Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 10. 2014,
11.08

Osveženo pred

11 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ocenili smo vino pivo Španija

Četrtek, 16. 10. 2014, 11.08

11 mesecev, 1 teden

Španci so vino zamenjali s pivom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Čeprav je špansko vino v svetu vse bolj priljubljeno, ga Španci spijejo vse manj.

V Španiji vre: po najnovejših statističnih podatkih v tej vinorodni državi spijejo vse manj vina. Na leto ga prebivalec spije manj kot 20 litrov. Vino je postalo pijača starejših, tistih nad 40 let, mladi pa raje segajo po pivu.

Za špansko tradicijo je to še posebej alarmantno. Tudi v Španiji mladi premalo vedo o vinu in vinski kulturi. Kozarec vina ob kosilu, tradicija mediteranskih narodov, zamira. A zdaj se pri treh najpomembnejših mediteranskih vinoljubnih narodih, Francozih, Italijanih in Špancih, dogaja podobno: domača poraba vina pada. V primerjavi s podatki izpred petdesetih let se je zmanjšala za okoli 30 odstotkov. Glavni razlog za to naj bi bilo pivo. Pred petdesetimi leti so ljudje v kantinah pili lokalno ceneno vino, zdaj pa raje segajo po širokem izboru piva, ki je praviloma tudi cenejše od vin, vsaj tistih kakovostnih.

Toda po drugi strani recimo prav špansko vino v svetu postaja vse bolj priljubljeno. Najbolj znano med njimi, tempranillo, je postalo celo tako popularno, da je ta trta v zadnjih dvajsetih letih skočila na četrto mesto najbolj razširjenih sort na svetu. Podoben skok je v tem času uspel le še shirazu, s tem da je 90 odstotkov vsega tempranilla zasajenega v Španiji, medtem ko je shiraz razširjen v več vinogradniških državah. Tempranillo je iz sorte, ki so jo uporabljali za mešanje z drugimi, v nekaj letih zrasel v pravo zvezdo svetovne vinske scene, Španija pa je po proizvodnji vina prehitela Italijo in Španijo.

Načrtno vlaganje v vinograde in vino se je Španiji obrestovalo. A v tujini, doma ne. Večino tega odličnega španskega vina izvozijo. Leta 2013 so Španci izvozili dvakrat več vina, kot so ga prodali doma, zato so se zdaj španski vinogradniki odločili, da bodo več vlagali tudi v promocijo španskega vina med domačo mladino. Le tako vinska tradicija in kultura ne bo zamrla.

Dominio de Pingus Flor de Pingus 2010

Vinska klet Dominio de Pingus je v kraju Quintanilla de Onésimo v španski provinci Valladolid, vinograde pa imajo v okolici kraja La Horra v regiji Ribera del Duero. Klet je leta 1995 ustanovil danski enolog Peter Sisseck, ki se je učil od svojega strica. Ko je ustanavljal klet Dominio de Pingus, je vedel, da gre za dolgoročen projekt. Njegovo posestvo ima le okoli pet hektarjev vinogradov, ki jih obdelujejo ročno. Prav to pa je razlog za majhno proizvodnjo vrhunskih vin, tako dobrih, da se je v samo nekaj letih uvrstil na najboljše vinske karte na svetu. Vina Dominio del Pingus so ena od najbolj zaželenih vin v Španiji in po vsem svetu. Njihovo prvo vino Pingus velja za kultno vino, ki se prodaja po izjemno visokih cenah in je eno najbolj cenjenih v vinskem svetu. K temu je verjetno pripomogel prav Robert Parker, saj je za letnik 1995, prvi letnik Pingusa, izjavil, da je "eno največjih in najbolj zanimivih vin, ki sem jih kdaj okusil". V ponudbi imajo še drugo vino Flor de Pingus in posebno zvrst Ribera del Duero "Amelia". Nedavno je Dominio de Pingus ustanovil skupni projekt z lokalnimi proizvajalci grozdja, da bi ohranili stare trte tempranilla in tako vinskemu trgu ponudili še četrto vino.

Vino Flor de Pingus je pridelano iz njihove tipične sorte tempranillo. Ima globoko rubinasto rdečo barvo in zelo kompleksne arome. Arome, ki jih zaznamo na nosu, so zelo pestre, prevladuje temnordeče sadje, ki ga lepo dopolnijo arome cvetlic, tobaka in sladkega korena. V ustih je čutiti svilnato teksturo, iz ozadja pa pride okus rdečega sadja in temnega jagodičevja. V ozadju je temna čokolada, ki kar kliče po še. Zaključek je lep in zelo dolg, rahlo sladek, a prijeten. Okus v ustih ostane še kar nekaj časa po tem, ko smo ga že popili.

Vino postrežemo k rdečemu mesu, ovčjemu siru, je pa tudi odlična kombinacija s španskim pršutom in bolj začinjenimi jedmi.

Sorta: tempranillo Stopnja alkohola: 14,00 % Sladkorna stopnja: suho Cena: 78 evrov, evino.si

Ocena: 9

Ocenjuje: Nina Čarman, eVino.si

Ne spreglejte