Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 11. 2015,
15.27

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Žito

Foto: Bor Slana

Natisni članek

advertorial začimbe Maestro Zlato polje Okus po dobrem Žito

Torek, 3. 11. 2015, 15.27

2 meseca

VIDEO: Sočna rižota in lahka bela polenta

Vsebino omogoča Žito

Foto: Bor Slana

Ste se kdaj spraševali, kako pravilno kombinirati začimbe v kuhinji? Tudi naša bralka Lidija je potrebovala nekaj dodatnih nasvetov - Jani in Sašo sta ji pripravila pravo potovanje okusov.

Tokrat smo za izhodišče jedi vzeli kar začimbe. Kolikokrat se nam v kuhinjskih omarah nabirajo različne začimbe, za katere ne najdemo prave kuharske rešitve!

Tudi našo bralko Lidijo Zebec je zanimalo, kako bi lahko svojim jedel dodala malo drugačno aromo, zato je Saša in Janija prosila za nove ideje pri uporabi rožmarina, kurkume, origana in curryja. Skupaj so skuhali dve preprosti mojstrovini, ki ju boste z lahkoto tudi sami pripravil doma.

Zadišalo je po Mediteranu in Daljnem vzhodu

Lidija se je pustila voditi, najprej jo je zaposlil Sašo pri pripravi zelo okusnega obroka iz bele polente in pečenih bučk s piščancem, nato pa jo je Jani popeljal v malo drugačne kulinarične vode – združil je izvrstni riž San't Andrea Zlato polje, govedino in škampe.

Maestro je imel ves čas glavno vlogo in zelo kmalu je zadišalo – pri Sašu po sončni mediteranski obali, Jani pa je Lidijo popeljal malo dlje v Daljni vzhod. Brbončice so že samo z vonjanjem veselo zaploskale.

Delavnica Okus po dobrem je bila hitra učna ura novih okusov

 | Foto:

Lidija je bila zadovoljna, saj ima rada preproste in zdrave jedi. Sama bolj stavi na mediteransko kuhinjo, ampak tudi Janijeva "malo bolj zapletena rižota", kot jo je poimenoval sam, je bila čisto novo odkrivanje okusov, saj še nikoli ni kombinirala mesa z morskimi jedmi. Pa še idejo za uporabo kurkume jo je popolnoma navdušila. "Zelo imam rada začimbe, saj jed obogatijo, postanejo bolj žive. Malo težav sem do zdaj imela s kurkumo, ki je nisem pogosto uporabljala, danes sem dobila odlično idejo."

Novi kuharski triki, ki smo se jih naučili na drugi delavnici Okus po dobrem:  | Foto:

- pšenični zdrob ni samo odlična sladka večerja za otroke, zelo uporaben je tudi pri slanih jedeh. Sašo ga je aromatiziral z rožmarinom, ga solil, skuhal v mleku in mu dodal malo smetane.

- Kurkuma se zelo dobro poda piščančjim jedem.

- Začimbe so osnova za dobre jedi. S pravilno kombinacijo lahko jedi povzdignemo na višjo raven.

- Sveže škampe lahko pojemo tudi surove ali jih na hitro popečemo v ponvi – na vsaki strani samo minutko.

Fotogalerija
1 / 9

Želela je spoznati Saša in Janija

Čeprav ima Lidija ogromno kuharskega znanja, se je na kuharsko delavnico Okus po dobrem prijavila predvsem iz dveh razlogov: ker v kulinariki vedno lahko izveš kaj novega in ne nazadnje tudi zato, ker je želela spoznati Saša in Janija. Dobila je vse, na kuharski delavnici se je pošteno sprostila, naučila nekaj novih trikov in seveda tudi najedla.

Ideja za naslednje kosilo: skuhajte ga po receptih Janija in Saša

Naj tudi v vašem domu zadiši po začimbah Maestro. Kako se vam sliši ideja za imenitna kosila v družbi najbližjih: v soboto bo na meniju bela polenta z bučkami in piščancem, v nedeljo pa morska rižota s škampi in govedino. Preverite oba recepta, skuhajte in uživajte!

