Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 11. 2016,
11.20

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

najboljša poslovna knjiga leta 2016 Razmišljanje, hitro in počasno Daniel Kahnemana

Sobota, 26. 11. 2016, 11.20

6 let, 7 mesecev

Najboljša poslovna knjiga je Razmišljanje, hitro in počasno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Samo Rugej, Anton Papež | Foto Bobo

Foto: Bobo

Knjiga priznanega psihologa Daniela Kahnemana Razmišljanje, hitro in počasno je najboljša poslovna knjiga leta 2016. Izbor je opravila komisija Združenja Manager in Gospodarske zbornice Slovenije v okviru slovenskega knjižnega sejma, ki poteka v Ljubljani.

Mednarodna uspešnica je v Sloveniji izšla v pri založbi UMco v prevodu Špele Vodopivec in je Kahnemanova najbolj znana poljudna knjiga.

Kahneman nas v knjigi popelje na potovanje po našem mišljenju, kjer nam predstavi dva osnovna načina človekovega razmišljanja, so zapisali v založbi.

Renate in Samo Rugelj iz založbe Umco, kjer pravijo, da je knjiga že postala moderna klasika pri analiziranju človekovega razmiš­ljanja. | Foto: Bobo Renate in Samo Rugelj iz založbe Umco, kjer pravijo, da je knjiga že postala moderna klasika pri analiziranju človekovega razmiš­ljanja. Foto: Bobo Intuitivno ali premišljeno

Prvi način je hitro, intuitivno in čustveno razmišljanje, drugi način pa je počas­nejši, bolj premišljen in temelji na logičnih predpostavkah. Avtor v tem svojem edinem knjižnem delu, ki je namenjeno širšemu občinstvu, strokovno in premišljeno opiše, kako naše odločitve izvirajo iz prepletanja teh dveh načinov razmišljanja, ne glede na to, ali gre za vsakodnevne odločitve ali pa za zahtevnejše kognitivne procese, kot je recimo dolgoročno načrtovanje pomembnih bivanjskih in delovnih strategij, so še zapisali.

Kahneman v knjigi analizira, kdaj lahko zaupamo svoji intuiciji in kdaj ji ne ter kako lahko čim bolje izkoristimo prednosti vsakega od načinov razmišljanja in njunega prepletanja. Predstavljeni so poučni vpogledi v proces nas­tajanja odločitev, ki so nato preslikani v naše zasebno in poklicno življenje, dodajajo.

Kot so še zapisali, je knjiga že postala moderna klasika pri analiziranju človekovega razmiš­ljanja.


Morda vas zanima tudi:

-> Je vsakodnevno izhajanje novih knjig tako samoumevno kot vzhajanje sonca?


Razmišljanje, hitro in počasno | Foto: UMco Foto: UMco Nobelov nagrajenec

Avtor knjige, izraelsko-ameriški psiholog Daniel Kahneman, je eden najvplivnejših mislecev sodobnega časa. Leta 2002 je skupaj z Vernonom Smithom prejel Nobelovo nagrado za ekonomijo.

Nagrado sta dobila za vpeljavo psiholoških in eksperimentalnih metod v ekonomijo, predvsem pri procesih odločanja.

Kahneman je v ekonomijo vpeljal temelje psihologije, še posebej pri človeški presoji in odločanju v pogojih negotovosti, so takrat sporočili iz švedske Kraljeve akademije znanosti, ki podeljuje Nobelove nagrade.

Bil je predavatelj na prestižnih ameriških univerzah, kjer občasno predava še danes.

Ne spreglejte