila namera države, da v sklopu predvidene prodaje Telekoma Slovenije proda tudi Telekomovo hčerinsko družbo Soline, ki ima koncesijo za upravljanje Naravnega parka Sečoveljske soline. V zvezi s tem je vodja krajinskega parka Andrej Sovinc za STA kot dolgoročno možnost za ohranitev solin izpostavil vpis na Unescov seznam, pri čemer naj bi država mencala s postopki. Da si za vpis solin na Unescov seznam prizadeva tudi Univerza na Primorskem, je pred dnevi povedala tudi dekanka Fakultete za humanistične študije Irena Lazar.

Piranske soline z izjemnimi vrednotami spomeniškega območja Na ministrstvu za kulturo so danes za STA spomnili, da piranske soline med strokovno javnostjo že vrsto let veljajo za enega od spomenikov ali spomeniških območij, ki imajo zaradi svojih izjemnih vrednot potencial za vpis na Unescov seznam svetovne kulturne in naravne dediščine.

Ministrstvo je izhodišča za projekt nominacije kulturne krajine piranskih solin v povezavi z mestom Piran za vpis na seznam začelo pripravljati skupaj s Krajinskim parkom Sečoveljske soline, Inštitutom za dediščino Sredozemlja Znanstveno raziskovalnega središča Univerze na Primorskem, Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije in Pomorskim muzejem Piran.

Trenutno pripravljajo besedilo za poskusni seznam – ta je predpogoj za morebitno nominacijo – na podlagi izhodiščnega strokovnega vrednotenja in pregleda morebitnih partnerjev sosednjih držav.

Prav tako se dogovarjajo o imenovanju formalne delovne skupine za projekt, v kateri bi poleg sodelavcev strokovnih institucij sodelovali tudi tako ministrstvi za kulturo ter kmetijstvo in okolje kot resorno ministrstvo za Krajinski park Sečoveljske soline.

"Javno lastništvo ni neposreden pogoj, vendar je ključno dejstvo" Ob tem na ministrstvu opozarjajo, da je za vpis na seznam poleg izpolnjevanja kriterija t. i. izjemne univerzalne vrednosti nujno zagotoviti pravno-formalno zaščito na najvišji ravni in upravljavca spomeniškega območja, vključno s primerno organizacijsko strukturo in zadostnimi finančnimi sredstvi.

"Javno lastništvo tako ni neposreden pogoj, vendar je ključno dejstvo, da lastnik zagotavlja vse potrebne pogoje za ohranjanje vrednot te izjemne dediščine in jo seveda primerno upravlja v daljšem časovnem obdobju," so na ministrstvu še pojasnili glede pomislekov o morebitni prodaji družbe Soline.

Ne spreglejte