Bela polenta z bučkami in s piščancem

 | Foto: Sestavine:

100 gramov pšeničnega zdroba Zlato polje

1 majhna bučka piščančje prsi

mešanica mediteranskih začimb Maestro

origano Maestro

kurkuma Maestro

šopek rožmarina

mešanica začimb za zelenjavne jedi Maestro

200 ml mleka

100 ml sladke smetane

ekstradeviško olivno olje – dve žlički

ščepec soli

Poper mix – mešanica rdečega, zelenega ter črnega popra Maestro

Priprava:

Piščančji file narežemo na kocke in ga mariniramo v olivnem olju in začimbah (kurkuma, mešanica začimb za zelenjavne jedi, rožmarin, origano, mešanica mediteranskih začimb).

Mleko zavremo ter dodamo vejico nasekljanega rožmarina, pustimo vsaj pet minut počivati, da se mleko navzame okusa po rožmarinu. Mleko z rožmarinom precedimo s finim sitom. Precejeno mleko ponovno zavremo, solimo ter vmešamo griz, ki ga pokuhamo za približno dve minuti. Na koncu dodamo še sladko smetano, da griz ostane kremast. Med pripravo griza bučke narežemo na kolobarčke, jih prepolovimo, popražimo na olivnem olju in začinimo z mešanico začimb za zelenjavne jedi, solimo ter popramo. Drugo ponev dobro segrejemo, naoljimo ter na hitro popečemo marinirane piščančje kockice, na koncu solimo ter popramo po želji. Belo polento naložimo na sredino krožnika, piščančje kocke položimo na vrh, bučke pa ob robu polente. Sok in maščobo iz obeh ponvic prelijemo po celotni jedi, tako da bo jed sočna in se bo lepo svetila, vse začimbe pa bodo prišle do izraza.

Po želji (kakor je storila naša nagrajenka Lidija) potresemo s sladko papriko ali pa za bolj izrazito mediteransko noto dodamo še malo rožmarina.

Morska rižota s škampi in z govedino

 | Foto: Sestavine:

400 g riža Sant’ Andrea Zlato polje

400 g govejega hrbta

celi škampi (8 kom)

100 g masla čebula

polovica kolerabe

zelenjavna jušna osnova

3 dcl ribje jušne osnove 1

l mesne jušne osnove

curry Maestro

1 čajna žlička sušenega paradižnika

Priprava:

Kolerabo očistimo, narežemo na kockice, skuhamo v slani vodi ter dodamo kocko masla. Ko je skuhana, jo pretlačimo skozi sito ali zmešamo s paličnim mešalnikom, da dobimo kremast pire. Očistimo cele škampe, tako da jih prepolovimo in iz repa potegnemo črevesje (temna nitka). Očiščene repke damo na stran, saj jih bomo na koncu kar surove položili na vrelo rižoto. Zgornje dele škampov popražimo v ponvi , da spustijo čim več okusa , popražene oklepe odstranimo ter v isti ponvici zelo na hitro popečemo še goveji hrbet, narezan na kockice. Nikakor ga ne smemo prepeči, znotraj mora ostati še rožnat. Ko zakrkne, ga takoj prestavimo v drugo posodo. Delo še vedno nadaljujemo v isti ponvici, kjer prepražimo na drobne kocke nasekljano čebulo. Ko se ta obarva zlatorumeno, dodamo riž, ki ga pražimo, dokler ne postekleni, solimo in popramo, nato zalijemo z vročo vodo.

Med kuhanjem riža neprestano zalivamo z govejo in ribjo jušno osnovo, to pa zato, da bosta oba okusa prišla do izraza. Riž mora med kuhanjem ves čas počasi brbotati na zmerni temperaturi. Med kuhanjem dodamo prej pripravljen kolerabin pire, curry ter sušeni paradižnik. Ko se riž kuha, bučko narežemo na enakomerne kockice in jih v drugi posodi prepražimo na olivnem olju. Ko je riž kuhan, vmešamo popražene bučke, goveji hrbet ter solimo in popramo po želji. Če je treba, zalijemo še z ribjo ali govejo jušno osnovo. Tako pripravljeno rižoto naložimo v krožnik in nanjo takoj postavimo očiščene surove repke škampov, saj bo vrela rižota dokončala kuho in jih idealno termično obdelala.

 

Jani in Sašo sta kuhala v kuhinji Bosch.

Ne spreglejte