Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 9. 2014,
8.30

Osveženo pred

3 tedne, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Bridget Jones

Torek, 30. 9. 2014, 8.30

3 tedne, 6 dni

"Mami, zakaj nosiš okrog vratu kuhinjsko krpo?"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Starejša, še z več nesrečnimi spodrsljaji, ki je prav tako niso pripeljali nič bližje streznitvi. Bridget Jones ostaja najboljša komična junakinja tudi v tretjem delu.

Avtor: Helen Fielding Založba: Mladinska knjiga Prevod: Radojka Manfreda Modic Cena: 32,96 evra

Če se strinjate ali ne, Bridget Jones je prva moderna komična junakinja. V zgodnjih devetdesetih je avtorica Helen Fielding z Bridget in njenimi prijatelji opisala zmedenost nove generacije žensk in dovolila bralcem, da se smejijo njihovim dogodivščinam.

Prvi dve knjigi o dogodivščinah tridesetletne Bridget je 55-letna britanska pisateljica prodala v več kot 15 milijonov izvodih v 40 državah. Po knjigah so posneli tudi dva uspešna filma z Renee Zellweger kot Bridget, Colinom Firthom kot Darcyjem in Hughom Grantom, ki upodablja Darcyjevega tekmeca Daniela Cleaverja.

Bridget je vdova Petnajst let po zadnjem romanu je bil čas, da se saga nadaljuje. Žal z grenkim priokusom. Potem ko se je Bridget le poročila z Markom Darcyjem in ima dva otroka, je avtorica Helen "usmrtila" Marka in svojo junakinjo postavila v vlogo matere samohranilke. Mark je nmreč kmalu po rojstvu drugega otroka umrl v nesrečnih okoliščinah v sudanski pokrajini Darfur. Bridget je tako postala 51-letna samska ženska, že pet let vdova, ki spozna 30-letnega moškega, poleg tega se pojavi tudi strogi učitelj gospod Wallaker.

Še vedno obsedena s težo Kljub letom se Bridget ni kaj veliko spremenila. Še vedno je obsedena s svojo težo, alkoholom in žvečilnimi gumiji Nicorette. Kot ženska, ki želi biti v trendu in moderna, Bridget osvoji svet družabnih omrežij, še posebej obvlada Twitter, poleg tega pa ne more mimo strupa sodobnih žensk, botoksa.

Bridget nam je všeč, ker vedno dobi romantičnega heroja, pa ne zato, ker je popolna ženska, ampak ker je štorasto nerodna in tako zelo posebna. Poleg tega nam Helen v tretjem delu pokaže in dokaže, da ženske po štiridesetem in petdesetem niso za odpis, niso nevidne in niso same.

Med branjem knjige nas njena nerodnost in zmedenost velikokrat razjarita, a nas njena ljubezen do otrok in družine, pa tudi njena nezanesljivost pripeljeta do tega, da potočimo kakšno solzico.

Ne spreglejte