Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 8. 2016,
8.10

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Massimo Bottura Rio 2016 ljudska kuhinja ostanki hrane

Četrtek, 11. 8. 2016, 8.10

6 let, 7 mesecev

Slavni kuhar v Riu kuha iz ostankov hrane iz olimpijske vasi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Massimo Bottura | Foto Instagram

Foto: Instagram

Prvi mož restavracije Osteria Francescana v Modeni, ki so jo letos oklicali za najboljšo na svetu, je v Riu, kamor so trenutno uprte vse oči sveta, odprl – ljudsko kuhinjo.

Massimo Bottura je projekt, s katerim svet ozavešča o ogromnih količinah zavržene hrane, prvič predstavil že na lanskem Expu v Milanu, zdaj pa je v sodelovanju z brazilskim kuharjem Davidom Hertzem in novinarko Alexandro Forbes v četrti Lapa v središču Ria odprl ljudsko kuhinjo, kjer kuhajo socialno ogroženim, kot sestavine pa uporabljajo ostanke hrane iz olimpijske vasi.

Dovoz ostankov iz olimpijske vasi:

 

a comida chegou! e imaginar que tudo isso seria desperdiçado // food has arrived! imagine it would be wasted #zerowaste #desperdiciozero

A photo posted by Refettorio Gastromotiva (@refettoriogastromotiva) on

Več kot deset tisoč športnikov iz 205 držav, ki sodelujejo na olimpijskih igrah, bo v slabih treh tednih, kolikor trajajo tekmovanja, pojedlo okoli 14 milijonov obrokov, pri čemer bo ogromno hrane zavržene. Botturova ljudska kuhinja Refettorio Gastromotiva namerava več kot 12 ton teh ostankov izkoristiti za pripravo kar 19 tisoč obrokov, za katere zagotavljajo, da bodo okusni in hranljivi.

"Čas je, da svetu poplačam za vse, kar mi je dal"

"To je kulturni, ne humanitarni projekt, pri katerem imamo priložnost, da se borimo proti razmetavanju s hrano. Če spremenimo način razmišljanja, lahko začnemo novo tradicijo," je Bottura povedal ob odprtju kuhinje in dodal: "Materi sem obljubil, da bom svojo slavo izkoristil, da bi nevidne ljudi naredil vidne. Čas je, da svetu poplačam za vse, kar mi je dal."

Notranjost ljudske kuhinje, ki jo je odprl v Riu:

 

#refettoriogastromotiva #foodforsoul Tables are ready

A photo posted by Massimo Bottura (@massimobottura) on

Ustanovnim partnerjem ljudske kuhinje se je pri pripravi hrane za revne prebivalce Ria pridružilo več kot sto kuharjev, med njimi brazilski kuharski zvezdnik Alex Atala, ki tako kot slovenska kuharica Ana Roš nastopa v drugi sezoni dokumentarne serije Chef's Table, pa recimo Andoni Aduriz iz slovite baskovske restavracije Mugaritz in znani Francoz Alain Ducasse. Vsak kuhar kuhinjo prevzame za en dan in jedilnik sestavi iz sestavin, ki so tisti dan na voljo.

 

RefettóRio Gastromotiva

A photo posted by Alex Atala (@alexatala) on

Podobne projekte Bottura načrtuje tudi drugod po svetu. Kot je razkril na Instagramu, bo eno od svojih ljudskih kuhinj prihodnje leto odprl v Bronxu, v načrte zanjo pa je vpletel tudi Roberta De Nira:

 

Planning the new Refettorio in the Bronx!!! 2017 with Bob

A photo posted by Massimo Bottura (@massimobottura) on

Ne spreglejte