Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 3. 2023,
7.29

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Agragold

Foto: Žiga Krančan

Video: Jan Lukanović

Natisni članek

advertorial kuhanje prazniki prazniki velika noč recepti AGRAGOLD pehtran potica

Petek, 31. 3. 2023, 7.29

2 meseca, 1 teden

Velikonočna potica tokrat malce drugače #video

Vsebino omogoča Agragold

Foto: Žiga Krančan

Video: Jan Lukanović

potica AGRAGOLD | Vedno je pravi čas za dobro pojedino, a v teh dneh resnično ne sme manjkati. | Foto Žiga Krančan

Vedno je pravi čas za dobro pojedino, a v teh dneh resnično ne sme manjkati.

Foto: Žiga Krančan

Preden se prepustimo velikonočni pojedini, imamo še kar nekaj dela z načrtovanjem in pripravo jedi. Gre za praznik, ob katerem ima določena hrana posebno mesto na naših mizah, in slovenska tradicija veli, da potica ne sme manjkati. Tokrat vam predstavljamo potico, ki je pri nekaterih jedcih zelo lepo zapisana, drugi pa jo bodo morda šele zdaj preizkusili. Naš recept je izredno preprost in ni dvoma, da ne bi uspel tudi popolnim začetnikom v pripravi potic. Pazite le, da bodo vse sestavine sobne temperature, torej jih pustite na pultu že čez noč. Le tako bo testo rahlo in sočno. Pri gnetenju pazite, da ne dodate preveč moke. Če je testo še malce mokro, nič hudega, saj se bo moka med počivanjem in vzhajanjem dodatno povezala z mokrimi sestavinami.

Pehtran je v kulinariki pri nas široko razširjena začimba, ki jo lahko uporabljamo za odišavljanje peciv, dobro pa se ujame s spomladanskimi dobrotami, kot so jedi z lososom, piščancem, jagnjetino in teletino. Obogatil bo jajčne jedi, prav tako se dobro obnese kot začimba z janeževim pridihom pri mladi zelenjavi, špargljih in pečenem krompirčku. Z vejico svežega pehtrana, ki ima zelo močno aromo, lahko aromatiziramo kis. Svež ima veliko močnejšo aromo kot posušen, zato moramo pri pripravi jedi s suhim pehtranom podvojiti količino, če želimo doseči podoben učinek.

V rubriki Posladkaj si življenje pred vsakim praznikom poskrbimo, da je na mizi vedno tudi kaj sladkega.

Klikni za recept

pehtran | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock Priljubljena začimba, ki naj bi izvirala iz Sibirije, raste kot močna trajnica povsod na severni polobli in na primer v Franciji velja za kraljico začimb. Včasih so si s pehtranom v obuvalih poskušali povrniti vitalnost, v stari Grčiji so si z njim blažili zobobole, v Mongoliji pa je bil priznan kot rahlo uspavalo.

Pri nas pehtran uporabljamo v sladki potici s skutinim nadevom. Na Madžarskem ga dajo v kokošjo juho, v perzijski kuhinji je pehtran del krožnika z zelenjavo in zelišči, v Armeniji in vzhodnoevropskih državah pa se uživa s priljubljeno svetlozeleno gazirano pijačo.

Kraljica slovenskih družinskih pojedin: velika noč je njen praznik št. 1


VIDEORECEPT:


Potica je v Sloveniji kraljica vseh večjih praznovanj, še posebej ob velikonočnih praznovanjih, ko poleg nje ne smejo manjkati šunka, hren in jajčne jedi.

Skoraj vsaka gospodinja ima svoj najljubši recept za pripravo potice, nekatere prisegajo na klasično orehovo, druge rade malce eksperimentirajo z drugimi nadevi. Med tako imenovane klasične pa pri nas spada tudi pehtranova, ki za mnoge sladokusce velja za najboljšo potico.

V sodelovanju z Agragoldom razkrivamo skrivnosti sočne pehtranove potice, ki se lepo poda na velikonočno mizo. Njena posebnost je, da je v nadevu mascarpone in je še posebej sočna.

potica AGRAGOLD | Foto: Žiga Krančan Foto: Žiga Krančan

Sestavine za testo:

potica AGRAGOLD | Foto: Žiga Krančan Foto: Žiga Krančan 400 g moke
20 g kvasa
80 g masla
60 g sladkorja AGRAGOLD
2 rumenjaka
1,7 dl mleka
0,5 dl ruma
limonina lupinica
ščepec soli

 

potica AGRAGOLD | Foto: Žiga Krančan Foto: Žiga Krančan Nadev:

300 g sira mascarpone
85 g sladkorja AGRAGOLD
1 jajce
140 g masla
14 g pehtrana
 

Priprava:

Moko presejemo v posodo. Posebej v posodici naredimo kvasec: kvas, žlička sladkorja in moke ter malce toplega mleka. Pustimo približno 20 minut, da se napihne. Kvasec vmešamo v moko, dodamo stopljeno maslo, preostali sladkor AGRAGOLD, vaniljev sladkor, rumenjaka in mleko. Na rob moke zlijemo še rum, dodamo naribano limonino lupinico in ščepec soli. Vse skupaj premešamo in narahlo zgnetemo v voljno testo. Pokrijemo in na toplem pustimo vzhajati vsaj eno uro.

Če je kuhinja mrzla, pustimo testo vzhajati kar v pečici, ki smo jo predhodno minimalno ogreli.

potica AGRAGOLD | Foto: Žiga Krančan Foto: Žiga Krančan

Medtem naredimo nadev: penasto zmešamo sladkor AGRAGOLD in mehko maslo. Mešamo kar dolgo časa. Dodamo sir mascarpone in jajce in spet dobro premešamo z mešalnikom.

