Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 11. 2016,
14.39

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Boštjan Gorenc - Pižama slovenski klasiki knjiga leta 2016

Nedelja, 27. 11. 2016, 14.39

6 let, 6 mesecev

Knjiga leta 2016 je Slovenski klasiki 1 Boštjana Gorenca - Pižame

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Slovenski klasiki, Boštjan Gorenc Pižama | Foto STA

Foto: STA

Knjiga Slovenski klasiki 1 avtorja Boštjana Gorenca - Pižame je postala knjiga leta 2016 in s tem prejemnica velike nagrade Slovenskega knjižnega sejma, ki se danes zvečer končuje v Cankarjevem domu. V kategoriji eKnjige sta enakovredni priznanji prejela internetni portal dobreknjige.si in podkast o knjigah Membranje.

Knjiga Slovenski klasiki 1 je izmed petih nominiranih knjig, ki jih je predlagala strokovna žirija v sestavi Stojan Pelko, Domen Fras, Riko Rižnar, Irena Štaudohar in Vlasta Vičič, prejela največ oddanih glasov občinstva, so sporočili iz Cankarjevega doma, kjer se danes zvečer končuje 32. Slovenski knjižni sejem.

"Boštjan Gorenc - Pižama slovenske literarne klasike brezkompromisno razseka. Po načelih rimoklepstva jih skompilira v vrtiljak podatkovnega toka in ga ponudi bralcu. Spletno pojavnost besedil dobesedno prenese v knjižno obliko. Oblikovno zelo vprašljiv prelom, za knjižne normative včasih celo nesprejemljiv, se izkaže kot izjemno učinkovito orodje manipuliranja.

Transformacija likovnih sredstev iz digitalnega sveta je neposredni namig bralcu, kako naj se sooča z avtorjevimi lucidnimi pogledi na slovensko literarno dediščino skozi prizmo aktualnih družbenih fenomenov. Odlično postavljeno zrcalo naši sedanjosti. Pravzaprav antiknjiga, ob kateri se zastavlja vprašanje, ali postaja take vrste branje tudi naša prihodnost," so sporočili iz Cankarjevega doma.


Preberite še:

-> Najboljša poslovna knjiga je Razmišljanje, hitro in počasno


Dobreknjige.si in Membranje

V kategoriji eKnjige oziroma elektronski mediji, povezani z založništvom in knjigo, sta enakovredni priznanji za leto 2016 prejela internetni portal dobreknjige.si in podkast o knjigah Membranje.

Internetni portal dobreknjige.si soustvarjajo vse slovenske splošne knjižnice, skupaj s svojimi uporabniki, bralci in literarnimi kritiki. V dveh letih od zagona so na portalu predstavili že več kot 1.700 knjižnih naslovov različnih žanrov in zahtevnostnih stopenj branja. Portal odlikuje zelo uporaben sistem filtriranja metapodatkov o knjigah, ki uporabnikom omogoča hitro iskanje po različnih kriterijih.

Dopolnjen z anotacijami, naslovnicami, doživljajskimi opisi, informacijami o nagradah ter z mnenji in ocenami bralcev, z literarnimi kritikami, predmetnimi oznakami, neposrednimi povezavami do elektronskih knjig in s sklopom relevantnih spletnih povezav predstavlja dopolnitev klasičnega knjižničnega kataloga.

Podkast o knjigah Membranje deluje znotraj mreže podkastov Marsowci, ustvarjajo pa ga Lenart J. Kučić, Darja Potočan, Marko Pirc in Milan Fras. V Membranju gostujejo zanimivi gostje, od filozofov, znanstvenikov, antropologov do zdravnikov, računalnikarjev, poznavalcev umetne inteligence ter učiteljev, in se pogovarjajo o knjigah, ki skušajo bralcem pomagati razumeti zapletenost sveta. Podkaste je v užitek poslušati, tudi zato ker je vsaka od oddaj narejena izjemno profesionalno, zmontirana v pogovorno zgodbo ter podložena z glasbo in zvoki, kot avdiofilm, zato lahko poslušalca odnese v vsebino kot bralca knjiga, navaja komisija.

Ne spreglejte