Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Torek,
13. 10. 2015,
13.35

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

teran vino Italija Slovenija

Torek, 13. 10. 2015, 13.35

6 let, 7 mesecev

Tudi v Italiji očitki, da je Slovenija ukradla teran

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na Tržaškem se pojavljajo obtožbe Ljubljane, da je italijanskim proizvajalcem ukradla teran. Stranka Forza Italia Sloveniji očita enostranske odločitve glede te sorte vina.

Deželni svetnik stranke Forza Italia Rodolfo Ziberna Sloveniji očita enostranske odločitve v zvezi s teranom in namiguje, da Slovenija nima pogojev za uporabo imena teran, ker da za to nima ne zemljepisnih in niti tehnično-strokovnih pogojev, piše Primorski dnevnik. Hkrati Ziberna italijanskemu kmetijskemu ministrstvu očita, da ne ščiti dovolj pravice vinarjev iz Furlanije-Julijske krajine.

Primorski dnevnik še poroča, da je italijanska vlada v okrožnici jasno zapisala, da bo Evropska komisija v kratkem objavila javni seznam imen, ki jih je mogoče uporabljati za različne sorte vina. To po besedah italijanskega ministrstva za kmetijstvo pomeni, da italijanski proizvajalci ne bodo smeli uporabljati izraza teran.

Hrvaška bi se še pogajala Slovenija je teran zavarovala na trgu EU-ja z zaščiteno označbo porekla na podlagi pravilnika slovenskih vinarjev, ki določa, kaj je teran. Opredeljen je z vrsto trte, geografsko lego ter nekaterimi senzoričnimi in kemičnimi lastnostmi vina. Ta zaščita pomeni, da nobena druga država na trgu EU-ja ne sme prodajati vina z enakim imenom. Hrvaška vina ni smela prodajati v Uniji, od vstopa v EU 1. julija 2013 pa ga ne sme več prodajati niti na svojih policah.

Hrvaška je julija presenetila z izjavo, da so se v sodelovanju z Evropsko komisijo okrepila pogajanja med Hrvaško in Slovenijo glede rešitve za hrvaške vinarje v primeru proizvodnje vina pod imenom teran.

Slovenski kmetijski minister Dejan Židan je zatrdil, da ne potekajo nobeni pogovori s hrvaško stranjo, vlada pa mu je naložila, da vztraja pri zaščiti terana brez kakršnekoli izjeme glede uporabe zaščitenega imena za druge pridelovalce vina.

Ne spreglejte