Oblikovanje potice: ko testo naraste na približno dvojno količino, ga na pomokani površini razvaljamo v pravokotnik. Premažemo z nadevom, posujemo s sladkorjem v prahu AGRAGOLD in s pehtranom. Previdno zvijemo. Ker je potica zelo bogata z nadevom in zato težka, jo damo v pravokotni pekač, lahko tudi takšnega za srnin hrbet, če želimo malce posebno obliko. Pekač mora biti izdatno namazan z maslom in posut z moko. Prebodemo s palčko, da se v notranjosti ne delajo zračni žepi. Spet pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati še približno 20 minut, nato pa pečemo približno 50 minut na 180 °C.

potica AGRAGOLD | Foto: Žiga Krančan Foto: Žiga Krančan

Recept za nadev št. 2:

Klasičen recept za nadev vključuje navadno skuto, ki pa ji dodamo drobtine maslenih piškotov, da nadev ni preveč moker. Iz beljakov stepemo čvrst sneg, ga vmešamo v skuto in smetano, dodamo drobtine ter namočene in posušene rozine. Namazano potico posujemo s pehtranom.

 

  • potica AGRAGOLD | Foto: Žiga Krančan Foto: Žiga Krančan 250 g nepasirane skute
  • 300 g kisle smetane
  • 4 beljaki
  • 100 g sladkorja AGRAGOLD
  • drobtine treh maslenih piškotov
  • 15–20 g pehtrana
  • rozine, ki jih prej namočimo v rumu

Kolač z borovnicami in pehtranom

Pehtran se v tem receptu zelo lepo ujame z borovnicami in limonino glazuro. Ker so kolački namočeni v limonin sirup, so še posebej sočni in osvežilni, ravno pravi za pomladansko sladkanje.

Sestavine:

kolač | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock 75 g masla sobne temperature
75 g sira mascarpone
150 g sladkorja AGRAGOLD
pol žličke vaniljevega ekstrakta
lupina ene limone
2 jajci
2 žlički nasekljanega pehtrana
120 g moke
žlička pecilnega praška
ščepec soli
120 g borovnic

Limonin sirup:

50 g sladkorja AGRAGOLD
50 ml limoninega soka
50 ml vode
nekaj listkov pehtrana
 

Limonina glazura:

120 g sladkorja v prahu AGRAGOLD
20 ml limoninega soka
nasekljane pistacije za dekoracijo

 

Priprava:

Namastimo pekač za kolač ali mafine in obložimo s papirjem za peko. Pečico segrejemo na 150 °C.

Za limonin sirup: vse sestavine v kozici zavremo in mešamo, da se sladkor stopi. Kuhamo pet minut in ohladimo.

Kolač: maslo, mascarpone, vaniljo in limonino lupinico dobro premešamo z mešalnikom. Posebej premešamo jajca in jih počasi dodamo masleni zmesi. Vmešamo še pehtran. V drugi posodi zmešamo moko, pecilni prašek, sol in narahlo vmešamo v jajčno zmes.

Testo naložimo v pekač. Posujemo z borovnicami in pečemo približno 18 minut.

Limonin sirup precedimo in ga s čopičem premažemo čez še vroče kolačke. Ohladimo jih.

Za limonino glazuro: premešamo sladkor in ravno toliko limoninega soka, da dobimo gosto zmes, ter jo z dresirno vrečko nakapljamo po kolaču. Posujemo s pistacijami ali drugo dekoracijo.

Prava sestavina za okusne praznike

agragold | Foto: Žiga Krančan Foto: Žiga Krančan

AGRAGOLD je sestavina, ki nam vedno pomaga pričarati lepe in okusne praznike. Brez sladkih jedi ni pravega praznovanja. 

V svoji ponudbi imajo na voljo kristalni sladkor, rjavi sladkor in sladkor v prahu, ki vedno poskrbijo, da je domače kulinarično ustvarjanje vsem v veliko veselje in užitek.

  • Beli sladkor AGRAGOLD ima zelo nežno granulacijo in se zato pri pripravi najrazličnejših sladic hitro stopi ter vam zagotovi popoln uspeh.
  • Sladkor v prahu AGRAGOLD bo s svojo mehko strukturo pričaral še slajše trenutke. Drobno mleti kristali sladkorja so lahko topljivi ter se odlično mešajo s testom, kremami, glazuro in preostalimi sestavinami, ki jih uporabimo pri pripravi različnih sladic. Idealen je za posipanje že narejenih tort in peciva.
  • Na voljo je tudi legendarni sladkor v kockah AGRAGOLD, ki s svojimi popolno oblikovanimi kockami vse trenutke spremeni v sladko uživanje.
  • AGRAGOLD Demerara je naraven, nerafiniran sladkor iz sladkornega trsa, namenjen vsakodnevnemu uživanju ter pripravi hrane in napitkov z orehi, medom, lešniki, čokolado in tudi suhim sadjem. S svojo naravno aromo daje vašim jedem eksotičen okus.

Poskusite še več prazničnih receptov:

Išlerji kuhanje
Trendi Korak za korakom: recept za popolne išlerje #video
brownie
Trendi Browniji z malinami in karamelno omako #video
Agragold velikonočni kolački
Trendi Velikonočni kolački malce drugače: popolna eksplozija okusov #video
AGragold Šarlota
Trendi Njeno veličanstvo: šarlota z jagodami
AGRAGOLD Pavlova
Trendi Za konec šolskega leta: slastne mini tortice Pavlove #recept
Ne spreglejte