Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 1. 2017,
4.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

Natisni članek

zimska rekreacija Michelin restavracija smučanje tujina zavarovanje

Sreda, 25. 1. 2017, 4.04

6 let, 6 mesecev

Smučarska središča, ki se lahko pohvalijo z Michelinovimi zvezdicami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

Najboljša smučarska središča se ne zanašajo le na kilometre prog in količino snega, ampak tudi na bogato dodatno ponudbo. Bazeni, savne in druge wellness storitve so samoumevne, prav tako pa se razume, da imajo smučarski kraji, ki želijo privabiti petičneže, tudi kakšno vrhunsko restavracijo.

La Bouitte, Saint Martin de Belleville - 3 Michelinove zvezdice

La Bouitte | Foto: la-bouitte.com Foto: la-bouitte.com

Les 3 Vallées oziroma tri doline v Savojskih Alpah, ki med drugim obsegajo Courchevel, Val Thorens in Méribel, so najbolj gastronomsko razvito smučarsko središče, imajo namreč kar 12 restavracij s skupno 18 Michelinovimi zvezdicami. Najvišjo oceno, tri zvezdice, nosi La Bouitte (v lokalnem narečju to pomeni majhna hiša) v kraju Saint Martin de Belleville, ki jo vodita oče in sin René in Maxime Meilleur. Restavracija je pred kratkim praznovala že 40. obletnico, kar pa se prav nič ne pozna pri njihovi sveži in inovativni kuhinji, v kateri se po besedah Michelinovih ocenjevalcev čuti "umetnost izumljanja in njuna ljubezen do Savoje." Kjer tradicija sreča sodobnost, torej, ne škodi pa niti zavidanja vreden vinski list.


St. Hubertus, San Cassiano - 2 Michelinovi zvezdici

St. Hubertus | Foto: rosalpina.it Foto: rosalpina.it

Alta Badia je Slovencem najbližje in najbolj znano kulinarično-smučarsko središče. Tam pod dolomitskimi vršaci v hotelu Rosa Alpina blesti Norbert Niederkofler, ki, kot sam pravi, "kuha goro" oziroma v ospredje postavlja alpske sestavine - v njegovi kuhinji na primer ni olivnega olja. Niederkofler je bil sicer idejni oče Chef's Cupa, slovitega športno-kulinarično-dobrodelnega dogodka v Alta Badii (ki ga skušajo pri nas poustvariti na Krvavcu), prav tako pa je soustanovitelj prireditve Care's, na kateri se v Alta Badii zberejo kuharski mojstri z vsega sveta, da bi razpravljali o trajnostni prihodnosti gastronomije, pa tudi kuhali, seveda.


Ecco St. Moritz, Champfèr - 2 Michelinovi zvezdici

Ecco St. Moritz | Foto: giardino-mountain.ch Foto: giardino-mountain.ch

Gre za snežno oziroma zimsko različico restavracije Ecco v Asconi. Kot še marsikateri znani kuhar ima tudi tukajšnji mojster Rolf Fliegauf zimsko in letno rezidenco. Poleti je v Asconi, pozimi pa v neposredni bližini mondenega St. Mortiza, in obe restavraciji nosita po dve Michelinovi zvezdici, dve zvezdici pa je lani dobil tudi züriški Ecco, ki ga vodi Fliegaufov nekdanji pomočnik. Kuhinja je, primerno gostom, ki prihajajo v St. Moritz, prestižno-kreativna: kosmiči gosjih jeter, kaviar z mandlji in limeto, antarktična trska z rdečo peso in dimljeno jeguljo ter govedina angus z gorskim repincem.


Fäviken Magasinet, Järpen - 2 Michelinovi zvezdici

 

A photo posted by Fäviken Magasinet (@faviken) on

Daleč na severu, v bližini najbolj znanega švedskega smučarskega središča Åre, je v bolj ali manj divje okolje umeščena ena najbolj znanih skandinavskih restavracij. Fäviken Magasinet je tisto, kar naj bi bila sodobna nordijska kuhinja - lokalne sestavine, ki jih skušajo v čim večjem delu nabrati oziroma pridelati na svojem posestvu, in okusi, katerih namen ni vedno zadovoljiti, ampak tudi provocirati. Občinstva imajo več kot dovolj, tudi zato, ker restavracija sprejme le 16 gostov.


Kilian Stuba, Hirschegg - 1 Michelinova zvezdica

Kilian Stuba | Foto: travelcharme.com Foto: travelcharme.com

Kilian Stuba je prav takšna posebnost kot kraj, kjer jo najdete. Avstrija nima nacionalnega Michelinovega vodnika, zvezdico so tej restavraciji pripisali v nemškem. Zakaj? Verjetno zato, ker je dolina Kleinwalsertal v avstrijski deželi Predarlska geografsko bolj del Nemčije, do nje se je namreč mogoče pripeljati le prek bližnjega Oberstdorfa. Kakorkoli že, hotel Ifen, v katerem je Kilian Stuba, je bil prvi avstrijski hotel z Michelinovo restavracijo (že leta 1978), to čast pa jim je ponovno prislužil mladi kuhar Sascha Kemmerer, ki na krožnikih prepleta lokalno in eksotično - jastoga z alpskimi zelišči, slane arašide s koriandrom in karamelo ali borov med s pomarančnim želejem.

Ne spreglejte