SiolNET. Trendi Kulinarika
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tako živa solata, da je prav živahna!

4

termometer

Te dni je na prodajne polica prišla solata, ki jo kupite skupaj z lončkom, v katerem raste. Z zemljo in koreninami. Verjetno vas zanima, zakaj je tako.

Ta solata je živa, ker je še vedno v zemlji in s koreninami iz zemlje vleče hranila in vodo. Ko jo prinesete domov, bo takšna počakala vse do trenutka, ko jo boste pripravili za uživanje. Dokazano je, da solata v 24 urah izgubi od 60 do 65 odstotkov hranilnih snovi.

Če ji odrežemo korenine tik pred uživanjem, boste zaužili to, kar narava najboljšega prispeva s svojimi darovi. Mercator v svojih večjih trgovinah pod blagovno znamko Živa ponuja 6 vrst solat Živa.

Solata, ki prihaja iz ljutomerskega Kmetijskega gospodarstva (KMG) PanOrganic prepotuje le dobrih sto kilometrov, torej prihaja iz domačega okolja. Je prijazna do narave, saj ima nizek ogljični odtis zaradi kratkih razdalj transporta in kar 90 odstotkov vode, ki jo uporabljajo za vzgojo rastlin, kroži po sistemu iz zajetja deževnice, ki jo sami filtrirajo. Tako ne proizvajajo odpadnih voda.

Ne samo živa, tudi naravna!

V povezavi s solato blagovne znamke Živa ne boste zasledili besed gensko spremenjena semena in pesticidi, saj je pridelana povsem naravno.

Sodobni trendi pridelave namreč težijo k pridelavi brez fitofarmacevtskih sredstev. Ker pa je še živa, ko jo prinesemo domov, je to dejansko še korak dlje od ekološke pridelave.

Kaj je to tehnologija NFT?

Tehnologija NFT po načelu hidroponske pridelave je že opisan postopek pridelave žive solate oziroma tudi drugih vrst zelenjave in sadja ter začimbnic. Poudariti je treba tudi to, da tak način omogoča pridelavo 365 dni, torej nismo več sezonsko omejeni.

Ker vse pridelano po tem načinu prihaja iz bližine, vse tudi do konca dozori in ni potrebno umetno zorenje. Tako se tudi okusi in aroma razvijejo do konca.

Takšnega rastlinjaka v tem delu Evrope ni v krogu 500 kilometrov. Trenutno je velik en hektar, v prihodnjem letu pa ga nameravajo povečati za dva hektarja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin