Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 11. 2013,
13.57

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Martin Krpan

Torek, 5. 11. 2013, 13.57

7 let, 12 mesecev

Burgerjev Martin Krpan na odru s pomočjo videoanimacije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V koprodukciji Drame SNG Maribor in SNG Drama Ljubljana bodo v četrtek na mariborskem odru premierno uprizorili legendo o Martinu Krpanu.

Režiser Janez Burger poskuša zgodbo o temeljnem slovenskem super junaku približati otrokom, ki odraščajo v poplavi avdiovizualnih senzacij, prav s pomočjo videoanimacije.

Pripovedka o Martinu Krpanu z Vrha, mitskem heroju 19. stoletja, ki jo je leta 1858 napisal Fran Levstik, je po besedah Burgerja nedvomno material, ki je globoko ukoreninjen v kulturni zavesti vsakega Slovenca. "Želeli smo ga postaviti v to stoletje za otroke, ki zdaj živijo in odraščajo ob risankah," je povedal na današnjem srečanju z novinarji v SNG Maribor.

Osnova predstave je pripovedovalec, ki pripoveduje Levstikovo pripovedko, na platnu v ozadju pa se odvija animirana zgodba. Videoanimacija je delo Strup produkcije, vodja animacije in scenograf je Nejc Saje. Glas je naslovnemu junaku Martinu Krpanu posodil Jernej Šugman, Brdavs je Vlado Novak, sodelovali so še Davor Herga, Irena Varga, Bojan Maroševič, Ksenija Mišič, Nejc Ropret, Viktor Meglič, Matevž Biber, Ivica Knez in Mirjana Šajinović.

Predstava bo na sporedu tako v Mariboru kot v Ljubljani, pri čemer bo premiera v četrtek v Mariboru in v soboto v Ljubljani. V vlogi pripovedovalca bo v mariborski izvedbi nastopil Vladimir Vlaškalić, v ljubljanski pa Janez Škof. Po besedah Vlaškalića je bil poseben izziv poleg solo nastopa tudi časovno usklajevanje govorjene besede z animacijo.

Kljub sodobni avdiovizualni podobi so ohranili izvirni jezik. "Zdelo se mi je zanimivo približati ta arhaičen Levstikov jezik današnjim otrokom. Da se ne bodo bali te naše dediščine, ampak da jim jo prikažemo na način, ki je njim blizu," je pojasnil Burger, ki je lani v koprodukciji mariborske in ljubljanske Opere in baleta postavil že opero Črne maske Marija Kogoja.

Sicer pa so v njegovem opusu celovečerni filmi Circus fantasticus, Ruševine, V leru, dokumentarna filma Sladka hišica in Matura 2000, televizijska humoristična nanizanka Novakovi, kratka igrana tv-drama Sonja in film Na sončni strani Alp. Je soustanovitelj producentske hiše Staragara, v kateri je produciral film Jana Cvitkoviča Odgrobadogroba, in eksperimentalnega gledališkega studia Burgerteater, za katerega je režiral predstavi Piki in Roni ter Gospa Margareta.

Ne spreglejte