Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 10. 2015,
14.05

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Žito Zlato polje testenine tradicija

Četrtek, 8. 10. 2015, 14.05

4 leta, 3 mesece

Testenine Zlato polje z najdaljšo tradicijo na Slovenskem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Čeprav za domovino testenin velja Italija, pa Slovenci ne zaostajamo kaj dosti. Testenine blagovne znamke Zlato polje, ki jih izdelujejo v Žitu, imajo na Slovenskem namreč že kar 90-letno tradicijo.

Testenine Zlato polje v vseh oblikah in okusih že vrsto let spremljajo slovenske potrošnike. Narejene so iz naravnih, preverjenih, zaupanja vrednih surovin – le iz najboljšega zdroba pšenice durum. Blagovna znamka Zlato polje s svojim bogatim izborom jajčnih, durum, jušnih in inovativnih specialnih testenin pridobiva tudi mlajše kulinarične navdušence, ki znajo iz testenin na hitro ustvariti prave kuharske mojstrovine.

Testenine že iz starodavnih civilizacij Testenine so srce zdrave mediteranske prehrane. Za njihovo domovino velja Italija, toda zgodovina navaja, da so testenine poznale že starodavne civilizacije z različnih koncev sveta – poznali naj bi jih že Grki, Rimljani in Arabci. Zgodovina testenin se začenja na Kitajskem, od koder jih je s popotovanj v 13. stoletju v Italijo prinesel Marco Polo. Italijani so testenine sprejeli z velikim navdušenjem, od tam pa so se širile po vsej Evropi, kjer so še danes zelo priljubljene. Med Slovenci so testenine zelo priljubljene tudi po zaslugi testenin Zlato Polje, ki jih s pozornostjo pripravljajo v Žitu. Z dolgoletno tradicijo in izkušnjami, ki v Žitu segajo v davno leto 1925, so se namreč naučili zadovoljiti okus še tako prefinjenega jedca. Danes v Skupini Žito na leto pripravijo nekaj tisoč ton testenin najrazličnejših vrst in oblik, in sicer: dolge testenine, kratke testenine, valjane rezance ter jušne zakuhe najrazličnejših oblik – dolge, zvite, kratke, male, velike, polžkaste …

Začetki proizvodnje testenin v Sloveniji Proizvodnja testenin v Sloveniji sega že v davno leto 1898, ko je na bistriškem območju začela obratovati prva tovarna testenin. Zasluge za ustanovitev prve tovarne imata Rudolf Valenčič in Anton Žnideršič. Zadnji je tudi idejni vodja blagovne znamke za izdelke nove tovarne, imenovane Pekatete. Ime tovarne je izpeljanka iz Prva E Kranjska A Tovarna E Testenin E, tovarna pa je uspešno poslovala po celotni državi.

Ključna sprememba v proizvodnji testenin od Pekatet do danes Bistvena sprememba se je pri proizvodnji testenin pred leti zgodila pri pakiranju. Včasih je testenine ročno pakiralo izjemno veliko število žensk, ki so imele prav poseben prijem. Z rokami so znale zagrabiti približno sto gramov testenin, jih ročno stehtale in jih prestavile v vrečko. Ko so testenine pakirali še ročno, je v Žitu slovela gospa, ki so jo zaposleni poimenovali Dolga Franca. Gospa je bila znana po tem, da je presegla vse norme, saj je z usvojenim prijemom zagrabila skoraj natančno sto gramov testenin in jih nato ročno stehtala. Dolga Franca je vse svoje življenje počela samo to. Danes vse to poteka avtomatsko. Z avtomatizacijo pakiranja se je zmanjšalo tudi število ljudi, zmanjšal pa se je tudi fizični napor. Vreče s testeninami so namreč na palete odlagali ročno, danes jih zlaga robot, odvažajo jih z viličarji.

Pekatete so bile v času Jugoslavije ena največjih proizvodnih enot najrazličnejših vrst testenin. V tovarni so leta 1972 proizvedla okrog 4500 ton testenin, kar je za tisti čas pomenilo 34 odstotkov celotne proizvodnje testenin v nekdanji skupni državi.

