Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 3. 2015,
16.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ocenili smo Jerez Andaluzija

Četrtek, 26. 3. 2015, 16.20

8 let

Žganje, ki Špancem prinese skoraj pol milijarde evrov na leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Španija slovi po vinih, manj po žganih pijačah. Pa vendar imajo eno žgano pijačo, ki je slavna po vsem svetu. Narejena pa je - res čudno - iz vina.

Brandy de Jerez je žgana pijača, ki jo Španci izvažajo v 70 držav po svetu, tudi v tako daljne dežele, kot so Filipini, z njo pa letno ustvarijo več kot 400 milijonov evrov prihodkov. Kar je še posebej zanimivo zato, ker ta brendi nastaja le v Andaluziji oziroma v trikotniku med andaluzijskimi kraji Jerez de la Frontera, El Puerto de Santa Maria in Sanlúcar de Barrameda v provinci Cádiz.

Brandy de Jerez destilirajo iz vina airen ali palomino. Vino so v Španiji prvi destilirali Mavri, ki pa ga iz verskih razlogov niso pili, ampak so destilat uporabljali kot dišavo in antiseptik. Ni pa znano, kdaj so prvič destilirali španski brendi. V 16. stoletju je bil očitno že razširjen, saj je tedaj mesto Jerez razpisalo poseben davek na brendi. Tam nekje v 18. stoletju so ga Španci začeli prodajati severnim evropskih narodom, še posebej so bili nad njim navdušeni Nizozemci, ki so ga ponesli v svoje kolonije. V 19. stoletju je pijača dobila ime Brandy de Jerez in od tedaj je to zaščiteno ime.

Poleg zapovedanega okraja, iz katerega izhaja, morajo ta španski brendi starati v 500-litrskih hrastovih sodih, v katerih so prej starali šeri, ki ga tudi pridelujejo v prav tej pokrajini. Obstajajo trije osnovni tipi Brandyja de Jerez. Solera je mlad brendi, ki so ga starali leto dni. Solera Reserva je brendi, ki so ga starali dve leti, Solera Gran Reserva pa je staran deset let in ima najvišjo stopnjo alkohola.

Z brendijem je povezana še ena urbana legenda. Po andaluzijski pokrajini so namreč raztresene silhuete bikov. Toro de Osborne, kot ga imenujejo Španci, je bil prvotno reklama za brendi destilarne Osborne. A ko je Evropska skupnost prepovedala oglaševanje alkohola, so vse bike umaknili. Španci so bili ogorčeni in zahtevali, da jih postavijo nazaj, saj so medtem postali nacionalna ikona. Res so jih vrnili, le da so namesto imena destilarne na njih narisane španske zastave, še vedno pa morajo stati vsaj 150 metrov od ceste, ker po bruseljskih birokratskih interpretacijah še vedno predstavljajo reklamo za brendi.

Lepanto Brandy de Jerez

Brandy de Jerez je vinski destilat iz sorte palomino v regiji Jerez v Španiji. Staran je 15 let v sodih za šeri iz ameriškega hrasta. Pri staranju uporabljajo sistem "solera", kar pomeni, da mlado vino periodično dodajo sodom s starim vinom, pri tem pa vino iz najstarejšega soda ustekleničijo.

Brendi ima izrazito zlatorjavo barvo, podobno barvi bolj znanega konjaka, kar je posledica staranja v ameriških hrastovih sodih. Vonj je zelo kompleksen, prevladujejo arome vanilje, karamele, lešnikov in lesene note. V ustih je suh, kompleksen in eleganten. Na začetku zaznamo suho sadje, to pa lepo dopolnijo aroma vanilje in lesene note. Ima zelo lep in žameten zaključek.

Eleganten, zaokrožen in harmoničen brendi, ki vas bo nedvomno navdušil.

Sorta: palomino Stopnja alkohola: 36,00 % Sladkorna stopnja: suho Cena: 25 evrov, evino.si

Ocena: 9

Ocenjuje: Nina Čarman, eVino.si

Ne spreglejte