Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Petek,
14. 10. 2016,
20.06

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Made in China Cocktail Party umetniški sejem Budimpešta Madžarska

Petek, 14. 10. 2016, 20.06

6 let, 7 mesecev

Dogodek, kjer se proda več alkoholnih napitkov kot …

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Foto: Arhiv Made in China

… umetnin. Tako zagotovo velja vsaj za budimpeški sejem umetnosti Art Market Budapest.

Do tega spoznanja so na lanskoletnem mednarodnem umetniškem sejmu prišli člani kolektiva Made in China, ki ga sestavljajo Viktor Bernik, Vasja Cenčič, Žiga Kariž in Jara Vogrič. Bolj kot z artefakti se je v Budimpešti tako trgovalo z alkoholnimi napitki v sejemskem baru.

Prav to pa je izhodišče letošnje performativne instalacije z naslovom Cocktail Party, s katero na Madžarskem te dni gostujejo umetniki iz prostora za promoviranje sodobne umetnosti Galerije (Gallery). Tako je eno od ravni projekta mogoče prebirati prav skozi okoliščine umetniškega trga in širše kot umetnostne dogodke. Na otvoritvah razstav gre tudi za družabni dogodek, ki poteka okoli umetnosti, ne gre pa nujno za umetnost.

Umetniški kolektiv Made in China je na lanskoletnem gostovanju na budimpeškem sejmu umetnosti Art Market Budapest ugotovil, da se tam proda več umetninkot alkoholnih napitkov. Letos so se tako tja vrnili s svojimi opojnimi napitki, recepti in načini za njihovo uživanje. | Foto: Arhiv Made in China Umetniški kolektiv Made in China je na lanskoletnem gostovanju na budimpeškem sejmu umetnosti Art Market Budapest ugotovil, da se tam proda več umetninkot alkoholnih napitkov. Letos so se tako tja vrnili s svojimi opojnimi napitki, recepti in načini za njihovo uživanje. Foto: Arhiv Made in China

Umetnost kot alternativna montažna miza

Lada Cerar: Na Zdravje | Foto: Arhiv Made in China Lada Cerar: Na Zdravje Foto: Arhiv Made in China A ker priprava in način uživanja pijač poteka po "scenariju", navodilih sodelujočih umetnikov, se je skozi to dejanje mogoče ozreti k še eni od vlog umetnosti. Mogoče jo je torej razumeti kot tisto polje, situacijo, dogodek, ki ponuja na novo oziroma drugače organizirane družbene, konec koncev lahko tudi družabne, forme, vzdušja, perspektive ... in jo tako videti kot alternativno montažno mizo, ki po svoje premetava družbeno.

S tem, ko umetniki v razstavnem prostoru podajajo svoje recepte za napitke, pa avtorji odpirajo tudi sicer dokaj zaprt proces nastajanja umetnine, ustvarjanja. V tem primeru so se tako postavili v vlogo snovalcev pogojev in navodil za izvedbo. Začrtali so okvirje družabne oz. družbene situacije, ki jo usmerjajo s svojimi navodili, vizijo.

Made in China, Cocktail Bar v Budimpešti.  | Foto: Arhiv Made in China Made in China, Cocktail Bar v Budimpešti. Foto: Arhiv Made in China

Opojni zvarki na več tirih

Svoje konceptualne recepte za opojne zvarke pa so za projekt Cocktail Party  prispevali: Viktor Bernik, Lada Cerar, Boštjan Drinovec, Coony Blom, Žiga Kariž, Mark Požlep, Arjan Pregl, Klara Sax, Nina Slejko, son:DA, Alen Ožbolt, Jara Vogrič, Sašo Vrabič, Veli&Amos in VSSD. Arjan Pregl: White Orban. | Foto: Arhiv Made in China Arjan Pregl: White Orban. Foto: Arhiv Made in China

Recepte na umetniškem sejmu prodajajo kot del serije mupltiplov Made In China. Ti so umetnine z določeno tržno vrednostjo, ki iščejo pot umetnosti v širši prostor, in sicer na galerijskih policah kot med izdelki navdušenega potrošnika. Predvsem pa težijo k temu, da bi ljudem prodali to, kar resnično potrebujejo: umetnost. To je izhodišče ter cilj dolgoročnega projekta Made in China, v okviru katerega so nastali že različni projekti oz. predmeti.

V tem okviru je tako tudi odziv umetnikov na ugotovitev o vsebini lanskoletne prodajne uspešnice na umetniškem sejmu, ki pa ni pripadla umetniškim delom.

Ne spreglejte