Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 10. 2015,
14.10

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Žito

Video: Dean Gostimirovič, Uroš Majerle, Igor Djilas
Foto: Bor Slana

Natisni članek

advertorial kosilo recept testenine Maestro Okus po dobrem

Torek, 27. 10. 2015, 14.10

2 meseca, 2 tedna

VIDEO: Špageti in sladka lazanja po receptih Janija in Saša

Vsebino omogoča Žito

Video: Dean Gostimirovič, Uroš Majerle, Igor Djilas
Foto: Bor Slana

Pred vami je prva kuharska delavnica Okus po dobrem, v kateri sta Jani in Sašo pripravila dva hitra obroka iz testenin: špagete puttanesca in sladko lazanjo. Hitro in zelo okusno!

Jani Jugovic in Sašo Miljuševič sta hitro zavihtela kuhalnici in z našo prvo nagrajenko Ivanko Peternel skuhala dva odlična obroka, ki lahko brez težav postaneta stalnici vaših jedilnikov. Sašo je pričaral okuse južne Italije, Jani pa dokazal, da so lazanje lahko tudi pravi navdih za popolno sladico.

Saša in Janija je takoj povabila na kosilo

Ivanka se je med dvema kuharskima mojstroma zelo dobro znašla, kuhanje je bilo zabavno in zelo sproščeno, povabila ju je tudi na kosilo in svoj izvrsten jabolčni zavitek, ki ga, kot pravi, pripravi po dunajsko.

Naša kuharja sta hitro prepoznala njen talent in ji prepustila kar nekaj nalog, ki jih je izpeljala z lahkoto. Rezanje, mešanje in okušanje – Ivanka je hitro dokazala, da ima prefinjen občutek za okus. Sama je presodila, kdaj so špageti ravno prav "al dente", in uravnavala količino cimeta v sladkih jabolkih. "Na jabolkih ni nikoli preveč cimeta," je rekla. Pa še kako prav ima!

Ivanka je najprej Sašu pomagala skuhati odlične in zelo hitro pripravljene špagete puttanesca. | Foto: Ivanka je najprej Sašu pomagala skuhati odlične in zelo hitro pripravljene špagete puttanesca.

Osnovna pravila, ki smo se jih naučili na prvi delavnici Okus po dobrem:

 | Foto:

– Paradižnikom, ki jih uporabimo v omaki, vedno odstranimo semena.

– Omako zalivamo z vodo, v katerih se kuhajo testenine.

– Testenine do konca skuhamo v omaki, da se okusi povežejo in prepojijo.

– Testenine so lahko tudi odlična sladica,  čaj pa lahko uporabimo tudi drugače kot samo za pitje.

– Najboljši sladki prijatelji: jabolka in cimet, rozine in rum.

– Hitro pripravljeni obroki so lahko s testeninami Zlato polje in začimbami Maestro pravo kulinarično doživetje.

Nikoli ni prepozno za nova kuharska znanja

"Čeprav veliko kuham, sem danes izvedela kar nekaj novega. Teh dveh receptov nisem poznala," nam je po svoji kuharski preizkušnji povedala naša zvesta bralka Ivanka Peternel, ki bo obe jedi preizkusila tudi doma.

Navihana Ivanka je že po prvih minutah snemanja dokazala, da je prava kuharska profesionalka. Njeno kulinarično znanje je poglobljeno in raznoliko, kar sta takoj opazila tudi Sašo in Jani. "Zelo rada kuham in tudi eksperimentiram. Najraje se pohvalim s kakšno domačo kmečko pojedino. Moj mož je namreč v kulinariki kar tradicionalist, tako da ima klasične jedi najraje."

Z Janijem sta pripravila malo drugačno lazanjo, ki je nekakšna mešanica med gibanico in klasičnim zavitkom. | Foto: Z Janijem sta pripravila malo drugačno lazanjo, ki je nekakšna mešanica med gibanico in klasičnim zavitkom.

Skuhajte kosilo po receptih Janija in Saša

Bi tudi vi radi preizkusili svoje kuharske veščine po navodilih Janija in Saša? Čisto preprosto: potrebujete samo špagete in testo za lazanje Zlato polje ter vrhunske začimbe Maestro. Priprava je zelo hitra, takšno kosilo si lahko privoščite tudi med tednom.

Špageti puttanesca

 | Foto:

Sestavine:

400 g špagetov Zlato polje
šest narezanih filejev sardel
200 g češnjevega paradižnika (očiščenega semen)
šest žlic olivnega olja
100 g črnih oliv
nasekljan rdeč feferon
trije stroki česna
jušna žlica kaper
začimbe Maestro: sol, bazilika, origano, poper mix in čili

Priprava:

V ponvi segrejemo olje ter na njem pražimo česen in feferone, dokler česen ne porumeni. Dodamo fileje sardel in jih zmečkamo z vilicami. Dodamo paradižnik, olive in kapre ter dobro premešamo. Dodamo še začimbe in zajemalko vode, v kateri smo kuhali špagete. Ko omaka zavre, dodamo še na pol kuhane špagete, ki jih do konca kuhamo v omaki.

Fotogalerija
1 / 11

Sladka lazanja

 | Foto:

Sestavine:

testo za lazanje Zlato polje (šest kosov)
liter mleka
limona in ingver Maestro
zeleni čaj z okusom vanilje
dve jušni žlici ruma
100 g rozin
30 g praženih mandljev v lističih
dve jabolki
100 g masla trije rumenjaki
250 g mascarponeja
200 g skute
1 dl sladke smetane
100 g mletih orehov
150 g sladkorja
 

Priprava:

Testo za lazanje skuhamo do mehkega v mešanici mleka in čaja, ki smo ji dodali tudi limono in ingver. Skuti dodamo orehe in v rumu namočene rozine ter primešamo sladko smetano in 30 gramov sladkorja. Postavimo v hladilnik. Iz masla in 50 gramov sladkorja naredimo karamel in v njem karameliziramo na kocke narezana jabolka. Zalijemo z dvema decilitroma vode in prevremo ter ohladimo. Rumenjake penasto umešamo s preostalim sladkorjem in dodamo mascarpone.

Sestavljanje: S kozarcem iz testenin izrežemo krogce in izmenično po plasteh sestavimo sladico.

Fotogalerija
1 / 12

Jani in Sašo sta kuhala v kuhinji Bosch.

Ne spreglejte