Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 7. 2018,
21.22

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

festival Ljubljana gledališče Ana Desetnica

Sreda, 4. 7. 2018, 21.22

5 let, 9 mesecev

Ana Desetnica v Ljubljani vabi v gledališko dnevno sobo #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Ana Desetnica | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

21. mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica v organizaciji Gledališča Ane Monro je letos svoje popotovanje začel v Mariboru, od danes do sobote pa se z osrednjim programom ustavlja v Ljubljani. V tem času se bodo zvrstile številne predstave na novem prizorišču, ki se razteza od Argentinskega parka do za promet še zaprte Gosposvetske ceste in tudi drugod po mestu.

Glavna tema letošnje izdaje Ane Desetnice je Mesto, moja dnevna soba. Kot je na novinarski konferenci povedal direktor festivala Goro Osojnik, jih bo zaradi nedokončanih del na Gosposvetski cesti ob izvedbi Ane Desetnice v Ljubljani vodil moto: "Danes še gradbišče, jutri že gledališče." Organizatorji festivala so bili namreč šele pred tednom dni obveščeni, da predvidene zapore Slovenske ceste, kjer bi letos še nadgradili že lani vpeljani koncept dnevne sobe, zaradi nedokončanih del na Gosposvetski ne bodo mogli izpeljati.

Ana Desetnica
Novice Ana Desetnica začenja popotovanje po Sloveniji

Program festivala sestavljajo predstave mednarodnih skupin iz vse Evrope, v ospredju letošnjega programa Ane Desetnice pa bodo slovenske predstave. Razlog za to odločitev je, da bodo nagrado urbana Ljubljana, ki je bila lani mednarodna, letos podelili slovenski skupini. Za nagrado se poteguje deset predstav, o najboljši bo odločila mednarodna žirija.

Ana Desetnica | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Koncept Mesto, moja dnevna soba po besedah producentke in sosnovalke programa Ane Desetnice Polone Prosen vključuje idejo, da se prizorišča festivala spremenijo v prostor druženja. Obiskovalce vabijo, da se ustavijo z umetniki, se usedejo in tudi kaj naredijo. Za petek so na primer zasnovali piknik, ki ga bodo zaznamovale delavnice, obiskovalce pa vabijo, naj kaj pripravijo, če zmorejo za več ljudi, in hrano prinesejo s seboj ter jo podelijo z drugimi udeleženci sproščenega druženja v parku.

Ana Desetnica | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Festivalsko dogajanje se je danes začelo ob 18. uri s predstavama Čreda v izvedbi francoske skupine La rue pietonne ter En lump ali dva v izvedbi britanskega dua Pocket Fluff Productions.

Ana Desetnica je oziroma še bo letos poleg Maribora in Ljubljane obiskala tudi Krško, Novo Gorico, Ilirsko Bistrico, Šoštanj, Novo mesto, Sežano, Celje in Škofjo Loko. S predstavo bo v okviru Primorskega poletnega festivala v četrtek gostovala tudi v Ankaranu.

Fotogalerija
1 / 14
Ne spreglejte