SiolNET. Trendi Kultura
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Britanski vohuni pazili tudi na Harryja Potterja

0

termometer

Britanski vohuni pazili tudi na Harryja Potterja
Foto: Reuters

Britanska obveščevalna služba naj bi posredovala ob domnevnem odkritju piratizirane kopije šestega dela Harryja Potterja. Po posvetu z založbo so ugotovili, da je šlo za lažni preplah.

Pred izidom šestega dela Harryja Potterja pri varovanju vsebine niso intenzivno delovali samo predstavniki in predstavnice založbe, temveč je pri varovanju skrivnost samoiniciativno sodelovala tudi britanska obveščevalna služba GCHQ.

"Ne komentiramo naše obrambe pred mračnimi silami"

Kot je za Sunday Times povedal predstavnik založbe Bloomsbury, ki je izdala priljubljeno serijo o mladem čarovniku, Nigel Newton, ga je leta 2005 kontaktirala obveščevalna služba z informacijo, da so na spletu našli piratizirano različico šestega dela o Harryju Potterju, Harry Potter in Princ mešane krvi.

Pisateljici J. K. Rowling so pred izidom šeste knjige brskali po smeteh, da bi našli kakršnekoli podatke o nadaljevanju Harryja Potterja. Pisateljici J. K. Rowling so pred izidom šeste knjige brskali po smeteh, da bi našli kakršnekoli podatke o nadaljevanju Harryja Potterja. Foto: Reuters

Potem ko so uredniku knjige prebrali prvo stran, so k sreči ugotovili, da gre za lažno različico. Ko je Sunday Times GCHQ prosil za izjavo, so v slogu knjig odgovorili: "Ne komentiramo naše obrambe pred mračnimi silami." Obramba pred mračnimi silami je sicer učni predmet, ki ga v knjigah poučujejo na čarovniški šoli Bradavičarka.

Varovali tudi tiskarno, v kateri so tiskali knjigo

GCHQ se sicer primarno ukvarja z nadzorovanjem elektronskih komunikacij s ciljem preprečevanja terorizma in organiziranega kriminala. Z varovanjem skrivnosti vsebine šeste knjige o Harryju Potterju so se pridružili številnim varnostnikom in psom, ki so varovali tiskarno, v kateri so tiskali knjige, ter drugim, ki so se trudili, da z razkritjem vsebine ne bi pokvarili bralnih užitkov občinstva.

Knjigo so prodali v 450 milijonih izvodov po vsem svetu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin