Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 4. 2016,
13.06

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

Valter Sirk Jan Plestenjak vino Tereza Kesovija degustacija

Petek, 8. 4. 2016, 13.06

6 let, 6 mesecev

Vino Tereze Kesovije pri Janu Plestenjaku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20
Valter Sirk

Vinar Valter Sirk je bil brez dvoma v glavni vlogi tretjega nadaljevanja degustacijskih večerov v ljubljanski Sobi 102.

Tokrat se je razprodanem zgornjem delu lokala zbralo še nekaj več zvezdnikov kot na prejšnjih vinskih večerih na tej lokaciji in z zanimanjem prisluhnilo predstavitvi enega najbolj podcenjenih slovenskih vinarjev.

Valter Sirk je kakopak v bližnjem ali daljnem sorodu z drugimi popularnimi briškimi Sirki, recimo z Bjano in Joškom iz Michelinove Subide. A tudi Valterjeva zgodba je zanimiva, neobičajna in, če govorimo o vinu, izredno uspešna. Sirk je namreč takoj po služenju v vojski odšel v Italijo in spoznal vse, kar je potreboval za pravo pridelavo vina v rodnem Višnjeviku, eni najboljših vinskih lokaciji v Sloveniji.

V trgovinah ga ni

Trenutno poseduje sedem hektarjev zemlje, kjer prideluje samo vrhunsko vino. Vrhunsko? Drži. Sirkova vina ne najdejo poti v supermarkete in špecerije. Lahko ga kupite pri njem doma ali v restavracijah. Pa še to ne veliko v Sloveniji. Njegova vina se najbolje prodajajo v Italiji, v ZDA, v Švici in na Nizozemskem.

Sirkova vina v Italiji prodajajo v kar 12 restavracijah z Michelinovo zvezdico. | Foto: Sirkova vina v Italiji prodajajo v kar 12 restavracijah z Michelinovo zvezdico.

V Italiji vina iz Višnjevika dobite v ducatu Michelinovih restavracij, marsikje tudi na kozarec, kar je seveda velik posel. Konec koncev je bila tokratna degustacija Sirkovih vin prva po letu 1990 v Ljubljani.

Najljubše vino hrvaške pevske dive

In še en podatek: njegovi vinski zvrsti, bela in rdeča Tereza, sta dobili ime po najboljši hrvaški popevkarici, bojda so kar uradno njena osebna vina, kar gotovo pomeni posel tudi pri vse bolj izbirčnih sosedih na jugu.

Sirk, ki pridela na leto kakšnih 40 tisoč steklenic vina, je degustacijo začel s sivim pinotom letnik 2013, ki so ga hišni mojstri podložili z ocvrtim kamembertom na hruškovem pireju. Beli pinot 2014, menda Sirkovo vino prihodnosti, se je pomeril z rezinami brancina na olivnem olju, limoninem soku in sončničnih kalčkih.

Valter je v Sobi 102 predstavil pet svojih vin, za konec pa je prihranil še prav posebno presenečenje. | Foto: Valter je v Sobi 102 predstavil pet svojih vin, za konec pa je prihranil še prav posebno presenečenje.

Bela Tereza 2012, morda najbolj zanimivo Sirkovo vino (50 odstotkov chardonnaya, 30 odstotkov belega in 20 odstotkov sivega pinota), je šla na prav posebna marinirana piščančja bedra z žara in ričoto z jurčki. Valter Sirk je povedal: "Pri beli Terezi gre za bogatost, za maslenost. V Italiji ga marsikje strežejo celo ob sladicah, čeprav je seveda suho vino."

Večerni meni je nadaljeval s cabernet sauvignonom 2012 (ki mu doda 30 odstotkov carmenera), kuhar Urban pa je to vino videl skupaj z mozzarello in slivami, ovitimi v panceto na pireju polente, z vinsko (kakopak) cabernetovo omako. Ostala je še rdeča Tereza (merlot, cabernet franc, malbec), ki so jo rimali z jagenjčkovimi kronicami z rožmarinom in krompirjevim ocvrtkom.

In sladica? "Namesto sladice bomo pili prav posebno vino. Chardonnay Contea 2009 iz velikih steklenic," se je na koncu, ob šestem kozarcu, smejal gostujoči Valter Sirk.    

Ne spreglejte