Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 8. 2013,
12.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

knjige

Ponedeljek, 19. 8. 2013, 12.00

8 let

Kateri so najpogostejši klišeji v književnosti?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Milijonarji, ki se zaljubljajo v "navadne" mladenke, zlobneži, ki pogrešajo svojo mamo, in šestletni geniji. To je samo nekaj literarnih klišejev, ki so jih popisali bralci.

Uporabniki spletne strani Quora so si zastavili vprašanje, kateri so najpogostejši klišeji v leposlovju. Odgovor, ki je prejel največ glasov, je napisala Suchithra Ravi, v njem pa se je lotila štirih žanrov.

Ljubezenski romani Samotar, ki se ni z nikomer pogovarjal in se je večinoma obnašal kot tepec, je tisti lik, ki se zaljubi v lepo dekle in za katerega ta na koncu ugotovi, da je v resnici najbolj občutljiv in čuteč moški na svetu.

Za moškega, s katerim se junakinja v romanu stalno krega in ga sovraži iz dna srca, se na koncu izkaže, da je ljubezen njenega življenja. Še posebej če sta skupaj odraščala.

Milijonarji so naveličani svojega denarja in ljudi okoli sebe. Vedno se bodo zaljubili v lepo dekle, ker je "naravna" in "resnična". Morda se potem celo odločijo, da bodo pustili dobro plačano službo in se posvetili mirnemu in preprostemu življenju (kot da si kot milijonar ni mogel privoščiti počitnic na zasebnem otoku).

Večina postavnih in premožnih moških se bo v teh romanih zaljubila v preprosta, "resnična" dekleta ne glede na to, kako nadležne ali neumne so, ali kako zelo bi lahko uničile njegov ugled.

Kriminalke in detektivke Prijazen fant, ki je najboljši prijatelj junakinje in za katerega vsi mislimo, da je resnično dober, je praviloma psihopat, ki hoče uničiti junakinjo in preostali svet. A ne glede na to je za junakinjo pripravljen narediti vse, saj je vanjo zaljubljen do ušes.

Zlobnež, ki pobija ljudi/krade/počne druga kriminalna dejanja, je v resnici občutljiva oseba z žalostno preteklostjo, ki še vedno zelo zelo pogreša svojo mamo.

Akcijski in avanturistični romani Glavni junak lahko z osnovnošolskim znanjem naravoslovja reši vsak problem, četudi ga strokovnjaki s tega področja niso znali.

Vse nadnaravne moči superheroja izvirajo iz enega samega majhnega predmeta, ki ga ni težko ukrasti.

Vse vojne in spori se končajo v pretepu ena na ena.

Grozljivke in fantazijski romani Vsaka prerokba ali vedeževalska napoved se bo uresničila.

Če nepremičninski posrednik reče, da v hiši straši, a se junak dela pogumnega in opozorila ne jemlje resno, bo čez dva dni na preprogi našel madeže krvi.

Ne glede na žanr Otroci, stari med šest in osem let, lahko razrešijo katerokoli uganko, ki je odrasli ne zmorejo. (glej romane Enid Blyton, serijo o Harryju Potterju in Zgodbe iz Narnije).

Ljubitelj nekega področja bo vedno boljši od najboljšega strokovnjaka z istega področja.

Vse, kar je slabo na tem svetu, je posledica dejanj enega samega zlobneža.

Ne spreglejte