Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 3. 2013,
12.36

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ana Roš Marko Pavčnik Ljubljanski grad

Sreda, 13. 3. 2013, 12.36

6 let, 7 mesecev

Trojni italijanski napad na revno kuhinjo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
S prvim spomladanskim dnem se vračajo večeri Umetnosti revne kuhinje z Ano Roš in gostujočimi kuharji. Naslednje tri mesece bodo svoje veščine dokazovali italijanski mojstri.

Umetnost revne kuhinje oziroma večerje, na katerih Ana Roš iz Hiše Franko skupaj z gostujočimi mojstri ustvarja vrhunske jedilnike iz preprostih in poceni sestavin, smo do zdaj spoznali v treh interpretacijah. Prvi večer z Joškom Sirkom in Alessandrom Gavagno iz La Subide je bil obarvan tradicionalno, drugi večer z Dinom Galvagnom iz zagrebškega Prasca je bil prava avantgarda, tretji večer, na katerem je ob Ani kuhal Marko Pavčnik iz laške restavracije Pavus, pa je imel pridih divjine.

Divji jedilnik z jezikom, priželjcem in srcem Pavčnik si je podoben izziv zadal že sam, ko je lani pripravil "divjo" večerjo z deteljo, vodno krešo, koprivami, čemažem in drugimi divjimi zelišči in rastlinami iz domačih logov. Tokrat pa je s svojega gradu Tabor prišel na ljubljanskega in z gostiteljico sestavil še en slikovit jedilnik, v katerem so se po krožnikih med drugim vrteli dimljeni jeziki, ocvrtki iz telečjega priželjca in kot glavna jed še na hitro popečene rezine telečjega srca. Sladki konec je predstavljala Markova kreacija, raviol pregrete smetane, sladoled suhih jurčkov in hruška – ta jed je dobila tudi največ vzklikov iz občinstva in se bo za mesec dni uvrstila na meni gostilne Na gradu.

Okusi, ki jih je še pred kratkim ponujala najbolj vroča italijanska restavracija Že naslednji teden pa bo naslednja večerja – in to celo dvakrat. Prvi termin, v četrtek oziroma na prvi spomladanski dan, je že razprodan, lahko pa svoj stol in mizo še dobite v petek. Kdo je vzbudil toliko zanimanja? Oba večera bo kuhal Franco Aliberti, do nedavnega slaščičar slovite Osterie Francescane, ki velja za najbolj vročo italijansko restavracijo ta trenutek in ki je na S. Pellegrinovi lestvici peta najboljša na svetu. Zdaj se je Aliberti podal na samostojno pot in se preizkuša tako v vlogi chefa kot v vlogi slaščičarja, vse svoje veščine pa bo pokazal tudi na Ljubljanskem gradu.

Znana sta že tudi aprilski in majski kuhar Muhasti april bo medtem kot nalašč za večerjo s Cristianom Tomeijem, še enim italijanskim kuharskim mojstrom, ki ima svojo restavracijo kar v muzeju sodobnih umetnosti v Lucci. "Pisci se ne morejo zediniti, ali je genij, ali norec, ali pa oboje hkrati. Nekateri ga imenujejo kar Jimi Hendrix kulinarike, saj zna iz ekstremov ustvarjati lepoto", je o njem zapisala organizatorka večerov revne kuhinje Andreja Lajh. Za "genijem in norcem" pa bo Ljubljanski grad obiskalo še eno zanimivo kuharsko ime, Lorenzo Cogo, ki je kljub svoji mladosti – šteje 26 let – delal že s številnimi velikimi kulinaričnimi imeni po vsem svetu. Kalil se je tudi v Nomi v Köbenhavnu, od tam pa se je vrnil v Italijo in pri Vicenzi odprl svojo restavracijo. V Ljubljano bo prišel maja, ko bo slovenskemu občinstvu kot njegovi predhodniki pokazal revno kuhinjo skozi svoje oči.

Ne spreglejte