SiolNET. Trendi Kulinarika
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vse, kar morate vedeti o peninah

2

termometer

Veseli december je mesec, v katerem penine tečejo v potokih. Kaj vse morate vedeti o njih, da bi v njih še bolj uživali, nam je povedala Mira Šemić, vrhunska sommelierka.

1 Samo vina, ki so narejena v francoski pokrajini Champagne, se lahko imenujejo šampanjci, sicer pa uporabljamo peneča vina. Vsa druga francoska peneča vina (ki niso iz Champagne) poznamo pod imenom cremont ali vins mousseaux, v Italiji se pije spumante, v Španiji cava, v Nemčiji sekt, v Angliji sparkling wine ...

2 Šampanjci in peneča vina se pridobivajo z metodo sekundarne fermentacije (alkoholnega vrenja), vendar na dva načina. Prvi način je klasični ali šampanjski postopek, kjer drugo vrenje poteka v steklenicah - tako so narejeni vsi šampanjci. Drugi, bolj razširjen in cenejši način je postopek charmat, pri katerem se drugo vrenje dogaja v visokotlačnih tankih.

3 Šampanjec je narejen iz treh vrst grozdja, dveh rdečih in ene bele: chardonnay, ki daje vinu svežino in eleganco, pinot noir, ki daje vinu telo in strukturo, in pinot meunier, ki dodaja cvetne in sadne note. Peneča vina so lahko narejena iz različnih vrst vina, ne zgolj omenjenih treh. Poznamo bela, rdečkasta (rožnata) ali rdeča peneča vina in šampanjce.

4 Mehurčki v kozarcu nam veliko povejo o kakovosti penečega vina: če so drobni, številni in dolgotrajni, zagotovo pijemo dobro penino. Tudi zato se priporoča uporaba pravilnih kozarcev za penino (najboljši je tulipan), v katerih lahko mehurčke lepo opazujemo in uživamo ob pogledu nanje. Na kakovost penečega vina opozarja tudi pena, ki mora hitro splahneti.

5 Penine se ne odpira z glasnim pokom, še manj pa je sprejemljivo, če vsebina steklenice pri odpiranju brizgne do stropa. Plutovinasti zamašek se osvaja kot ženske, nežno in brez pretirane hvale. Dobro ohlajena penina se običajno odpira brez težav, če jo odpiramo pod pravilnim kotom, pretopla penina pa nam lahko "uide" iz steklenice. Če se odločite za odpiranje steklenice s sabljo (sabrage), previdnost nikoli ni odveč. Mimogrede, če ste naročili penino v restavraciji, vedite, da je to edina pijača, pri kateri lahko natakar prime kozarec zaradi lažjega natakanja.

6 Peneče vino lahko postrežete že pri temperaturi 4 stopinje Celzija, ker se zelo hitro ogreje, sicer pa med 6 in 8 stopinjami Celzija. Odprto steklenico postavite v posodo, napolnjeno z mrzlo vodo in ledom, preden z njo znova napolnite kozarce, pa jo obrišite s krpo, da ne boste zmočili vseh gostov. Po odprtju je penino najbolje tudi popiti do konca, sicer pa si privoščite poseben zamašek, če si želite, da penina ostane še nekaj dni pitna - trik s čajno žličko v grlu odprte steklenice ne deluje.

7 Peneča vina in šampanjce vedno shranjujemo v temi, saj so zelo občutljiva na svetlobo, ki lahko povzroči tudi (nezaželene) spremembe na vinu. Ni potrebe, da zaprte steklenice hranimo v hladilniku, saj lahko okus penine zaradi prenizkih temperatur postane enoličen, prav tako pa penini ne ustrezajo še tako rahle vibracije, ki jih povzroča delovanje hladilnika.

8 Ko kupujete šampanjec ali peneče vino, je pomembno, da veste, kaj boste kupili. Oznake Brut, Extra dry, Sec, Demi - Sec in Doux pomenijo, kolikšna je količina sladkorja v vinu, od suhega do sladkega. Oznaka Blanc de Blanc (belo od belega) pomeni, da gre za šampanjec, ki je narejen izključno iz chardonnaya, Blanc de Noirs (belo od črnega) pomeni, da je bil šampanjec narejen iz rdečega vina, torej pinot noirja ali pinot meunierja. Grand Cru je oznaka za šampanjce, ki so bili pridelani le na najboljših legah v Šampanji. NV (non - vintage), ki pomeni, da je bila penina narejena iz vin različnih letnikov, vintage pa pomeni, da je bil šampanjec narejen iz vin samo enega letnika - to so najbolj cenjeni šampanjci, kot so Dom Perignon, Cristal, La Grande Dame ...

9 Peneča vina že dolgo niso le vino, ki je primerno samo za aperitiv ali nazdravljanje ob slovesnih trenutkih, ampak so postale vino, ki je primerno za strežbo k vsem jedem, pogosto pa so celo nepogrešljiva sestavina jedi. Sladka ali polsuha penina je primerna za uživanje ob čokoladi ali sladicah, suha penina pa se poda k slani, mastni ali ocvrti hrani. Suha penina nasploh okrepi okus jedi in spodbuja apetit, mehurčki pa vedno znova osvežijo ustno votlino, da lahko uživamo ob vsakem grižljaju posebej.

10 Kako in kdaj piti penino, pa je zagotovo vedela Lily Bollinger, vdova, ki je po možu prevzela vodenje šampanjske hiše: "Šampanjec pijem samo, ko sem vesela ali žalostna. Včasih ga pijem, ko sem sama. Ko imam družbo, je obvezen. V njem uživam, ko se mi mudi ali ko imam čas, sicer pa se ga nikoli ne dotaknem, razen če sem žejna."

Vse dame, ki bi rade o šampanjcu in penečih vinih izvedele še več, ste vabljene na predavanje Male vinske šolice za ženske, ki jo vodi Mira Šemić in ki bo 11. 12. ob 18. uri na Gospodarskem razstavišču. Za informacije pokličite na 041 672 773.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin