Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 11. 2013,
21.31

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Animateka festival animirani film

Torek, 26. 11. 2013, 21.31

1 leto, 5 mesecev

Animateka prestopa meje animiranega filma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Ljubljani bo med 2. in 8. decembrom jubilejna, 10. izdaja Animateke.

Mednarodni festival animiranega filma, ki bo ponudil 410 filmov, med njimi šest celovečernih, bo letos v ospredje postavil dva temeljna sklopa: Retrospektivo Animirani film in ples ter Fokus na Češko.

"S prvim sklopom bomo začrtali razvoj povezovanja med medijema animiranega filma in plesa. Na to temo bomo pripravili tudi okroglo mizo, na kateri bomo spregovorili umetniški direktor festivala Animanima iz Čačka Milen Alempijević, Rok Vevar, Jedrt Jež Furlan in jaz," je na današnji novinarski konferenci povedal umetniški direktor Animateke Igor Prassel.

Bogata retrospektiva češkega animiranega filma Fokus na Češko, ki ga pripravljajo v sodelovanju s češkim narodnim filmskim arhivom in veleposlaništvom, po njegovih besedah prinaša "zelo bogato zgodovinsko retrospektivo češkega animiranega filma". Med drugim bodo predvajali animirane filme z začetkov animacije na Češkem v tridesetih letih minulega stoletja, ki jih do zdaj še niso predvajali zunaj meja domovine.

Festival bodo 2. decembra v Kinodvoru uvedli 3D-stereoskopske projekcije filmov iz kanadskega studia NFB: Gloria Victoria letošnjega rezidenčnega umetnika festivala Theodorja Usheva ter dva plesna filmska spektakla Lost Action: Trace 3D in Ora.

Festival bo ponudil tradicionalne sklope, kot sta Svetovni jagodni izbor ter Vzhodno- in srednjeevropska panorama, organizatorji pa med drugim ob odprtju opozarjajo tudi na slovensko predpremiero celovečernega animiranega filma Trgovinica za samomore Patrica Leconta po knjižni predlogi Jeana Teuleta. Leconte in Teulet bosta tudi gosta Animateke.

Bo Špeli Čadež uspelo z Bolesom? Nad tekmovalnim programom, v katerem se bo za veliko festivalsko nagrado maestro potegoval tudi večkrat nagrajeni film Špele Čadež Boles, bo bdela žirija v sestavi Ushev, Jonathan Hodgson, Vanja Andrijević, Chris Robinson ter Dennis Tupicoff. Člani žirije se bodo na festivalu predstavili tudi s svojimi retrospektivami oziroma izbori projekcij.

Letos bo žirija poleg glavnega tekmovalnega programa ocenjevala tudi Evropski študentski tekmovalni program. Poleg nagrade maestro ter nagrade ljubljanske in novogoriške univerze za najboljši študentski film bodo podelili še nagrado občinstva ter nagrado 2 koluta za otroški in mladinski program slon po izboru otroške žirije.

Program za otroke in mladino Slon bodo predstavili v dveh sklopih – otroškem in mladinskem ter družinskem. Med drugim bodo predvajali tudi nov filmček Kolje Sakside v 3D-stereoskopski tehniki Koyaa: Roža. Program bo ponudil delavnice tako za otroke kot za družine.

Bogat spremljevalni program Poleg projekcij organizatorji pripravljajo še spremljevalni program, ki bo prinesel tri predstave, med njimi razstavo v Slovenski kinoteki 10 let Animateke!, delovne zajtrke, srečanja z avtorji, koncerte, produkcijsko delavnico animiranega filma za študente in predavanja. V sklopu zadnjih bo svojo zgodbo predstavil tudi Rok Predin, ki je sodeloval pri nastajanju animiranega filma Avtobiografija Grahama Chapmana: neresnična zgodba o članu skupine Monty Python.

Konec festivala bodo pripravili v sodelovanju s kulturnim centrom Španski borci. "V Španskih borcih si bomo ogledali dve zelo zanimivi, avantgardni plesno-animirani predstavi – Sled Michaele Müller ter Stocos kolektiva iz Barcelone," je dejal Prassel. "Tako bomo poskusili plesnemu občinstvu predstaviti filme in filmskemu ples," je dodal.

Kot je v navadi, se bo festival tudi letos podal na pot. "Odločili smo se, da bomo poleg Maribora obiskali čim več lokacij art kino mreže po Sloveniji. Mislim, da je v tem trenutku potrjenih deset takšnih projekcij," je dejal Prassel.

Umetniški direktor je napovedal tudi nekaj velikih sprememb v prihodnosti: "Ko bomo izpeljali to izdajo, bomo morali znova osmisliti festival. Že zdaj pa lahko napovem, da bomo v letu 2015 festival skoraj zagotovo prestavili na pomlad." Med razlogi za spremembo termina je omenil tudi možnost priprave dogodkov na prostem ter popestritev dogajanja v prestolnici v pomladanskih dneh.

Ne spreglejte