Pekatete, Grande in danes družina Zlato Polje Blagovna znamka Pekatete je bila prepoznavna znamka testenin vse do leta 1991. Tako se je ves ta čas imenovala tudi nekdanja delovna enota, v tistem času ena največjih proizvodnih enot najrazličnejših vrst testenin pri nas. Ime blagovne znamke so spremenili šele leta 1991. Poimenovali so jo Grande. Bila je prepoznavna slovenska blagovna znamka vse do lani, ko so v Žitu testenine združili pod blagovno znamko Zlato polje. Žitove testenine so tako postale del družine Zlato polje in se priključile zdrobu, rižu, polenti, žitaricam za zajtrk in kašam. Tako so asortiment blagovne znamke Zlato polje povečali še za testenine, s čimer jim je uspelo okrepiti prepoznavnost te znamke prek različnih vrst izdelkov.

Proces izdelave testenin Osnova testenin Zlato polje je zdrob posebne trde vrste pšenice (Triticum durum). Pšeničnemu zdrobu dodamo vodo in v posebnih komorah oz. mesilnicah zamesimo testeninsko testo. Testo se oblikuje s pomočjo modelov v različne oblike testenin.

Proces sušenja traja več ur, odvisno od testenin in proizvodne linije. Sušenje testenin je precej zahteven proces, če se posušijo prehitro, lahko razpokajo in pri kuhanju razpadejo. Po končanem postopku sušenja sledi tehtanje in pakiranje testenin.

Prepoznavnost testenin Zlato polje na trgovskih policah Zaradi lažje prepoznavnosti testenin družine Zlato polje so z modro barvo označene nejajčne testenine, jajčne testenine pa ostajajo oblečene v značilno rdečo barvo. Že omenjene specialne testenine so označene z zeleno barvo.

Edinstvenost in izvirnost testenin Zlato Polje V družini Zlato polje je kupcem danes na voljo 33 različnih oblik in 11 različnih okusov testenin. Testenine Zlato polje odlikujejo skrbno izbrane naravne sestavine. Vsi izdelki so narejeni iz zdroba pšenice durum, ki za razliko od običajne pšenice vsebuje več beljakovin, mineralov in vitaminov. Izbrane sestavine so razlog, da se testenine ne razkuhajo, so okusne, nelepljive in imajo lepo rumeno barvo. Prepoznavne so po različnih oblikah in velikostih pakiranj, odlikuje pa jih tudi prvovrstna kakovost, saj ne vsebujejo umetnih dodatkov ali konzervansov.

SPECIALNO Testenine Zlato polje so znane tudi po svojem širokem in inovativnem izboru specialnih testenin, med katerimi najdemo naslednje.

Ajdove testenine Pri izdelavi ajdovih testenin je uporabljena ajdova moka z visokim deležem pepela, kar testenine obogati z mineralnimi snovmi in dietnimi vlakninami. Hranilna in biološka vrednost ajdovih beljakovin je v primerjavi s preostalimi žiti izredno dobra in celo boljša od pšeničnih beljakovin. Hkrati je v ajdovi moki veliko lizina.

Polnozrnate testenine Polnozrnate testenine so narejene iz posebno mletega celega pšeničnega zrna pšenic, pri čemer je ohranjena vsa kakovost pšeničnega zrna: naravni vitamini skupine B, drugi vitamini in minerali (Ca, P, Te) vključno z vitaminom E, ki se nahaja v pšeničnem kalčku.

Špinačne testenine Špinačne testenine so sestavljene iz zdroba pšenice durum, vsebujejo pa tudi špinačo v prahu in jajca.

Pirine testenine Pirini polnozrnati rezanci so polnovreden in okusen obrok, saj so narejeni iz stoodstotnega pirinega polnozrnatega zdroba. Pohvalijo se lahko z visoko vsebnostjo prehranskih vlaknin in so označeni z znakom varovalnega živila, ki ga podeljuje Društvo za varovanje srca in ožilja Slovenije.

Testenine 3 ŽITA Prav posebna novost na trgu so testenine 3 žita. Narejene so iz pšeničnega zdroba durum z dodatkom ajdove moke in polnozrnatega pirinega zdroba. Kot dodatni sestavini smo izbrali ajdo in piro, ki sta v naravni prehrani vse bolj priljubljeni. Odlično se prilegajo različnim vrstam omak.

Ne spreglejte