Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 12. 2015,
10.14

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

sommelier državno prvenstvo vino Gašper Čarman

Četrtek, 3. 12. 2015, 10.14

6 let, 7 mesecev

Ubranil je naslov: najboljši slovenski sommelier je Gašper Čarman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Na letošnjem državnem prvenstvu sommelierjev je slavil Škofjeločan Gašper Čarman, ki je naziv najboljšega odnesel že leta 2013 in takrat Slovenijo zastopal na svetovnem prvenstvu v Tokiu.

Na državno tekmovanje so se lahko prijavili le kandidati, ki so uspešno opravili izobraževanje po predpisanih programih in opravljajo sommeliersko delo. Na Zemonu, kjer je potekalo prvenstvo, so se pomerili polfinalisti letošnjega državnega prvenstva: David Alaimo (Ošterija Žogica v Solkanu), Gašper Čarman (Trgovina in bar eVino v Ljubljani), Igor Dorner Radosavljević (restavracija Valvas'or v Ljubljani) in Martin Gruzovin (prodajnik za vinsko klet Guerila, Planina).

Od pisnega preverjanja znanja do strežbe vina Kako je videti sommeliersko prvenstvo? Tekmovalci so najprej v 90 minutah opravili pisno preverjanje znanja, ki je v 72 vprašanjih zaobjelo znanja s področja vinogradništva, vinarstva in sommelierske stroke. Sledila sta opisna degustacija dveh vin ter test spajanja vina in hrane, v praktičnem delu tekmovanja pa so morali pokazati veščine strežbe z dekantiranjem vina.

Trije najboljši, Gašper Čarman, Igor Dorner Radosavljević in Martin Gruzovin, so se pred komisijo in obiskovalci ponovno predstavili v večernem delu prireditve. Vsak je v samostojnem nastopu opravil degustacijo dveh slovenskih belih in dveh tujih rdečih vin ter prepoznavanje petih žganih pijač, definiranje napak v vinskem listu, podal ustrezne predloge za spajanje hrane in vina ter prikazal dekantacijo in strežbo vina. Med tremi finalisti se je z izjemno tesnim izidom po skupni oceni komisije najbolje izkazal Čarman in tako že drugič osvojil naziv najboljšega sommelierja.

S tem si je Škofjeločan ponovno prislužil priložnost, da nastopi na svetovnem prvenstvu, ki bo med 15. in 19. aprilom 2016 v mestu Mendosa v Argentini.

Najboljši tudi v točenju penine iz steklenice magnum Tekmovalni del se je sicer končal s posebnim izzivom, izborom najboljšega sommelierja v točenju penine iz steklenice magnum – to je prav tako postal Gašper Čarman.

Kultura uživanja vin v Sloveniji se dviguje V društvu Sommelier Slovenije, ki prireja prvenstvo, z zadovoljstvom ugotavljajo, da se zanimanje za sommelierska znanja v zadnjih letih vidno veča. Tako so v letošnjem letu uspešno izpeljali tečaj prve in druge stopnje, že v začetku prihodnjega leta pa organizirajo tečaj prve stopnje. Hkrati se v društvu pripravljajo na nove tečaje druge in tretje stopnje.

Pomemben prispevek k dvigovanju kulture uživanja vin v Sloveniji je po mnenju predsednika društva Ivana Peršolje prinesel tudi letošnji obisk aktualnega svetovnega sommelierskega prvaka Paola Bassa.

Ne spreglejte