Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Četrtek,
12. 11. 2015,
9.21

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Twitter

Četrtek, 12. 11. 2015, 9.21

6 let, 7 mesecev

Ameriški filozof s Twitterja s slovensko katoliško vzgojo

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Asistent na univerzi v Pensilvaniji, ki je začel tvitati, da bi se izognil pisanju knjige, je danes svoje nihilistične modrosti delil v Ljubljani.

"Nisem si mislil, da bo kdo prišel na pogovor v četrtek ob 11. uri dopoldne, ampak očitno je stopnja brezposelnosti v Sloveniji večja kot na Hrvaškem," je svoj današnji pogovor v Kinu Šiška, ki ga je povezoval Matej Praprotnik, začel Eric Jarosinski, filozof s Twitterja, ki je svoje sovraštvo do pisanja dolgih, akademskih stavkov blažil s pisanjem kratkih domislic na Twitterju.

"Verjetno sem tukaj zadnjič, saj je od pisanja Twitter aforizmov težko živeti," je svoj nastop nadaljeval "falirani intelektualec", ki ga te dni, medtem ko biva v Zagrebu, navdušuje predvsem tamkajšnje politično dogajanje. Zanimivo se mu zdi, da na Hrvaškem najprej voliš, potem pa se naslednji dan odločaš, kdo je zmagal, pri čemer je pokazal fotografijo televizijske vedeževalke.

Nihilist, ki je obiskoval slovensko cerkev v Wisconsinu Pred obiskom Slovenije so mu svetovali, naj pozdravi Janeza, a, kot je priznal, ne ve, kaj naj bi to pomenilo. Čeprav je pet ali šest let svojega otroštva hodil v slovensko katoliško šolo in ob koncu vsake maše prepeval Češčena si Marija, je angel gospodov, danes slovenščine nismo slišali.

Še največ je o sodobni Sloveniji izvedel prek branja Žižkovih šal in poslušanja Radia Slovenia International, še posebej je navdušen, da v Sloveniji obstaja Društvo za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi.

Predstavitev za primer, da pride Žižek, in ena za primer, da ga ne bo V svojih tvitih se tudi sicer pogosto obrača na Žižka, zato si je za danes pripravil dve različni predstavitvi, eno za primer, da bo tam Žižek, in drugo za primer, da ga ne bo. Slavnega slovenskega filozofa tokrat ni bilo v občinstvu, če bi se srečala, pa bi bil Jarosinski verjetno v zadregi, saj je na vprašanje, kaj bi jima naročil v baru, vino, pivo ali strel v glavo, zardel in rekel, da ne ve.

Jarosinski je sicer nekaj časa delal kot novinar na študentskem glasilu, resnost njihovega novinarskega pristopa pa je ponazoril s podatkom, da je šlo za časopis, ki je spregledal padec Berlinskega zidu. Ironično za nekoga, ki se je po vrnitvi enega od prijateljev iz Evrope navdušil za nemščino in jo pozneje tudi poučeval. Študij nemščine je Jarosinskega vodil tudi v Twitter kariero.

Tvital, da bi se izognil delu Jarosinski je namreč sovražil svoje akademsko pisanje, prijatelji so se norčevali, da piše izredno dolge povedi, v katerih je veliko besed, kot so "mogoče" in "verjetno". Kot bodoči profesor moderne nemške književnosti, kulture in kritične teorije na univerzi v Pensilvaniji se je lotil pisanja knjige o transparentnosti kot metafori v sodobni nemški kulturi, ko je ugotovil, da mu bo spodletelo. Nikoli ni postal profesor na univerzi, je pa med izogibanjem delu postal zvezda Twitterja.

Na univerzi je analiziral besedila frankfurtske šole, predvsem Adorna, čigar karikatura je zaščitni znak njegovega Twitter računa, Walterja Benjamina in Siegfrieda Kracauerja, bral pa je še Marxa, Kafko in Nietzscheja. Mimogrede, s slednjim se je srečal po tem, ko mu ga je predpisal terapevt.

Estonski predsednik mu je priskrbel verificiran račun na Twitterju Bolj kot resnobnost teorije so ga zanimali aforizmi. Ko te lahko oblikuješ v 140 znakov dolge zapise na Twitterju, si v igri. Njegov profil @NeinQuarterly ima 121 tisoč sledilk in sledilcev, obožujejo pa ga tudi v Nemčiji in na Nizozemskem, kjer piše za Die Zeit in NRC Handelsblad.

Kako velik je na Twitterju, priča tudi podatek, da ima verificiran profil, nekaj, kar sicer večinoma uspe le zvezdam. In kako mu je uspelo? "Predsedniku Estonije je nekdo dolgoval uslugo. Ja, takšno je zdaj moje življenje." Estonskega predsednika je seveda spoznal na Twitterju, bil je eden od sledilcev, ki mu je ves čas pošiljal slabe šale, nato pa je enkrat kliknil na njegovo biografijo in ugotovil, da gre za predsednika. Ko je na Twitterju začel kampanjo, da bi dobil verificiran račun, mu je državnik pomagal.

Zaradi Twitterja uničil romantično razmerje Jarosinski pravi, da ni tako težko napisati tvita, vprašanje je, kako dober je. Nekaj časa je bila njegova obsesija s pisanjem tvitov tako huda, da se je oddaljil od prijateljev in prijateljic, v veliki meri pa se je zaradi tega tudi razšel z osebo, s katero je bil takrat v zvezi. Zato je na vprašanje, kdo ga zadržuje pri pisanju tvitov, odgovoril, da mora to početi predvsem sam.

Ne spreglejte