Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Petek,
3. 3. 2017,
17.35

Osveženo pred

8 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

gledališče Tarzan SNG Drama Ljubljana brezdomci Kralji ulice

Petek, 3. 3. 2017, 17.35

8 mesecev, 3 tedne

Ljubljanska Drama je svoja vrata odprla brezdomcem

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Foto: Arhiv SNG Drama

"Brezdomstvo je življenjska situacija, v kateri ima posameznik praviloma onemogočen dostop do osnovnih življenjskih dobrin, do kulture pa še toliko bolj, čeprav je enako ali celo bolj pomembna," pravi Mirjam Gostinčar iz društva Kralji ulice, kjer pozdravljajo pobudo SNG Drama, ki bo že četrtič odprlo vrata gledališča za brezdomce.

V ponedeljek si bo v Mali drami predstavo Tarzan avtorja Roka Vilčnika v režiji Eve Nine Lampič ogledalo okoli sto brezdomcev z različnih koncev Slovenije. SNG Drama in primarna nevladna organizacija za pomoč brezdomcev Kralji ulice, v okviru katere izhaja tudi istoimenska revija, s ciljem širjenja kulturne dostopnosti za marginalizirane družbene skupine v tej obliki sodelujeta že četrtič. Pri tem sta med vodili pobude tudi opozarjanje na pomembnost reševanja težave brezdomstva in spodbujanje družbenega vključevanja brezdomcev v vsa področja.

Ob tem so v SNG Drama Ljubljana zapisali, da želijo kot pobudnik sodelovanja skupaj z brezdomci ponovno opozoriti javnost, pristojne državne organe ter različne javne in druge ustanove, da je tudi kulturno-umetnostno vključevanje brezdomcev zelo pomemben del njihove demarginalizacije in aktivnega vključevanja v družbeno življenje. Ob tem so opozorili, da se z brezdomstvom v našem času sooča ali se mu v vse bolj razslojeni družbi približuje vse več ljudi.

V SNG Drama Ljubljana si želijo kot pobudnik sodelovanja skupaj z brezdomci ponovno opozoriti na pomen vključevanje marginaliziranih skupin v vse ravni družbenega življenja. | Foto: Bor Slana V SNG Drama Ljubljana si želijo kot pobudnik sodelovanja skupaj z brezdomci ponovno opozoriti na pomen vključevanje marginaliziranih skupin v vse ravni družbenega življenja. Foto: Bor Slana

Vsaka pozitivna izkušnja je korak k napredku

Izvršna in odgovorna urednica časopisa Kralji ulice ter zaposlena v istoimenskem dnevnem centru Mirjam Gostinčar pravi, da njihovi uporabniki kažejo zanimanje za kulturno udejstvovanje in da se kulturnih prireditev, če imajo za to možnost, radi udeležijo. "Vsaka pridobljena pozitivna izkušnja je korak k napredku in doprinos brezdomnemu pri ponovnem vključevanju v družbo," dodaja.

Do zdaj so si brezdomci v Drami lahko ogledali že tri predstave

V preteklih letih so si v okviru sodelovanja med SNG Drama in nevladno humanitarno organizacijo Kralji ulice brezdomci ogledali uprizoritve Ko sem bil mrtev Ernsta Lubitscha v režiji Diega de Bree, Prah Györgyja Spirója v režiji Vinka Möderndorferja ter Nekaj sporočil za vesolje Wolframa Lotza v režiji Sebastijana Horvata.

Po koncu ponedeljkovega Tarzana bodo gostje večera lahko delili svoje vtise o predstavi tudi z igralci, saj bodo v gledališču poskrbeli tudi za druženje v preddverju Male drame.

Ne spreglejte