SiolNET. Trendi Kultura
Oglasno sporočilo
  • Messenger
  • Messenger

Helena Tahir: od Jesenic do Porta, DobreVage in v Leipzig

Oglasno sporočilo

Helena Tahir je mlada vizualna umetnica, ki se je v zadnjem času javnosti predstavila v galerijah DobraVaga, Imago Sloveniae, v Rogu, jeseniški Kosovi graščini in ulični galeriji Tam-Tam.

Helena Tahir (1992) se je rodila na Jesenicah, od koder se je zaradi šolanja na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo preselila v Ljubljano. Svoje šolanje je nadaljevala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO). Že od mladih nog se je počutila povezana z umetnostjo, a jo je bolj kot risanje in slikanje zanimalo petje oziroma ples. Prav tako je povezana s fotografijo, ki jo navdušuje od trenutka, ko je prvič v roke vzela analogni fotoaparat svoje matere.

V času študija na ALUO se je udeležila študentske izmenjave in nekaj mesecev znanje nabirala v Portu. Po njenem mnenju izmenjava ni neposredno vplivala na razvoj njene tehnike, je pa življenje v tujem okolju pomembno vplivalo na njen osebni razvoj ter pogled na svet. Na njeno ustvarjanje najbolj vplivajo različne življenjske izkušnje, ustvarjanje pa vidi kot odmev raziskovanja same sebe in refleksijo nase v prostoru, v katerem se trenutno nahaja. Helena prav tako ne verjame v umetnost kot osnovno gonilo revolucije in spreminjanja sveta, temveč zgolj kot orodje za razmislek in refleksijo. Glavni motivi njene likovne prakse so večne tematike in dileme posameznika, ki jih pogosto izraža z nasprotnimi dvojicami (resnično in fantazija, tema in svetloba).

Helena Tahir je bila tudi prva rezidenčna ustvarjalka v novi ljubljanski galeriji DobraVaga, ki jo je konec maja v prostorih poleg ljubljanske ribarnice pod arkadami Plečnikove tržnice odprl Center urbane kulture Kino Šiška v sodelovanju z Javnim podjetjem Ljubljanska parkirišča in tržnice. V odprtem ateljeju je tri mesece ustvarjala več del, ki jih je na začetku septembra v DobriVagi predstavila v okviru programskega sklopa Umetnik na mesec. Njena dela so bila objavljena tudi v tujih revijah The Fix, ArtReveal, ArticulAction.

Njeno okolje se bo že kmalu spremenilo, saj se je zaradi kakovosti akademije v Leipzigu odločila za nadaljevanje študija prav tam. Gre za eno najboljših in najstarejših akademij v Nemčiji s spodbudnim študijskim in preostalim okoljem. Kot cilj ob selitvi si je zastavila preseganje svoje že tako izjemne ustvarjalne zmožnosti, razširiti svojo likovno produkcijo in se v prvi vrsti učiti od drugih študentov ter ljudi, ki so del leipziške scene. Takoj po odhodu v Leipzig bo njeno delo predstavljeno tudi na 5. Mednarodnem festivalu likovnih umetnosti v Kranju, online razstavi Grandiarte iz Haaga in na razstavi Transform v Muzeju sodobne umetnosti v Zagrebu.

 

delitve: 163
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin